Web Analytics
More
    Reklāma

    Fastr Books kļūst par lielāko e-grāmatu tirgotāju Latvijā, piedāvājot vairāk kā 4 000 e-grāmatas

    Jaunākie raksti

    Pēc vairāku mēnešu darba ir pabeigta Fastr Books e-grāmatu veikala tehniskā izstrāde, kā arī noslēgti sadarbības līgumi ar izdevējiem Zvaigzne ABC, Jumava, Mansards un The White Book, kā rezultātā Fastr Books šobrīd ir kļuvis par lielāko e-grāmatu veikalu Latvijā, ar mērķi turpmāk izvērst savu darbību Eiropā un ASV.

    Fastr Books ir e-grāmatu lasīšanas platforma un e-grāmatu veikals mobilām ierīcēm (šobrīd primāri iPhone un iPad). Atšķirībā no Apple iBooks un Amazon, Fastr Books attīsta e-grāmatu abonēšanas servisu, kura, kā alternatīva parastai e-grāmatu pārdošanai, lietotājiem nodrošinās pieeju visam e-grāmatu katalogam par fiksētu mēneša maksu.

    Reklāma

    Šobrīd e-grāmatas Fastr Books var iegādāties par punktiem, kurus var gan nopirkt, gan nopelnīt ar Fastr Books mobilas applikācijas aktīvu lietošanu, bet e-grāmatu abonēšana būs pieejama jau pēc dažām nedēļām – 2014.gada aprīlī. Fastr Books e-grāmatu katalogu var apskatīties šeit. Aicinu izlasīt interviju ar Fastr Books vadītāju Eldaru Loginovu.

    Fastr Books redakcijas izvēle
    Fastr Books redakcijas izvēle

    „Mēs esam ļoti gandarīti par sadarbību ar Latvijas izdevējiem, jo tā rezultātā, e-grāmatas ir kļuvušas vēl pieejamākas” komentēja Fastr Books vadītājs Eldars Loginovs. Šobrīd Fastr Books piedāvā vairāk kā 4 000 e-grāmatas, septiņās valodās, un tuvākā laikā mūsu sortiments tiks papildinātas ar saturu angļu valodā, lai piedāvājumā būtu ap 100 000 e-grāmatām.

    Komentārs no Zvaigzne ABC

    “Ir patīkami redzēt, ka Latvijā attīstās daudzsološi un inovatīvi projekti, arī Apgāds Zvaigzne ABC aizvien meklē jaunus veidus, kā piedāvāt savu saturu lasītājiem ērtākā un interesantākā veidā, tāpēc ar prieku uzsākām sadarbību ar Fastr Books e-grāmatu lasīšanas un pārdošanas platformu. Fastr Books platforma var atmodināt lasītprieku cilvēkos, kuri aktīvi izmanto mobilās ierīces, lasa ziņas un rakstus, un viņus nebiedē garu tekstu lasīšana viedtālruņa vai planšetdatora ekrānā. Taču līdz šim e-grāmatu lasīšana Latvijā lielai daļai mobilo ierīču lietotāju nebija kļuvusi par ikdienā ierastu nodarbi. Šis risinājums potenciāli ir spējīgs piesaistīt gan tehnoloģiju fanu, gan grāmatu lasītāju interesi, tāpēc mums šķita ļoti būtiski iesaistīties šajā projektā” komentēja Zvaigzne ABC e-grāmatu projektu vadītāja Kristīne Pastare-Skutele.

