Web Analytics
More
    Reklāma

    Ko es piedzīvoju Garage48 hakatonā

    Jaunākie raksti

    Pagājušo nedēļas nogali es pavadīju Rīgas Ekonomikas augstskolas telpās, kur piedalījos Garage48 hakatonā. Lai arī man jau iepriekš bija skaidrs šādu pasākumu koncepts un ar vienu aci arī sekoju līdzi Latvijas stārtapu scēnai, tomēr līdz šim pats nebiju piedalījies nevienā hakatonā. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka vislabākais veids kā iemācīties jaunas lietas, ir tās izdzīvot pašam uz savas ādas un tas ir galvenais iemesls kāpēc izlēmu piedalīties Garage48 hakatonā. Tuvojoties pasākuma dienai es jau sāku mazliet nožēlot to, ka piekritu, jo nezināju kas mani sagaida un īsti nepriecēja arī doma par pilnībā zaudēto nedēļas nogali. Tomēr tagad atskatoties uz šo pasākumu, secinu, ka izdarīju pareizo izvēli, jo Garage48 hakatons bija patiešām izdevies pasākums un man deva patiešām daudz iespaidus.

    Garage48 sērijas pasākumi notiek jau no 2010. gada un līdz šim tie ir aizvadīti Āfrikā, Ukrainā, Baltkrievijā, Krievijā, Somijā un Baltijas valstīs. Latvijā Garage48 hakatoni jau vairākas reizes notikuši Rīgā un Ventspilī. Visus šīs sērijas pasākumu vieno vēlme savākt kopā uzņēmīgus dažādu jomu cilvēkus (programmētājus, dizainerus, mārketinga un projektu vadītājus) un motivēt viņus 48 stundu laikā no idejas radīt strādājošu produktu. 48 stundas patiesībā ir ļoti īss laika posms un tajā ir jāspēj ne tikai izstrādāt produkta projektu, bet to arī tehniski izstrādāt koordinēti darbojoties kopā.

    Reklāma

    Piektdienas pašā vakarā ierados Rīgas Ekonomikas augstskolā un uzreiz sapratu, ka tas nav nekāds dažu vientuļu datoristu burziņš. Rinda uz reģistrācijas galdu bija gara un cilvēki šeit bija ieradušies kuplā skaitā (pasākumu apmeklēja vairāk nekā 100 cilvēku). Vairums no viņiem rokās nesa datorsomas, datorus un bija arī cilvēki, kas uz hakatonu ieradušies ar saviem galddatoriem. Apkārt bija jūtams paciltāts noskaņojums un tas iedrošināja arī mani justies brīvāk.

    CAM00214

    CAM00223

    Izstāvējis garo rindu, tiku pie savas dalībnieka kartes, jeb bedža. Tādus pēc visiem pasākumiem karinu mājās pie skapja, taču šis paliks atmiņā kā pirmais hakatons, kurā piedalos. Tā kā līdz oficiālajai pasākuma atklāšanai vēl bija laiks, tad izmantoju iespēju iestiprināties ar pasākuma organizatoru sagādātajām maizītēm. Pa dienu nebiju paspējis paēst un priekšā bija divas garas diennaktis.

    CAM00218

    CAM00220

    CAM00243

    Tuvojās hakatona oficiālās atklāšanas brīdis un cilvēku pūļi virzījās uz lielās auditorijas pusi, kas visai drīz piepildījās pilna. Uz skatuves kāpa pasākuma organizatori Krists Avots un Priit Salumaa. Viņi raiti un nebīstoties jestra humora izskaidroja plānu turpmākajām divām diennaktīm un ļāva izteikties pasākuma sponsoriem. Pēc tam notika ideju prezentācija.

    Nākot uz hakatonu, ikvienam ir iespēja izdomāt savu ideju tīmekļa vietnei, servisam vai mobilajai aplikācijai. Tad tā ir ierobežotā laika sprīdī (90 sekundēs) saistoši jānoprezentē klātesošajiem (var izmantot 1 slaidu) un pēc tam jāmēģina uz vietas savākt 5-8 cilvēku komanda (tajā jābūt programmētājiem, dizainerim un mārketinga cilvēkam), lai organizatori ļautu ķerties pie idejas pārvēršanas reālā projektā. Vakara gaitā tika prezentētas 35 idejas, taču komandas savākt spēja tikai 16 no tām. To ideju autori, kas nespēja savākt komandas, varēja brīvi pievienoties citām komandām.

