Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia Lumia 520 apskats

    Jaunākie raksti

    Šogad ir sanācis visai daudz laika pavadīt ar jaunajiem Windows Phone 8 viedtālruņiem un esmu iespējis sagatavot Nokia Lumia 920 un Nokia Lumia 820 apskatus. Abas ierīces ir gana interesantas, taču >200 Ls cenas dēļ ne visiem pieejamas. Nokia šogad ir sagatavojusi plašu Windows Phone 8 ierīču klāstu un lētākā no tām šobrīd ir Nokia Lumia 520. Viedtālrunis maksā mazliet virs 100 Ls un tādējādi krietni pieejamāks plašākam pircēju lokam. Galu galā, ne visi ir gatavi par telefonu izdot simtiem latu, taču vēlas pamēģināt viedtālruņa plašās iespējas.

    Nokia-Lumia-series

    Šis apskats veltīts šobrīd lētākajam Nokia veidotajam Windows Phone 8 viedtālrunim – Lumia 520. Tas ir kvalitatīvi uzbūvēts un ar košās krāsās izstrādātiem nomaināmiem vāciņiem apveltīts viedtālrunis. Lumia 520 aprīkots ar budžeta klasei netipiski lielu un kvalitatīvu 4 collu displeju, ko var vadīt arī ar cimdiem. Lai arī izmantotais procesors nav četrkodolu spēkstacija, tomēr telefons darbojas raiti un lietojot to jutīsimies daudz labāk nekā ar līdzvērtīgas cenas Android ierīci. 5 megapikseļu kamera uzņem tīri kvalitatīvus attēlus, taču būs jāiztiek bez zibspuldzes un priekšējās kameras un aktīvi bildējot/filmējot visai ātri aizpildīsim ierīces 8 GB atmiņu. Par laimi to var papildināt ar nedārgām microSD atmiņas kartēm un vajadzības gadījumā paši varam nomainīt arī ierīces akumulatoru. Lumia 520 darbina Windows Phone platforma, kas šobrīd ir iedzinēja lomā attiecībā pret Android un iOS, taču tādējādi strauji attīstās un aug. Beidzot klāt ir latviešu valoda un arvien vairāk kļūst arī šai platformai sagatavotu aplikāciju. Nokia Lumia 520 pavisam noteikti ir viens no produktiem ko ir vērts apskatīt, ja meklējam nedārgu, bet kvalitatīvi nostrādātu viedtālruni.

    Nokia Lumia 520
    Nokia Lumia 520

    Nokia Lumia 520 tehniskie parametri

    Ekrāns: 4.0 collas, 480 × 800 pikseļu izšķirtspēja (~233 ppi), IPS LCD
    Atmiņa: 8 GB iebūvētā atmiņa, microSD atmiņas kartes
    Procesors: 1 GHz divkodolu procesors, 512 MB RAM, Qualcomm Snapdragon S4 čipkopa
    Kamera: 5 megapikseļu aizmugurējā kamera
    Datu pārraide: 2G, 3G, Dual-band WiFi, Bluetooth 3.0 ar A2DP, microUSB
    Operētājsistēma: Windows Phone 8
    Baterija: nomaināma 1430 mAh
    Izmērs un svars: 119.9 x 64 x 9.9 mm, 124 g
    Cenu kategorija: ~120 Ls

    Krāsains dizains un laba korpusa uzbūve

    nokia-lumia-520-2

    Nokia Lumia 520 standarta komplektācijā ir iekļauts sienas lādētājs, īss datu kabelis un arī vienkāršas austiņas ar iestrādātu mikrofonu.

    nokia-lumia-520-1

    Nokia veido stilīgus un krāsainus viedtālruņus, kas spēj atšķirties no liela vairuma garlaicīgi pelēku plastmasas plāksnīšu. Arī Lumia 520 nav izņēmums un tā nomaināmais plastmasas vāciņi ir pieejami vairākās košās krāsās (baltā, dzeltenā, zilā, sarkanā un melnā). Vizuāli šis telefons ir līdzīgs citām Nokia Lumia sērijas ierīcēm un nomainot telefona aizmugurējo vāciņu uz citu krāsu, varam tādā pašā krāsā “iekrāsot” arī telefona saskarni.

