Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia prezentē X sērijas budžeta Android viedtālruņus (pirmie iespaidi)

    Jaunākie raksti

    Šonedēļ Barselonā notiekošās Mobile World Congress 2014 tehnoloģiju izstādes 3. hallē tieši blakus Sony gaišajam stendam bija iestādīts koks. Jā, brangs koks, kam ap stumbru bija apadīta krāsaina zeķe. Šādi no citiem (savā starpā tik līdzīgajiem) stendiem atšķirties bija nolēmis somu tehnoloģiju uzņēmums Nokia. Arī pirms pasākuma mediju uzaicinājumus rotāja sauklis “Meet us under the tree“, jeb aicinājums pasākumā meklēt koku. Tā arī nesapratu kāda tehnoloģijām saistība ar kokiem, taču Nokia stendā zaļumu netrūka. Arī par interesantu produktu trūkumu sūdzēties nevajadzēja, jo Nokia izstādē atrādīja nevis vienu, bet veselus trīs Android viedtālruņus.

    DSC00118 DSC00123

    Par to, ka Nokia grasās izlaist Android darbinātus viedtālruņus, baumoja jau sen un es pats personīgi zinu daudzus cilvēkus, kas jau gadiem gaidīja šādu soli no Nokia. Tad nu šis brīdis ir pienācis, taču uzreiz gan vēlos brīdināt, ka realitātē situācija nav tik rožaina kā sākumā varētu šķist.

    [youtube=http://youtu.be/oUCEN-XvC7g]

    Mobile World Congress 2014 ietvaros Nokia prezentēja jauno Nokia X (Android) viedtālruņu sēriju un pirmos sērijas pārstāvjus: Nokia X, Nokia X+ un Nokia XL. Tie visi ir budžeta klases aparāti un nekādā mērā nekonkurē ar augstā gala Samsung Galaxy S sērijas ierīcēm vai aifoniem. Ar Nokia X sērijas ierīcēm Nokia vēlas aptvert milzīgas cilvēku masas, kas nevēlas vai nespēj par telefonu maksāt lielu naudu. Nokia jau izsenis lielu uzsvaru veltījis budžeta klases ierīču izstrādei un arī šogad par to saņēmis apbalvojumus. Mobile World Congress 2014 ietvaros Nokia saņēma divus Global Mobile Awards apbalvojumus tādās kategorijās kā “Labākais sākuma līmeņa mobilais tālrunis” (“Best Entry Level or Featurephone”) un “Labākais zemas cenas viedtālrunis” (“Best Low Cost Smartphone”). Apbalvojumus saņēma Nokia 105 un Nokia Lumia 520. Nokia sola šogad izlaist vēl citus šīs sērijas modeļus, ja projektu neslēgs uzņēmuma telefonu biznesa jaunais saimnieks Microsoft.

    Idejiski šie telefoni ir mikslis no tehniski knapiem Nokia dzelžiem, “nepilnvērtīgas” Android platformas (AOSP), Windows Phone dizaina un pa virsu vēl pakaisīts ar dažiem Microsoft un Nokia servisiem. Uz šiem telefoniem darbojas OneDrive, Outlook e-pasts, Skype un HERE kartes. Rezultātā iegūstam ļoti, ļoti savādas uzpariktes, kas kož kājā Lumia sērijai un ļoti ačgārnā formā mēģina jāt uz Android popularitātes muguras.

    Lai arī telefonus darbina Android, tomēr tajos nav pierasto Google servisu (Gmail e-pasta, Google Maps karšu un Google Play aplikāciju veikala) un Android aplikācijas lietotāji varēs iegūt no Nokia aplikāciju veikala vai uzstādīt tās manuālā kārtā. Šādā gadījumā pašiem būs jāmeklē instalācijas (APK) faili un jāriskē uzstādīt nedrošas aplikācijas. Nokia ziņo, ka uz Nokia X sērijas ierīcēm bez izmaiņām darbosies 75% Android aplikāciju un ar mazām izmaiņām varēs iedarbināt arī atlikušās. Protams, apšaubāmi, ka izstrādātāji uzreiz metīsies pārstrādāt savas aplikācijas. Mazs saulstariņš ir aplikāciju pirkumu maksas piesaistīšana telefona rēķinam, ko Nokia jau iepriekš ir darījusi ar citiem saviem produktiem.