    CAM00234

    CAM00237

    Jāsaka, ka gluži no nulles es projektu neuzsāku un jau mājās biju veicis sagatavošanās darbus. Es zināju, ka gribu piedalīties projektā, kur tiek radīts produkts, kas būtu noderīgs Latvijā un bija apzināti vairāki programmētāji, kas var palīdzēt šo ideju pārvērst reālā darbā. Pasākumā prezentēju vēlmi radīt Windows Phone un Windows 8 mobilās aplikācijas Latvijā populārākajam recepšu portālam Receptes.lv. Prezentācijas runa tapa burtiski dažas stundas pirms pasākuma un papildus stresu radīja fakts, ka pasākuma oficiālā valoda ir angļu. Bet domāju, ka kopumā ideja tika noprezentēta labi un tagad atlika savākt pilnu komandu, lai organizatori ļautu ķerties pie darba.

    CAM00230

    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4iIDE4Q0yB8]

    Katram idejas prezentētājam tika izdalīta liela lapa ar projekta nosaukumu un to raksturojošām piezīmēm, kā arī norādīts kādi cilvēki nepieciešami. Katrs hakatona dalībnieks reģistrācijas brīdī saņēma krāsainu lapiņu, ko varēja izmantot, lai pieteiktos izstrādāt viņu interesējošo projektu. Dažādas “profesijas” cilvēkiem lapiņas bija dažādās krāsās. Tālāk idejas autori ar savām lapām izklīda kur nu kurais un visādos veidos centās nozvejot komandas biedrus. Mēs visai ātri savādām komandu un varēju paklīst apkārt paskatīties kā veicas citiem.

    CAM00246

    CAM00247

    CAM00262

    CAM00259

    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dc61LJMaTOk]

    Bija idejas, kas uzreiz savāca nepieciešamo komandu, bet bija tādas, kuras nespēja pulcēt dalībniekus. Tādas organizatori bez žēlastības iznīcināja atņemot lapu un idejas autors varēja doties mājās raudāt spilvenā vai mēģināt pieslēgties citai komandai.

    CAM00256

    Saformējušās komandas devās uz galveno auditoriju un organizatori aicināja katrai komandai celties kājai un parādīt vai ir savākti nepieciešamie programmētāji, dizaineri un mārketinga cilvēki. Reāli pie darba ķērās aptuveni puse ideju autoru, tāpēc ļoti svarīgi ir mācēt savu ideju pasniegt tā, lai ap to varētu savākt darboties spējīgu komandu. Mana komanda bija nokomplektēta pilnībā un organizatori deva zaļo gaismu ķerties pie darba. Komandām tika iedalītas telpas, kas kļuva par mājvietu līdz pat svētdienas vakaram.

    CAM00270

    Ierodoties mums iedalītajā telpā (auditorijā) konstatējām, ka to dalīsim ar vēl vienu komandu un ātri nobāzējāmies ērtākajā vietā (tuvāk tāfelei) un nomedījām pēc iespējas vairāk galdus uz kuriem sakrāmēt mūsu iespaidīgo tehnikas arsenālu. Kad tehnika bija sariktēta darbam, sapazināmies ar pārējiem komandas biedriem un mūsu projektu vadītājs Edmunds uzsāka plānot darbus programmētājiem un dizaineriem. Mans uzdevums bija rūpēties par ideju un produktu prezentāciju, kā arī ziņot pasaulei par mūsu darbu. Ar prieku iesaistījos arī pašu aplikāciju funkcionalitātes un lietotāja saskarnes plānošanā.

    CAM00448

    CAM00292

    CAM00302

    Pie tāfeles aizzīmēšanas ķērušies programmētāji Andris un Edgars. Kopā viņi plāno kā rīkoties ar no Receptes.lv datubāzes izgūtajiem datiem. Ar saviem padomiem dalās arī dizaineris Viktors.

    CAM00305

    Kad ir skaidrība ko un kā iesākt ar datiem, tad var ķerties pie aplikāciju saskarnes un funkcionalitātes projektēšanas. Logu pa logam tiek uzzīmētas abas aplikācijas un vēlāk tas izrādījās svarīgs posms. Jebkurā brīdī varēja pacelt acis uz tāfeli un bija skaidrs kā programmai jāizskatās un jādarbojas. Šajā posmā bija jāņem vērā arī konkrēto platformu saskarņu nianses un dizaina vadlīnijas.