    Komentārs no apgāda Jumava

    Apgāda “Jumava” sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Augule min, ka: “Mūsdienu tehnoloģizētajā un inovācijām piesātinātajā pasaulē, strauji attīstās mobilo aplikāciju platforma, pierādot to, ka cilvēki arvien vairāk izmanto iespēju gūt informāciju digitalizētā formā, neraugoties uz tās apjomu. Steidzīgajā dzīves ritmā ir svarīgi sekot līdzi pārmaiņām, strādājot enerģiski un efektīvi. Fastr Books tas izdodas – uzņēmums ir izstrādājis stratēģiju un mērķtiecīgi realizē to, radot uzticamību nākotnes plāniem. Katram ir sava vērtība – gan drukātajām grāmatām, gan grāmatām elektroniskā formā, tāpēc apgāds “Jumava” atbalsta e-grāmatu projektu. Ir svarīgi darboties mijiedarbē, lai rezultāts būtu saskaņā ar klientu vēlmēm un vajadzībām, jo mērķis ir viens – sniegt izvēles iespēju ērtai ideju pilnveidei.”

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    35 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Imants Imants
    26.03.2014 10:25

    Kad piedāvās kaut ko priekš Android ierīcēm, tad arī sākšu interesēties. Grāmatas dēļ pirkt aizkostā ābola dzelžus – ko vēl negribēs!

    eldars
    26.03.2014 11:59
    Reply to  Imants Imants

    Aprīlī būs Androids. Androidu neuztaisījam, kā pirmo platformu, jo ir statistika, ka Android lietotāji nav gatavi maksāt par e-grāmatām. Tāpēc mūsu plāns ir piedāvāt Android lietotni jau kopā ar e-grāmatu abonēšanas iespēju.

    26.03.2014 12:13
    Reply to  eldars

    Statistika no kurienes? ASV tirgus? Latvijā šādas statistikas nekad nav bijis, jo nekad vispār nav bijis kvalitatīvs e-grāmatu serviss.

    Kursors.lv
    26.03.2014 12:28
    Reply to  eldars

    Internetā ir pilns rakstu par to, ka Android lietotāji mazāk maksā par aplikācijām un saturu, tāpēc ir tikai loģiski, ka servisu radītāji koncentrējas uz iOS ierīču lietotājiem. Šajā sakarā gan ir vērts atcerēties, ka lielais vairums Android ierīču ir lēti budžeta aparāti uz kuriem neko jēdzīgu nemaz nevar pasākt, savukārt Apple pa lielam darbojas high end nišā un ar produktiem var normāli darbināt aplikācijas un uzņemt saturu.

    Vienu brīdi arī Samsung piedāvāja saviem lietotājiem e-grāmatu veikalu, bet apkārt runā, ka tas tā arī nespēja iemantot teju nekādu popularitāti un šobrīd vispār izskatās apturēts projekts. Tāpēc šī ir laba viela pārdomām. Es gan piekrītu, ka vajag arī labu piedāvājumu. Tad un tikai tad būs potenciāls arī kaut kādiem pirkumiem un lietošanai.

    eldars
    26.03.2014 12:20
    Reply to  Imants Imants

    Ir dati gan no Latvijas izdevējiem, gan ir dati par niecīgiem Google Books panākumiem un zemo tirgus daļu citās valstīs ieskaitot ASV.

    Par kvalitatīvo e-grāmatu servisu uz Android platformas, piekritu, bet ta nav tikai Latvijas problēma.

    Pagale
    26.03.2014 10:27

    Lasīt iPadā ar jau nav nekāda baigā bauda acīm.

    eldars
    26.03.2014 11:55
    Reply to  Pagale

    Drīz būs Android versija, ko var uzinstalēt arī uz e-ink iericēm (līdzigiem Kindle).

    Janis Strubergs
    27.08.2014 14:13
    Reply to  eldars

    Vari lūdz apskaidrot, kā lai es uz Kindle lasu Fastr books grāmatas?

    27.08.2014 14:15

    Uz Kindle nevar un lasīt Fastr Books grāmatas. Iepriekšējā komentārā bija runa par dažnedažādu zīmolu Android planšetdatoriem, kas var pildīt Amazon Kindle e-lasītāja funkcijas.