    Telefoni izmanto Android 4.1.2 (Jelly Bean) un tas ir viens no izskaidrojumiem kāpēc ierīces ir sasodīti lēnas. Otrs acīmredzamais skaidrojums – knapie dzelži. Līdz Android (KitKat) ātrdarbības uzlabojumiem pilnīgi visi budžeta klases Android telefoni ir bijuši briesmīgas bremzes un Nokia veidotais Lumia 520 (līdzīgi tehniskie parametri) ironiskā kārtā darbojas daudz naskāk. Pavisam nesen Microsoft atklāja, ka jaunajā Windows Phone 8.1 versijā liels uzsvars veltīts labākai ierīču darbībai uz tehniski vārgām ierīcēm.

    Nokia_X-serija

    Ja runājam par jaunajām ierīcēm, tad var teikt, ka visvienkāršākais no visiem trīs vienkāršajiem telefoniem ir Nokia X. Ierīce aprīkota ar 4 collu displeju, niecīgu 512 MB operatīvo atmiņu un 3 megapikseļu kameru bez autofokusa. Ierīce būs pieejama vairākās košās krāsās (zaļā, melnā, baltā, dzeltenā, sarkanā un zilā). Nokia X+ ir mazliet lielāka 768 MB operatīvā atmiņa, 4 GB microSD atmiņas karte. Nokia XL ir aprīkota ar lielāku 5 collu displeju, priekšējo kameru, labāku aizmugurējo 5 megapikseļu kameru ar autofokusu un zibspuldzi. Lielākais telefons būs pieejams spilgti oranžā krāsā. Plašāk par ierīču tehnisko aprīkojumu un cenām tabulā zemāk.

    Nokia X sērijas ierīču tehniskās iespējas un cenas

      Nokia X Nokia X+ Nokia XL
    Ekrāns 4 collas IPS LCD, 800 x 480px 4 collas IPS LCD, 800 x 480px 5 collas IPS LCD, 800 x 480px
    RAM 512 MB 768 MB 768 MB
    Atmiņa MicroSD līdz 32GB MicroSD līdz 32GB
    (4GB karte komplektā)
    MicroSD līdz 32GB
    (4GB karte komplektā)
    Aizmugurējā kamera 3 MP (fiksētais fokuss) 3 MP (fiksētais fokuss) 5 MP (autofokuss, zibspuldze)
    Priekšējā kamera 2 MP
    Procesors 8225 Qualcomm Snapdragon1GHz divkodolu 8225 Qualcomm Snapdragon1GHz divkodolu 8225 Qualcomm Snapdragon1GHz divkodolu
    Savienojumi ESGM 850 / 900 / 1800 / 1900WCDMA 900 / 2100 ESGM 850 / 900 / 1800 / 1900WCDMA 900 / 2100 ESGM 850 / 900 / 1800 / 1900WCDMA 900 / 2100
    Izmērs 115.5 x 63 x 10.4mm 115.5 x 63 x 10.4mm 141.3 x 77.7 x 10.8mm
    Svars 128.66g 128.66g 190g
    Gaidīšanas laiks 2G = līdz 28.5 dienām
    3G = līdz 22 dienām
    2G = līdz 28.5 dienām
    3G = līdz 22 dienām
    2G = līdz 41 dienām
    3G = līdz 26 dienām
    Zvanu laiks 2G = līdz 13.3 stundām
    3G = līdz 10.5 stundām
    2G = līdz 13.3 stundām
    3G = līdz 10.5 stundām
    2G = līdz 16 stundām
    3G = līdz 13 stundām
    Cena (bez nodokļiem un operatoru atlaidēm) €89 €99 €109

    Nokia X pārdošanā uzreiz nonāks Āzijā, Eiropā, Indijā, Latīņamerikā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā. Nokia X+ un Nokia XL pārdošanā nonāks tuvāko mēnešu laikā. Pagaidām nav informācijas par šo ierīču oficiālo pieejamību Latvijā.

    Pirmie iespaidi par Nokia X sērijas ierīcēm

    Mobile World Congress 2014 laikā man bija iespēja īsumā iepazīties ar jaunajiem telefoniem un pirms rakstu par saviem pirmajiem iespaidiem, gribu parādīt video, kurā var redzēt Nokia sagatavoto lietotāja saskarni un konkrēti visu notikumu un paziņojumu plūsmu Fastlane. Ideja patiešām laba – vienā garā plūsmā varam apskatīt iepriekš darbinātās aplikācijas un paziņojumus. Mājas ekrānā izvietotas telefonā uzstādītās aplikācijas un saraksts ritināms uz leju. Vizuāli tas izskatās tāpat kā Windows Phone.