    CAM00339

    Projekta vadītājs Edmunds uz tāfeles uzrakstījis paveicamo darbu sarakstu un termiņus. No sākuma svarīgi ieviest nozīmīgākās funkcijas un papildus funkcionalitāti var atstāt uz beigām, ja paliks laiks. Jāsaka, ka programmētāji pieturējās pie plāna un paspēja pabeigt ieplānotos darbus. Pasākuma laikā bijām dzirdējuši par komandām, kam sastrādāšanās sagādāja problēmas un bija pat gadījumi, ka strīdu dēļ programmētāji strādāja no pavisam citām telpām. Mums komanda izveidojās lieliska un visu pasākuma laiku spējām ne tikai centīgi strādāt, bet plēst jokus. Topā bija teiciens “Lol nau verc!”, ko varēja attiecināt pilnīgi uz visiem darbiem :)

    CAM00343

    Programmētājs Didzis mēģina saprast kā izskatās un darbojas Windows 8 aplikācijas un vēl nemaz nenojauš cik smagas būs divas turpmākās diennaktis. Tikmēr projekta vadītājs Edmunds diskutē ar dizaineri Viktoru kā pareizāk veidot aplikāciju dizainu. No malas varētu šķist, ka dizainerim darbs nebija smags, taču realitātē viņam izsalkušam nācās neskaitāmas stundas lūkoties uz gardu ēdienu bildītēm.

    CAM00325

    CAM00317

    Hakatonā ir svarīgi radīt darboties spējīgu prototipu nevis 100% pabeigtu un funkcijām pārbagātu produktu, tāpēc sākotnēji mēs centāmies izmantot jau esošu demo aplikāciju, lai uz tās bāzes veidotu Windows 8 aplikāciju. Diemžēl diennakti vēlāk nācās atzīt, ka Microsoft realizētais JavaScript nav pa zobam mūsu programmētājiem, kas iepriekš nav darbojušies ar konkrētajām Microsoft tehnoloģijām. Pēc diennakti ilgām un neveiksmīgām cīņām tika nolemts sākt visu no nulles un rakstīt aplikāciju ar C#. Tas bija pareizs lēmums un rezultātā tika radīta arī Windows 8 aplikācija.

    CAM00327

    Principā pasākumā nav noteikti gulēšanas laiki un katra komanda pati var izlemt vai veltīt laiku šim procesam. Pirmo nakti mēs pavadījām darbojoties, taču kafijas un pārtikas meklējumos uzdūrāmies citu komandu pārstāvjiem, kas gaiteņos izvietototajos dīvānos snauda. Mūsu telpā izvietotā otrā komanda atstāja savu programmētāju programmējot un paši devās uz mājām gulēt.

    CAM00348

    Pienāca sestdienas rīts un secinājām, ka darbi uz priekšu rit krietni lēnāk nekā mēs to gribētu. Windows Phone aplikāciju Edgars lēnā garā bīdīja uz priekšu, bet ar Windows aplikāciju situācija bija krietni bēdīgāka.

    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cjeuJG2VjVQ]

    Lai vai cik lēni mums ietu uz priekšu ar programmēšanas darbiem, ēdienreizēs mēs konsekventi ieradāmies laicīgi. Bet tas ir loģiski, jo programmētājs var ilgi negulēt, taču ēst tam vajag. Pēc simboliskām brokastīm devāmies atpakaļ uz mūsu darba telpu, kur mūs sagaidīja nākamie uzdevumi un nelāgie pārsteigumi.

    CAM00352

    Sestdien pēc pulksten 11.00 pie mums iegriezās mentori, kas novērtēja mūsu darbu un centās ieteikt padomus ko darīt labāk. Mentori spēja palīdzēt ne tikai tehniskajos, bet arī mārketinga un biznesa jautājumos. Šajā brīdī apķērāmies, ka esam palaiduši garām mūsu darba atrādīšanas posmu un jozām uz galveno auditoriju atrādīt paveikto. Lai organizatori varētu izkontrolēt komandu darbu, noteiktos laikos komandām bija jāierodas pie organizatoriem un jāatrāda savu paveikto darbu. Pirmajā čekpointā mums atrādāmā bija gaužām maz – mobilās aplikācijas pirmie iedīgļi un skumjš stāsts par Windows aplikāciju. Tomēr organizatori bija saprotoši un novēlēja veiksmes turpmākajā darbā.

    CAM00358

    Sestdienas pēcpusdienā atstāju programmētājus darbojamies un devos uz lielo auditoriju paklausīties stārtapu pieredzes stāstus. Šoreiz ar savu pieredzi dalījās Kristaps Grinbergs (Qminder) un Eldars Loginovs (Fastr Books). Abiem stārtapiem ir saistība ar Latviju un tie tagad spēj piesaistīt klientus no visas pasaules. Tomēr abu stārtapu pieredze ir bijusi krietni atšķirīga. Viena autoriem panākumi nākuši smagā ceļā un kādu brīdi nācies dzīvot pagrabā, bet otram veicies ik uz soļa un pat saņemtas ievērojamas investīcijas. Jebkurā gadījumā noklausoties abas prezentācijas bija skaidrs, ka stārtapu veidošana nav nekāds saldais ēdiens un ir smagi jo smagi jāstrādā. Novēlu veiksmi abiem arī turpmāk!