    nokia-lumia-520-3
    Nokia Lumia 520

    Lai arī šim budžeta klases viedtālrunim ir visnotaļ liels 4 collu displejs, pats telefons rokā nešķiet liels. Patiesībā tas pat ir par dažiem gramiem vieglāks par tehniski un idejiski līdzīgo Lumia 620. Telefona aizmugurējais vāciņš veidots no viegli matētas plastmasas un tādējādi tas nav tik slidens kā, piemēram, Lumia 920 un Lumia 820 krāsainie (glancētie) modeļi. No rokas Lumia 520 negribēs negaidīti izslīdēt un aiztaupīs mums liekas klapatas. Kopumā šis telefons šķiet labi uzbūvēts un man nav pretenziju pret tā korpusa izveidē izmantotajiem materiāliem un to savienojumu vietām.

    nokia-lumia-520-4

    nokia-lumia-520-5

    nokia-lumia-520-6

    Ierīces priekšpusi aizņem displejs, skaļrunis un skārienjūtīgi, bet neapgaismoti Windows Phone navigācijas taustiņi. Telefona lādēšanai un datu pārraidei paredzētā microUSB pieslēgvieta izvietota ierīces apakšā un 3.5 mm audio pieslēgvieta – augšpusē. Ekrāna bloķēšanas, skaļuma un kameras taustiņi izvietoti telefona labajā sānā un tie nostrādāti pietiekami labi. Tā kā Lumia 520 korpuss sašaurinās uz apakšu, tad jābūt uzmanīgam, lai ierīce neizlec no rokas, kad sirsnīgi spiedīsim pa pogām. Telefona aizmugurē ieraudzīsim kameras aci, Nokia logo un mazu skaļruni, kas pietiekami prātīgi izvietots uz korpusa ieslīpās daļas un tādējādi netiek nosegts kad ierīce nolikta uz galda. Skaļrunis ir pietiekami skaļš un atliek sagaidīt “Amber” atjauninājumu, kas šim telefonam nesīs FM radio funkciju.

    nokia-lumia-520-7

    nokia-lumia-520-8

    Lumia 520 ir nokomplektēts ar 1430 mAh akumulatoru un ņemot vērā vienkāršākas (lētākas) sastāvdaļas, ierīce nespēs nodrošināt pārsteidzoši ilgu darbības laiku. Pie vidējas lietošanas intensitātes telefons man izvilka vienu dienu un tas ir normāls rādītājs. Šim telefonam nav bezvadu lādēšanas iespējas (meklē to Lumia 920, Lumia 820 un Lumia 720). Ja meklējam Windows Phone ierīci ar lielisku baterijas darbības ilgumu, iesaku apskatīt Lumia 720. Man šis telefons spēja “izvilkt” pat pilnas divas dienas, tātad, aptuveni divas reizes vairāk nekā gandrīz jebkurš cits manās rokās nonākušais viedtālrunis. Baterijas sakarā esmu dzirdējis labas atsauksmes par Huawei Ascend W1 un ceru to drīzumā notestēt, lai varu par telefona spējām pārliecināties pats.

    Vēlos gan piezīmēt, ka Lumia 520 (tāpat kā dažām citām Lumia ierīcēm) aizmugurējais vāciņš nemaz tik viegli nenāk nost un esiet uzmanīgi, lai neaplauztu nagus tā noņemšanas procesā. Telefona iepakojumā ir parādīts kā pareizi noņemt tā aizmugurējo vāciņu.

    Kvalitatīvs 4 collu displejs, ko var vadīt ar cimdiem

    Nokia Lumia 520 ir aprīkots ar budžeta klases ierīcei pieklājīga 4 collu izmēra IPS displeju. Tas darbojas ar 480 x 800 pikseļu izšķirtspēju (233 ppi) un tādējādi visi elementi ekrānā būs redzami skaidri un asi. Ar šo telefonu būs ērti ne tikai izmantot dažādas aplikācijas, bet arī apskatīt tīmekļa vietnes – ekrāns tam nebūs šķērslis. Displejs ir arī pietiekami spilgts, taču skatoties no sāniem krāsas jūtami mainās. Man radās sajūta, ka Lumia 620 izmanto kvalitatīvāku displeju, tomēr uzskatu, ka kopumā šādas cenu kategorijas ierīcei displejs ir ļoti labs.