    Janis Strubergs
    27.08.2014 14:18

    Tad vajag izteikties skaidrāk. :) (To, ka uz Kindle nevar lasīt, es pats saprotu). Bet patiesībā skumīgi. Grāmatu lasīšana planšetē ir ļoti neforša.

    27.08.2014 14:38

    Viss atkarīgs no tā, cik nopietna lasīšana paredzēta. Ja plānojam lasīt daudz un dikti, tad prātīgāka izvēle tikt pie kāda no šobrīd plaši pieejamajiem e-lasītājiem (ar e-ink displejiem). Bet ja lasam retāk, tad pilnībā pietiek ar planšetdatoru. Es dažas pēdējās grāmatas esmu izlasījis uz sava iPad mini.

    26.03.2014 10:43

    Nu ja, viss kā vienmēr vietējo bāleliņu stilā, t.i. piedāvājums nu tā, bet cenas sirsnīgas. Turklāt tas viss, kas par velti, jau tāpat ir pieejams. Te tikai sakārtots. Kamēr cena grāmatai uz papīra un elektroniski, atšķirsies par 10 vai 15 procentiem, viennozīmīgi izvēlēšos drukāto izdevumu. Būs normālākas cenas, varēs runāt un domāt. Un jā, man arī kaut kā dārgās spēļmantiņas no Apple iepirkt negribās.

    Kursors.lv
    26.03.2014 11:48
    Reply to  Mikus Karlsons

    Konkrēti zvaigzne.lv e-grāmatas maksā 50-65% procentus no to drukātās cenas. Tas ir daudz?

    26.03.2014 11:51
    Reply to  Mikus Karlsons

    Visām e-grāmatām, kuras mēs tirgojam cena parasti ir 1.5-2 reizes zemāka par papira grāmatas cenu. Ja jūs redzāt, ka ir kādai e-grāmatai cena zemāka tikai par 15%, lūdzu norādiet šo e-grāmatu, un mēs pamainīsim cenu uz leju :)

    26.03.2014 11:20

    Par Androidu – lietotne jau ir, bet tur nav grāmatu katalogā (un arī daudz citu fiču). Mēs pie ta strādājam. Aprīlī Androidā būs viss tas pats, ko tagad piedāvājam uz iOS platformas un pat vairāk.

    Par cenām ir 3 labas ziņas:
    1) Šonedēļ būs iOS app jauninājums, kas atļaus jebkuru grāmatu sākt lasīt bez maksas. 10% no satura visām mūsu e-grāmatām būs par brivu. Tas ļaus saprast, vai grāmata ir interesanta pirms pirkšanas.

    2) Jau aprīlī būs pieejama visa e-grāmatu kataloga abonēšana par mēneša maksu. Agrāk e-grāmatu abonēšanu palaist nebija iespējas, jo bija jāpiestrāda pie sortimena. Tāpēc visiem, kam e-grāmatu pirkšana neliekas izdevīgs darījums, būs pieejams abonēšanas modelis.

    3) Jaunām e-grāmatām mums bieži notiek promo akcijas, tas nozīme, ka jau šobrīd pirmie 10 lasītāji vares samaksāt par grāmatu ar tvitu vai Facebook share.

    26.03.2014 13:52

    Vai App Store minētais ir tiesa? Es par pēdējo punktu…

    Free
    Category: Books
    Updated: Mar 08, 2014
    Version: 1.5
    Size: 17.0 MB
    Language: Russian

    eldars
    26.03.2014 13:58
    Reply to  Artis Ābols

    Arti, saskarnes valoda tur ir angļu (kas ir visām lietotnēm valoda pēc noklusējuma), jo App Store nav iespējas korekti pievienot LV lokalizāciju. Vienīga lokalizācija, ko šobrīd uztaisījam ir krievu.

    Saskarni latviski uztaisīt nav problema (un šis būs izdarīts ar nākamo update), jautājums tikai kā pareizi saprast, ka lietotājs vēlas redzēt saskarni latviešu valodā? iOS sistēmai arī nav LV lokalizācijas, visi pārsvarā lieto angļu valodu savos iPhone un iPad.