    CAM00361

    CAM00363

    Pēc vakariņām (kurās atkal bijām pirmie!) beidzot izdevās uz mirkli gulēt aizdzīt programmētāju Andri, jo nogurums bija acīmredzams. Tika pielaistas vienkāršas kļūdas un to meklēšana sāka aizņemt pārāk daudz laika. Kopumā viņš pasākuma laikā miegam veltīja 3 stundas.

    CAM00367

    Pavisam nemanot pienāca otrās dienas vakars un ap pulksten 22.00 sāka parādīties pozitīva lietu attīstība arī Windows aplikācijas frontē. Andris un smaidīgais Didzis bija izcīnījušies tik tālu, ka aplikācijas karkass bija gatavs un tā spēja attēlot pirmo bildi. Šis notikums bija lieli svētki!

    CAM00373

    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZGXJtgETe90]

    Jāatzīst, ka otrajā naktī jau bija manāms sagurums un pie darba tika likta uzmundrinoša mūzika. Kurš gan neatceras iedvesmojošo Coco Jambo? :)

    CAM00374

    Tā kā no manis programmēšanas darbos nav nekādas jēgas, tad devos nosnausties, lai varu kaut cik sakarīgi noprezentēt fināla produktu. Pagulēju kādas 6 stundas un uz rīta pusi vēl miegains un pagalam izspūris atgriezos mūsu telpā. Tur atradu pagalam sagurušus komandas programmētājus un dizaineri, kas bija ieņēmis horizontālu agregātstāvokli.

    CAM00377

    CAM00375

    Iesoļojot svētdienas rītā mums jau bija kaut cik taustāmi aplikāciju prototipi, ko rādīt organizatoriem kārtējā čekpointā. Aptuveni tad tika uzsākts darbs pie planšetdatora aplikācijas galvenās funkcijas – meklēšanas. Mums bija doma izveidot meklēšanu, kurā ievadot sastāvdaļas tiktu piedāvātas to ēdienu receptes, kurus var pagatavot no atlasītajiem produktiem. Šajā brīdī (patiesībā tāpat kā pilnīgi visu hakatona laiku) programmētāji pūlējās vaiga sviedros.

    Svētdien organizatori sāka stāstīt kā pareizi prezentēt pabeigtos projektus un dienas laikā veselas divas reizes nācās stāties organizatoru un mentoru priekšā, lai noslīpētu prezentācijas. Trešā reize – gala prezentācija svētdienas vakarā. Projektu prezentēšanai tiek atvēlētas tikai 3 minūtes, jeb 180 sekundes un tās gaitā drīkst izmantot vienu prezentācijas slaidu. Viss uzsvars tiek likts uz gala produkta prezentāciju. Visu svētdienu veltīju prezentācijas runas sagatavošanai un slīpēšanai. Tas bija ļoti atbildīgs process, jo veiksmīgai prezentācijai ir milzu nozīme.

    CAM00370

    Kamēr programmētāji steidza pabeigt savu darbu un es nervozi slapstījos pa stūriem neskaitāmas reizes atkārtojot prezentācijas runu, pienāca svētdienas vakars un jau bija jādodas prezentēt paveikto. Uztraukums bija liels, taču beidzot bija pabeigtas abas aplikācijas un bija ko parādīt citiem. Uzstāšanās secība bija nenoteikta un katrs runātājs izvilka nākamā runātāja komandas nosaukuma kartiņu.

    CAM00395 2

    Savu projektu sanāca prezentēt vienam no pēdējiem un zemāk var noskatīties manu prezentācijas video. Kopā bijām radījuši divas aplikācijas, kas jau tuvākajā laikā būs pabeigtas līdz fināla produktiem un bez maksas pieejamas atbilstošajos aplikāciju veikalos.

    • Windows Phone aplikāciju, kurā var apskatīt receptes, meklēt tās un atzīmēt iecienītākās. Noderīga funkcija – iepirkumu asistents, kas iepērkoties ļauj atzīmēt jau grozā saliktos ēdiena pagatavošanai nepieciešamos produktus.
    • Windows 8 aplikāciju, kas visērtāk izmantojama uz planšetdatoriem un lielākā ekrānā attēlo receptes, ļauj tās meklēt un atzīmēt iecienītākās. Šīs aplikācijas galvenā funkcija – meklētājs, kas ļauj atrast receptes no pieejamajiem produktiem.

    CAM00411

    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OBgD6Q8VwVw]

    Pilno prezentēto projektu sarakstu var izlasīt Garage48 tīmekļa vietnē, taču man pašam patika vairāki projekti par kuriem īsumā pastāstīšu plašāk:

    • Vintage Camera aplikācija (Facebook) – izstrādāta mobilā aplikācija Windows Phone ierīcēm, kas simulē analogo fotokameru. Pašiem ir jāieliek filmiņa, jāuzvelk nākamais kadrs un jāaktivizē zibspuldze. Pie bildēm var tikt tikai tad, kad izbildēta visa filmiņa.
    • LivePrayer – serviss, kas ļauj cilvēkiem kopā lūgties par konkrētiem cilvēkiem vai notikumiem. Tas tika prezentēts kā liels joks, taču principā šādam servisam ir potenciāls. Serviss līdzīgs jau esošajam Instapray.
    • myCogo (Facebook) – šis serviss ieguva pasākuma galveno balvu un principā var tikt uzskatīts kā digitālais tamagoči, kas barojas un aug no lietotāja sociālo tīklu kontos pievienotajiem ierakstiem. Prezentācijā gan nevarēja redzēt kā pilnībā šis serviss darbojas, tomēr kļuva diezgan skaidrs kā tam būtu jādarbojas un principā domāju, ka ideja ir laba. Dizains gan pa pirmo!
    • Quiq.ly (Facebook) – tīmekļa serviss un iOS mobilā aplikācija, kas ļauj ātri uzdot jautājumus un iegūt atbildes uz jautājumiem, piemēram, kuru kreklu pirkt vai kādu alu izvēlēties piektdienas vakaram?
    • Best Friends Game – Facebook spēle, kas interaktīvā formā ļauj labāk iepazīt savus draugus.
    • AirBay.me – aviobiļešu tirdziņš.
    • Edugraph – šis serviss mēģina palīdzēt saprast kādā secībā mācīties tiešsaistes apmācību kursus.
    • Laika darbi – darba sludinājumu portāls “haltūrām”.
    • GameW.IN – šajā projektā tika radīta Windows Phone aplikācija, kas telefonu ļauj izmantot kā kontrolieri, lai vadītu datoru un tādējādi, piemēram, ērti spēlētu spēles.
    • Happinex – šī projekta autori mīl darboties ar datiem un ievācot pamatīgu latviešu radītu tvītu kaudzi mēģina noteikt vai latvieši ir laimīgi.

    Pasākumu noslēdzām ar divām pabeigtām aplikācijām un pat vienu vinnētu balvu. No MTGx pārstāvja rokām saņēmām to par tehnisko izpildījumu – mūsu programmētāji tik tiešām paveica milzu darbu! Paldies visiem komandas biedriem par fantastisko nedēļas nogali, jauno gūto pieredzi un tāpat arī Receptes.lv vadībai par iespēju radīt aplikācijas šim servisam un Efumo Software par projekta vadību, dizainu un programmētājiem. Paldies arī Garage48 rīkotājiem un mentoriem par lielisko darbu!

    CAM00428

    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9q46JFRpdBA]

    Vai ir vērts piedalīties hakatonā?

    Viennozīmīgi, jā! Es pavisam noteikti rekomendēju hakatonos piedalīties gan tiem, kas jūtas pārliecināti par savām programmēšanas, dizaina vai mārketinga spējām, gan tiem, kas kaut ko jau prot, bet vēl baidās līst laukā no savas alas. Šādi pasākumi ir lielisks veids kā parādīt savas spējas un pārbaudīt savas iemaņas saspringtos apstākļos. Tā ir arī lieliska iespēja tikt pie jauna darba, jo šādos pasākumos mentori parasti meklē pēc jaunām idejām vai spēcīgiem darbiniekiem. Pat ja neizdosies ar pirmo reizi radīt veiksmīgu projektu (vairumam neizdodas), tik un tā jāspēj gūt no pasākuma prieks un noderīgas atziņas.

    Skatoties kā mūsu puikas aizrautīgi programmē, pats aizdomājos, ka savulaik vidusskolas gados taču ar prieku programmēju. Atceros, ka tas radīja patiesu prieku un Garage48 noskaņās esmu nolēmis vismaz pats priekš sevis apgūt praktiskas programmēšanas iemaņas. Programmēšanā ir spēks!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Sandra73
    07.03.2014 00:45

    Interesants pasākums.. ieteiktu visiem jaunajiem dizaineriem, programmistiem uc.
    Ar interesi lasiju.

    Reklāma