    Lumia 520 gluži tāpat kā lielai daļai citu šī gada Lumia sērijas telefonu ekrānu var vadīt ar cimdiem. Šo funkciju visdrīzāk novērtēsim ziemā, bet pa vasaru enerģijas taupīšanas nolūkos varam to atslēgt ierīces uzstādījumos (sadaļa “displejs+skārieni”). Tādējādi mazais telefons labi saprot kurā vietā bakstam ekrānā un visi klikšķi reģistrējas korekti. Pozitīvi, ka displeju sedz pret skrāpējumiem drošs pārklājums (tas nav Gorilla Glass), taču tas diezgan jūtami speķojas. Lumia 520 displejā nav iekļauta Nokia ClearBlack tehnoloģija, tāpēc spožos Saules staros tas nebūs tik labi saskatāms kā ierīces, kas izmanto šo tehnoloģiju.

    Spējīga 5 megapikseļu kamera bez zibspuldzes

    No budžeta klases ierīcēm būtu naivi gaidīt pārākos sasniegumus un iegādājoties Lumia 520 jāņem vērā, ka telefona 5 megapikseļu aizmugurējā kamera nav aprīkota ar zibspuldzi un ierīcei nav priekšējās kameras. Ja meklējam cenas un tehnisko iespēju ziņā līdzvērtīgu Nokia produktu, kam nepiemīt šie abi trūkumi, iesaku vērst uzmanību uz Lumia 620.

    Lai arī Lumia 520 nav tikusi pie lieliskās Carl Zeiss optikas, kas atrodama dārgākos Nokia Lumia sērijas viedtālruņos, tomēr arī bez tā ar šo telefonu var uzņemt pieklājīgas kvalitātes attēlus un video līdz pat 720p izšķirtspējai. Kamerai ir autofokusa funkcija un Interneta laikmeta jaunākajiem iedzīvotājam pavisam noteikti pietiks ar šīs kameras iespējām. Tās varam paplašināt papildus uzinstalējot tā saucamos foto rīkus. Ar tiem varam iegūt iespēju uzņemt panorāmas attēlus, pievienot attēliem efektus utt. Tāpat telefons prot automātiski saglabāt uzņemtos attēlus SkyDrive mākoņservisā, atliek vien kameras iestatījumos aktivizēt šo iespēju.

    Pozitīvi, ka Lumia 520 ir fizisks kameras slēdža taustiņš. Ar to var ne tikai ērtāk nofokusēties un uzņemt attēlus, bet arī izsaukt kameru pat ja telefons ir ar aizbloķētu displeju. Tiesa, pie taustiņa ir jāpiešaujas, lai attēli nesanāk izsmērēti spiežot pogu un tādējādi pakustinot visu telefonu.

    Zemāk daži ar Nokia Lumia 520 uzņemto attēlu piemēri:

    WP_20130715_005

    WP_20130715_002

    Programmatūra: Windows Phone 8

    Nokia Lumia 520 darbojas ar Windows Phone 8, kas ir būtisks uzlabojums pār pagājušā gada Windows Phone 7 versiju. Šim telefonam (tāpat kā visām Windows Phone 8 ierīcēm) ir latviešu valodas atbalsts – telefona lietotāja saskarne būs latviskota un arī paši varēsim rakstīt latviski. Windows Phone 8 ir aprīkots ar jaunāko Internet Explorer 10 tīmekļa pārlūka versiju, kas ir ne tikai ātrāka un drošāka, bet saglabātās adreses (bookmarks) sinhronizē arī uz Windows 8 datoriem. Tāpat Windows Phone 8 dziļāk ir ieintegrēta Skype. Tā gan pašam jāuzstāda, bet pēc tam Skype kontakti būs redzami arī kopējā kontaktu sarakstā un no turienes varēsim uzsākt saraksti vai veikt balss zvanus (arī video zvanus, ja ir priekšējā kamera). Tāpat Windows Phone 8 ir nesis gūzmu dažādu uzlabojumu un sistēma ir krietni stabilāka, ērtāka un labāk lietojama nekā tā bija pirms gada.