    26.03.2014 20:58
    Reply to  eldars

    Pēc iekopētā apraksta man sanāk, ka ir tikai RU. Ja ir ENG un RU, tad tā arī laikam vajadzētu norādīt, bet iespējams, ka neizprotu App Store nianses.

    eldars
    26.03.2014 14:01
    Reply to  Artis Ābols

    Grāmatu kategorijas jau ir latviski, parejie saskarnes elementi ir angliski. Te būs skrinšots no lietotnes: http://cl.ly/image/102t0y2q0H3E

    eldars
    26.03.2014 21:00
    Reply to  eldars

    Šis apraksts veidojas automatiski, mēs viņu neliekam, bet piekritu, ka izskatas ka ir tikai krievu valoda lietotnei. Padomāsim kā šo lietu izlabot.

    26.03.2014 14:03

    Kas zināms par Android? Aprīlis nav aiz kalniem :)

    Nettwerk
    26.03.2014 18:50

    Hmm, kaa ir ar WP7/8 ieriiceem. Kaut kas tiek plaanots un kad?

    gints
    27.03.2014 09:26

    Izmēģināju softu, viss pārskatāmi, ērti.
    Taču – kas tā par punktu pirkšanas sistēmu? ko mēs te mēģinām apmuljķot, nevar normālas cenas rakstīt? nu teikšu kā ir neies cauri šitā.
    Arī par saturu, viss šis saturs ir jau pieejams vainu zvaigznē vai e-grāmatas, kur mēs varam iegut epubus vai mobi, lai lasītu ērtā veidā uz tam paredzētajām ierīcēm, kāda ir doma šos te nogremdēt, jo tirgus jau tā mazs, turklāt pati zvaigzne jau tirgo grāmatas ibookstorā. JA jūs varēsiet piedāvāt ātrāk/ letāk kā alternatīvos resursos un ar loģisku maksāšanas sistēmu, tad ir izredzes, bet, ja netiks sakārtots šis jautājums, es kā pastavīgs egramatu pircējs izvelēšos lasīt eink iekārtā!

    labs gājiens ar 10% priekšskatijumu, to izmantotu.

    eldars
    27.03.2014 09:35
    Reply to  gints

    Gint, paldies par komentāru! Cenas grāmatām rakstīsim arī eiro (ne tikai punktos kā tagad) – šis būs ar kārtējo jauninājumu, bet arī punktu sistēmu saglabāsim. Punktiem ideja ir nevis kādu apmuļķot, bet lai ar punktu palīdzību menedžēt mārketinga kampaņas, izloses un apbalvot aktīvus lietotājus.

    Punktus var nopelnīt vai nu vienkārši lasot grāmatas, vai ar draugu aicināšanu lietot Fastr Books (līdzīgi Dropbox bonusu sistēmai: https://www.dropbox.com/help/54/en).

    Par saturu – mums ir arī e-grāmatas no Jumavas, kas ir pieejamas tikai Fastr Books (ap 60 tādas e-grāmatas). Bet piekritu, ka Zvaigznes e-grāmatas tirgo arī iBooks un Zvaigzne. Tieši tāpēc mūs mērķis ir attīstīt e-grāmatu abonēšanu, kas būs pieejama aprīlī.

    Kursors.lv
    27.03.2014 10:38
    Reply to  gints

    Jo vairāk platformās pieejams saturs, jo lielāka iespējamība aptvert lielākas lietotāju masas un tādējādi kopumā raisīt lielāku interesi par digitālo saturu. Latvijas niecīgā tirgus gadījumā tam ir īpaši svarīga nozīme.