    [youtube=http://youtu.be/_pdTuFWbcNI]

    Praksē gan tas viss nedarbojas tik labi kā gribētos un telefoni bija izteikti lēnīgi. Pārvietošanās pa izvēlnēm bija ar lielām aizturēm un arī aplikācijas slēdzās iekšā ar jūtamu kavēšanos. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka Android uz lētām budžeta klases ierīcēm ir nelietojams un Nokia X sērijas ierīces tam ir kārtējais apstiprinājums. Jaunākajā Android (KitKat) versijā gan Google sola uzlabojumus šajā ziņā, bet pirms pats patestēšu kādu knapu ierīci ar jauno Android, savas domas nemainīšu. Spēkā, protams, paliek arguments par ierīču zemo cenu.

    Visādi citādi telefoni ir interesanti un korpusa uzbūves ziņā viss ir kārtībā. Nokia vienmēr ir pratis veidot labus telefonus un pat budžeta klases ierīces rokā jūtas labāk nekā vairuma Āzijas ražotāju vidējās vai pat augstākā gala ierīces. Ir gan kvalitāte, gan košas krāsas, kas mūsdienās paliek arvien svarīgāk. Es pieņemu, ka lietotāja saskarne kļūs lietotājam “draudzīgāka”, kad to aizpildīs viņam aktuāli notikumi.

    DSC00145 DSC00139 DSC00144 DSC00143 DSC00137 DSC00136 DSC00406 DSC00408 DSC00389

    Kāda jēga no Nokia X ierīcēm?

    Esmu lasījis viedokļus, ka arī Microsoft var gūt labumu no šādiem telefoniem, jo nākotne ir servisos nevis pašās ierīcēs un šādā ziņā nav svarīgi ar kādu operētājsistēmu darbojas telefons. Svarīgi, lai uz tā ir pieejami Microsoft servisi, ko cilvēki lieto. Tāpat esmu lasījis viedokļus, ka Nokia X projekts paātrināja Nokia telefonu biznesa iegādes procesu, jo bija pārāk liels risks zaudēt partneri, kas rada 90% no visiem Windows Phone telefoniem. Ja nu Nokia iepatiktos Android garša? Jebkurā gadījumā šogad uzzināsim kā beigsies šis Nokia/Microsoft eksperiments un vai no tā izšķilsies ērglis, kas ar plašiem spārnu vēzieniem aizlidos pretī lieliem panākumiem.

    Nokia X sērijas produkti ir izteiktas budžeta klases ierīces un tas nozīmē, ka zemās cenas dēļ ir jāupurē ar ko citu. Šajā gadījumā tā ir lietojamība – telefoni ir lēnīgi. Lai arī ierīces nenoliedzami ir interesantas tomēr es kādu gadu pagaidītu pirms pats stātos rindā pēc tādas. Laiks rādīs vai sērija attīstīsies, vai kļūs par kārtējo “degošo” platformu. Uztraukumam gan nav pamata, jo šobrīd mobilo tehnoloģiju pasaulē izvēle ir tik liela kā nekad.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    UOsis
    27.02.2014 21:56

    pēc tava raksta lasot par lēnumu, manī iezogas tipiskā latviešu skepse …. visos “pirmajos” nokia x video nekur nerāda kā atver aplikāciju. visur tikai desktops, vai arī jau atvērta aplikācija

    02.03.2014 15:35

    Par tiem pashiem 100 eur jau sen var nopirkt dazus gadus vecu NORMALU Android.

    Renars .B
    07.03.2014 00:59

    Nu… tas tikai sākums .Nokia ielauzies Android lauciņā un būs turpinājums gan jau kam iespaidīgākam..

    Jancis
    09.03.2014 10:51

    paldies ka pabrīdināji par lēnīgumu. es jau ar visām 4 gribēju mesties un iegādat vienu no tiem. jāpaciešās, jāpaskatās kas notiek kad xda cilvēki tam uzportē kitkat.
    Žēl ka nevienu no modeļiem neapgādāja ar 1gb operatīvās atmiņas, bet ko padarīt. viņi jau tā pat beidzot arī maksā tik cik telefonam būtu jāmaksā.

    Jancis
    09.03.2014 10:52

    savam aizvēsturiskajam desire paturēju kitkat pāris nedēlas – ir stipri bremzīgāks kā gingerbread pie kura arī atgriezos. iespējams ka HW akselerācija, bet iespējams ka 4.4 tomēr nav zāles visu veco trubu problēmām..

    Reklāma