    Iepriekšējās paaudzes Windows Phone ierīces ar datoru sinhronizējamas bija izmantojot Zune programmu, kas savā ziņā ir salīdzināma ar Apple pasaulē neizbēgamo iTunes. Pieslēdzot vecāku Windows Phone ierīci datoram, to pārvaldīt varējām tikai ar Zune un nekā savādāk. Windows Phone 8 ir nesis dažus patīkamus jaunumus. Pirmkārt, ierīce tagad datorā ir redzama kā ārējs datu nesējs un beidzot varam ērti pārsūtīt datus šurpu turpu bez atsevišķām programmām (Zune vairs nav vajadzīga). Otrkārt, Zune vietā nākusi cita aplikācija, Windows Phone programma, kas pieejama ne tikai Windows 7, Windows 8, Windows RT, bet arī Mac datoriem. Tā paredzēta multimediju failu (audio/video/foto) sinhronizēšanai starp datoru un telefonu.

    Par Windows Phone 8 iespējām vairāk var palasīt Nokia Lumia 920 apskatā, Nokia Lumia 820 apskatā, kā arī šai platformai veltītajā blogā WindowsPhone.lv.

    nokia-lumia-520-10

    nokia-lumia-520-11

    Ja esi nācējs no Android vai iOS pasaules, tad visdrīzāk būs aplikācijas un servisi, kas vēl nav pieejami Windows Phone ierīcēm, bet ja šādu apgrūtinājumu nav, tad Windows Phone telefoni šobrīd ir rekomendējamo ierīču sarakstā. Tomēr pirms šādas ierīces iegādes vēlams apdomāties kādas aplikācijas un servisus plānots izmantot un vai tie ir pieejami.

    Kāda ir situācija ar HERE kartēm?

    Nokia kartes jau kopš Symbian telefonu laikiem daudziem ir labi zināmas un augstu vērtētas. Tās tagad tiek dēvētas kā HERE kartes (HERE Maps un HERE Drive) un pieejamas gan Windows Phone ierīcēm (ne tikai Nokia ražotajām), bet arī iPhone un laika gaitā arī citu platformu ierīcēm. Gan HERE Maps (darbojas līdzīgi Google Maps), gan HERE Drive (darbojas līdzīgi klasiskai auto navigācijai) var lejuplādēt kartes izmantošanai bezsaistes režīmā un tādējādi ārzemēs nebūs jāmaksā par datu pārraidi. Tas joprojām ir milzīgs Windows Phone pluss pār līderiem Android un iOS.

    Iegādājoties Lumia 520 un Lumia 720 ir jāņem vērā tas, ka šīm ierīcēm karšu pakalpojumi nav uzreiz pieejami pilnā apjomā. Šiem telefoniem tāpat kā citiem Windows Phone ierīčo ražotājiem ir pieejama HERE Drive aplikācija, kas nodrošina balss vadīto navigāciju vienā valstī (vai reģionā). Telefonu slēdzot iekšā pirmo reizi, tas pēc ievietotās SIM nosaka atrašanās valsti un piesaistās konkrētajam reģionam. Tas attiecas tikai uz HERE Drive auto navigāciju. Joprojām paliek iespēja lejuplādēt arī citu valstu kartes un tās var brīvi izmantot HERE Maps aplikācijā. Par aptuveni 16 eiro var iegādāties HERE Drive+ aplikāciju ar globālo licenci un tādējādi balss vadītā navigācija būs izmantojama arī citās valstīs un reģionos. Pārējie šī gada Lumia modeļi ir aprīkoti ar HERE Drive+ aplikāciju. Saprotot, ka Lumia 520 ir budžeta klases ierīce, šo niansi neuzskatu par būtisku trūkumu, taču to ir jāņem vērā iegādājoties šo telefonu.

    Vairāk par šo tēmu var palasīt Nokia Conversations blogā (te arī ir skaidrojums) un uzskatāmi situācija attēlota šajā attēlā:

    HERE-Apps-Availability-680x1024

    Pat ar pieticīgākiem dzelžiem Windows Phone ierīces darbojas raiti

    Lumia 520 darbojas ar 1 GHz ātru divkodolu procesoru un 512 MB operatīvo atmiņu un tādējādi tehniski ir līdzvērtīgs Lumia 620 un Lumia 720. Šim telefonam ir 8 GB iebūvētā atmiņa, ko var papildināt ar lētām microSD atmiņas kartēm līdz 64 GB. Protams, telefons veiktspējas ziņā nespēj konkurēt ar jaudīgus četrkodolu procesorus izmantojošiem viedtālruņiem, taču par lēnīgu to arī nevar nosaukt. Gluži vienkārši Windows Phone darbinātas ierīces atšķirībā no Android spēcinātiem produktiem spēj raitāk darboties arī uz knapākiem dzelžiem. Mazliet ilgāk būs jāpagaida kamēr atveras aplikācijas vai spēles, taču visādi citādi telefona darbības ir plūdenas un nekas nekur nebremzē. Ierīce darbojas 2G un 3G tīklos nodrošinot līdz pat 21 Mbps lejuplādes ātrumu. Šim telefonam nav iekļauts NFC atbalsts, to meklē Lumia 620.