    01.04.2014 18:32
    Reply to  gints

    Gint, ņemam vērā jūsu komentāru – tagad cenas rādas gan EUR, gan punktos: http://po.st/doma

    pcsssss
    28.03.2014 11:40

    Pirms laika paprovēju android variantu. Nu ļoti neatstrādāts produkts. Bieži starp nodaļām iekārās, ka bez appas restarta neiztikt. Attiecīgu vērtējumu arī ieliku Jums play marketā. Jebkurā gadījumā produkts ir interesants un gaidīšu uzlabojumus.

    eldars
    28.03.2014 11:51
    Reply to  pcsssss

    Androidam šobrīd ir alfa-versija un pieejama parsvarā testēšanai. Par nepilnībām zinam un uzlabojumi būs jau drīz! :)

    30.03.2014 12:33

    Nedomāju, ka Latvijā šobrīd ir nozīmīgs tirgus apjoms e-grāmatu jomā. Ņemot vērā pirātismu un mazo legālo piedāvājumu, e-grāmatu veikali nespēs samaksāt rēķinus, lai segtu savu pastāvēšanu.
    Manuprāt, lai e-grāmatas patiešām aizietu popularitātē ir nepieciešams piedāvāt visu esošo izdoto grāmatu katalogu (gan jau izdevniecībām ir pieejams digitālais formāts visām pēdējo 10 gadu laikā tulkotajām grāmatām) un cenas ir nepieciešams būtiski pārskatīt.

    Es lasu diezgan daudz, aptuveni 4…5 grāmatas mēnesī. Dažus mēnešus pat kāda 10 grāmatas sanāk izlasīt. Ja man būtu visas tās grāmatas jānopērk oficiāli Latvijas veikalos, tad es tērētu vismaz 150 Eiro mēnesī šim hobijam.
    Esmu izvēlējies Kindle, kas jauns maksā nedaudz zem 200 dolāriem un grāmatas pērku Amazon.com. Jā, lasu angliski, jo lielākotiess grāmatas nav tulkotas Latviski. Varbūt izdevniecības vai Tilde varētu sākt tulkot grāmatas un latviski izdot tikai elektroniski, bet drukāt piedāvātu tikai “on demand” režīmā? Ietaupītos ievērojami dabas resursi! Lai nu kā, bet grāmatā es mēnesī tērēju līdz 10$, jo ļoti daudz grāmatas ir bez maksas vai arī ir akcija par 0.99$ (kur to pašu grāmatu drukātā veidā LV tirgo pa 15…20€).

    Kursors.lv
    30.03.2014 16:20
    Reply to  Vigants

    Tulkotajām grāmatām izdevniecības uz līguma pamata maksā aģentūrām par autortiesībām izdot grāmatas gan papīra, gan elektroniskajās versijās. Un šiem līgumiem ir noteikti termiņi, tipiski tie ir pieci gadi pēc kuriem tiesības atgriežas atpakaļ pie aģentūrām. Lai izteikti ierobežotā tirgus apstākļos izdevniecības varētu atļauties pagarināt līgumus, grāmatām (patērētājiem) būtu jāmaksā krietni, krietni dārgāk. Tas, protams, rada vēl vienu problēmu – neviens tādas grāmatas nepirks. Kad Latvijā uzradīsies miljoniem pircēju, kas pirks e-grāmatas, tad un tikai tad šeit būs tādas pašas cenas. Tas Tev tā kā būtu jāsaprot. Un Amazon ir izcili draņķīgs piemērs, jo šis uzņēmums precēm un pakalpojumiem mēdz noteikt tādas cenas ar ko nav mierā ne izdevēji, ne protuktu vai pakalpojumu ražotāji.

    30.03.2014 22:24

    … bet pateicoties Amazon tiek nedaudz ierobežota izdevniecību mantkārība. Manuprāt, tieši pateicoties Amazon un līdzīgiem, nākotnē izdevniecības tiks izņemtas no barības ķēdes un rakstnieki paši tirgos savas grāmatas lielajos e-veikalos.
    Daudzas industrijas šādi ir izmainītas un daudzas vēl tiks izmainītas, bet kamēr izdevēji pieturas pie nosacīti vecā modeļa tikmēr te ir lieliska augsne pirātismam. Kas to būtu domājis – grāmatu pirātisms. Lielie prāti jau bija domājuši, ka filmas un interneta interaktīvie resursi grāmatu nozari pavisam iznīdēs… bet Amazon ar Kindle padarija grāmatu lasīšanu atkal modernu un pieprasītu, un cerams ka izdosies arī demokratizēt satura piegādi.
    Tālu pēc piemēra nav jāmeklē – mobilo Applikāciju veikali darbojas pēc jaunā modeļa un grāmatas agri vai vēlu arī tiks tirgotas pēc jaunā modeļa. Tulkošana mazajās valodās būs tikai viens no mārketinga veidiem kā pārdot vairāk.

    30.03.2014 22:27

    … saturs būs commodity, un pavisam drīz mēs maksāsim x€ mēnesī abonēšanu par pieeju jebkuram saturam uzreiz – grāmatām, filmām, mūzikai utt… bet iespējams, ka visi servisi būs daļa no infrastruktūras pakalpojuma maksas (mobilā abonēšana?). Pagaidām, jāsadzīvo ar to kas ir. :)

    Kursors.lv
    31.03.2014 07:52

    Pagaidām neizskatās, ka tas notiks tik ātri. Pat Amazon un Apple vēl nevar iztikt bez tiem sešiem lielajiem izdevējiem un Amazon mēģinājums pašiem radīt izdevēju un pārvilināt pie sevis autorus nav bijis veiksmīgs. Grāmatu izdošana tomēr nav tik triviāls darbs kā te dažam labam varētu šķist.

    WHs
    27.12.2014 21:31

    Pašlaik pasaule labākie e-grāmatu lasītāji ir kindle paperwhite vai kindle voyage vai pat vecie kindle un amazon veikals arī piedāvājums ir lielisks, daudz labu arī bezmaksas grāmatu. Jau 2 gadus grāmatas lasu parsvarā kindlā un pārsvarā angļu valodā. Ir jau nedaudzas gramatas latviešu valodā, kuras novilku bezmaksas. Kad beidzot sāksiet ražot gŗāmatas kindle formātos azw, mobi? Es zinu, ka daudzi cilvēki Latvijā pērk tieši kindle e-tintes lasītājus, jo tie ir labākie un līdz ar to pirkumu pārstāj lasīt latviešu valodā jo e grāmatu vienkāŗši nav? Vai tas mums ir vajadzīgs?

    27.12.2014 22:21
    Reply to  WHs

    “Problēma” ar Amazon ir tāda, ka latviešu valoda un Latvija kā valsts pagaidām nav atbalstīto sarakstā un mūsu grāmatu izdevēji nevar oficiāli caur šo platformu pārdot savus darbus. Tas tad laikam arī ir galvenais iemesls kāpēc latviešu grāmatām maz sakara ar Amazon platformu un ierīcēm. Un būsim tieši, Amazon Kindle e-lasītāji pamatā paredzēti tieši Amazon iegādātu grāmatu lasīšanai.

    Tā kā latvietis ir praktisks cilvēks, tad eksistē dažādi rīki (piemēram, klasikais Calibre) ar ko var jebkuru teksta gabalu padarīt “saprotamu” arī Kindle ierīcēm. Par šādiem rīkiem zina arī vietējās izdevniecības un vajadzības gadījumā savus darbus sagatavos arī azw formātā.

    Tāpēc cepiens ir diezgan nevietā. Kamēr Amazon nedomā par Latviju un latviešu valodu, tad nav ko īpaši daudz domāt par šo komersantu. Galu galā nav tā, ka Latvijā nav pieejami citi e-lasītāji. Mūsu pusē daudz praktiskāks būs kāds no Pocketbook aparātiem.

    Reklāma