    Antutu veiktspējas testā Lumia 520 ieguva 6752 punktus. Šāds rādījums ir līdzīgs tam, ko var iegūt arī ar HTC Windows Phone 8S. Salīdzinājumam Lumia 820 šajā testā ieguva 11993 punktus. Pagājušajā gadā Nokia bija radījusi Lumia 610 budžeta klases Windows Phone viedtālruni, kura pieticīgie tehniskie parametri liedza uz tā uzstādīt daļu aplikāciju un tādējādi radīja problēmas pircējiem, kas iegādājoties šo telefonu nebija veikuši pienācīgu izpēti. Nokia ir mācījusies no savām kļūdām un Lumia 520 par spīti tā zemajai cenai un piezemētajiem tehniskajiem rādītājiem, spēj darbināt visas tās pašas aplikācijas, kas pieejamas arī citiem Windows Phone telefoniem.

    nokia-lumia-520-9

    Secinājumi: Lumia 520 ir lieliska izvēle savā cenu kategorijā, bet ir vērts uzmest aci arī Lumia 620

    Šogad Nokia ir sasparojusies un vienu pēc otra laiž laukā Windows Phone darbinātus viedtālruņus. Lai arī daļai telefonu ir savas izteiktas atšķirības iezīmes (piemēram, Lumia 920 un Lumia 1020 tā ir kamera), daļai telefonu to ir mazāk un tie savā starpā kļūst ļoti līdzīgi. Tas ir ļoti jūtams, ja raugāmies uz budžeta klases ierīču pusi. Lumia 520 un Lumia 620 ir ļoti līdzīgi viedtālruņi un brīvajā tirgū cenu starpība starp abiem produktiem nu jau ir diezgan maza.

    Ja meklējam lētu, bet sakarīgu viedtālruni, tad Nokia Lumia 520 ir apskates vērts telefons. Noteikti pierastākas (redzētas citu cilvēku rokās) ir daudzās un dažādās Android ierīces, taču Windows Phone telefoni, lai arī vizuāli savādāki, nav sliktāki par Android alternatīvām. Es pat teikšu, ka budžeta klasē pats labāk izvēlētos Windows Phone telefonu, jo tas gluži vienkārši darbosies naskāk. Android, lai arī funkcionālāki bagātāks un ar plašāku aplikāciju klāstu, tomēr ir krietni prasīgāka sistēma un uz lētiem dzelžiem lietojamība būs pabriesmīga (aiztures, bremzes un citi gļuki). Lumia 520 darbojas par visiem ieguldītajiem latiem un pat liek aizdomāties, cik lētas mūsdienās nu ir kļuvušas tehnoloģijas.

    Personīgi man pašam pie sirds vairāk iet Lumia 620, kas šobrīd maksā par aptuveni 50 Ls vairāk, taču tajā ir iekļautas tās lietas, kas Lumia 520 izlaistas cenas samazinājuma nolūkos. Lumia 620 būs labāks (mazliet mazāks) displejs, zibspuldze aizmugurējai kamerai, priekšējā kamera un navigācija pilnā apmērā. Ja budžets ir mazliet stiepjams, ieteiktu vērst uzmanību uz Lumia 620.

    Pozitīvais:

    • Kvalitatīvs un stilīgi krāsains korpuss
    • Darbojas raitāk nekā liela daļa Android ierīču līdzīgā cenā
    • Zema cena

    Negatīvais:

    • Aizmugurējā kamera bez zibspuldzes un nav priekšējās kameras
    • Windows Phone pagaidām nav tik daudz labu aplikāciju kā Android vai iOS produktiem
    • Būs jāpērk auto navigācijas licence, ja plānojam to izmantot ārzemēs

    Nokia Lumia 520 cenas Latvijas Interneta veikalos

    Nokia Lumia 620 cenas Latvijas Interneta veikalos

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma