Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo Miix 2 planšetdatora apskats

    Lenovo Miix 2 ir pievilcīgs, plāns un viegls Windows 8.1 planšetdators par pievilcīgu cenu.

    Jaunākie raksti

    Microsoft Windows 8 ir pieejams jau vairāk nekā gadu, un, ja tā popularitāte uz “parastajiem” galddatoriem vai portatīvajiem datoriem ir nosacīta, tad cepuri nost Microsoft priekšā par jaunas ierīču kategorijas radīšanu. Es runāju par planšetdatoriem vai hibrīdiem (portatīvie datori planšetdatoru formā) ar kuriem var arī pastrādāt. Pirms Windows 8 mēs naski lietojām dažādus Android un Apple iPad planšetdatorus, lai pārlūkotu tīmekli, izlasītu e-pastus, paskatītos bildītes vai uzspēlētu kādu spēlīti. Tomēr brīdī kad bija jāķeras pie nopietnākiem darbiem, ar šīm ierīcēm bija “par īsu”. Windows 8 ļauj radīt planšetdatorus, kas spēj veikt tos pašus darbus, ko “parastie” datori. Pats fakts man liekas patiešām ievērības cienīgs un ar katru ierīču paaudzi šādi planšetdatori kļūst avien labāki.

    Lenovo Miix 2 reprezentē pieejamo maza izmēra Windows 8.1 planšetdatoru kategoriju, kurā var sastapt vēl tādas ierīces kā Dell Venue 8 Pro, Toshiba Encore vai Acer Iconia W3. Izmēros mazajā un diezgan gaumīgi nostrādātajā ierīcē ir iestrādāts gana ņiprs 1.3 GHz četrkodolu procesors ar 2 GB operatīvo atmiņu, 32 GB iebūvētā atmiņa, ko var paplašināt ar microSD atmiņas kartēm, ne pārāk augstas 1280 x 800 pikseļu izšķirtspējas astoņu collu displejs un baterija, kas ierīci pie dzīvības noturēs savas 7 stundas. Tomēr pats lielākais ierīces pluss ir tā spēja darbināt Windows 8.1 Pro versiju, kas ļauj uz mazās ierīces darbināt visas tās pašas programmas, ko esam pieraduši lietot uz “parastā” datora. Par sliktu nenāks arī Microsoft Office, kas par velti pienākas visiem “mazajiem” Windows planšetdatoriem. Eksistē arī Lenovo Miix 2 10 collu modelis, taču šoreiz apskatā pastāstīšu par tā mazāko brālīti ar 8 collu displeju.

    Reklāma

    Lenovo Miix 2 tehniskā specifikācija

    Displejs: 8 collas, 1280 x 800 pikseļu izšķirtspēja (~189 ppi), IPS LCD
    Procesors: 1.3 GHz četrkodolu Intel Bay Trail (Z3740) procesors ar 2 GB operatīvo atmiņu
    Atmiņa: 32 GB iebūvētā atmiņa + microSD
    Kameras: 2 megapikseļu priekšējā un 5 megapikseļu aizmugurējā kamera
    Savienojumi: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
    Baterija: 17.5 Wh (darbojas līdz 7h)
    Izmēri: 8.4 mm biezs, 350 grami
    Programmatūra: Windows 8.1 (32 bit) + Microsoft Office
    Cena: ~350 EUR

    Lenovo Miix 2 dizains un uzbūve

    001

    Paņemot rokā Lenovo Miix 2 var just, ka ierīce izmēru un uzbūves ziņā cenšas, ja gluži ne konkurēt, tad vismaz līdzināties Apple iPad mini. Lenovo Miix 2 sver (350 g) aptuveni tāpat kā iPad mini un arī izmēru ziņā ir līdzīgs, taču jūtami atšķiras izmantoto materiālu kvalitāte. Teiksim tā, Lenovo Miix 2 korpuss nešķiet tik labi nostrādāts kā Apple ierīcei, tomēr par sliktu to arī nosaukt nevaru. Ja salīdzinam ar tiešajiem konkurentiem Dell Venue 8 Pro un Toshiba Encore, tad Lenovo ierīce ir gan plānāka, gan vieglāka.

    Ierīce sava svara un izmēru dēļ ir ērti noturama rokā gan portreta, gan ainavas režīmā un to var ērti paķert līdzi pat nelielās somās vai pat papīru mapēs. Ja ir bailes somā saskrāpēt ierīci, tad varu pateikt, ka Lenovo par aptuveni 40 sterliņu mārciņām (ASV tie būs 29 ASV dolāri) piedāvā interesantus vāciņus ar irbuli.

    019

    Ierīces 8 collu IPS displejs darbojas ar 1280 x 800 pikseļu izšķirtspēju un tas ir krietni mazāk nekā jaunajam iPad mini ar Retina displeju vai pagājušā gada Nexus 7. Es varbūt nevarētu ieteikt Lenovo ierīci ilgstošai lasīšanai, taču citām ikdienas darbībām ar displeja spējām būs pietiekami, piemēram, interneta pārlūkošanai, video skatīšanai un citiem darbiem, kur nav nepieciešama ilgstoša koncentrēšanās uz ekrānā notiekošo. Ja ņemam vērā visnotaļ zemo ierīces cenu, tad displejs ir tīri labs. Ja gribēsim biežāk skatīties video, tad būs jāpameklē austiņas, jo iebūvētie stereo skaļruņi man šķita diezgan knapi un pie lielākiem skaļuma līmeņiem nejauki čerkstēja.

    Mazos planšetdatorus es mīlu izmantot grāmatu lasīšanai (man ir piederējuši abu paaudžu iPad mini planšetdatori) un padarbojoties ar Lenovo Miix 2 secināju, ka tā displejam ir ļoti agresīvs (augsts) apgaismojums. Proti, vakaros pat uz zemākajā apgaismojuma pakāpē displejs man šķita pārāk spilgts, lai varētu ilgstoši lasīt grāmatas. Taču te arī var just ne pārāk augsto izšķirtspēju, burtiņi ir graudaini. Tomēr, ja neplānojam lasīt grāmatas vakaros vēlos, tad augstais ekrāna apgaismojuma līmenis ir pluss laba apgaismojuma apstākļos – ekrānā notiekošais būs labāk redzams.

    Ja runājam par pirkstu piespiedienu reģistrēšanu, tad displejs diezgan labi saprot kad tam pieskaramies. Tomēr dažkārt ir novērojamas aiztures, kad ekrānam pieskaramies bet uz brīdi nekas nenotiek. Es gan to vairāk noveļu uz Windows iebremzēšanu nevis konkrēti displeja problēmām. Tāpat jāsaprot, ka Windows 8.1 Desktop režīmā ir daudz smalku saskarnes elementu (pogas, izvēlnes u.c.), kam trāpīsim ne gluži ar pirmo reizi. Pie tā ir jāpiešaujas un te lieti noderēs iepriekš pieminētais irbulis.

    Zem ierīces displeja ir iestrādāta skārienjutīga Windows poga, kurai ir kaut kādas problēmas ar jutīgumu, jo 3 no 10 piespiešanas reizēm tā nereaģē. Iespējams tā ir konkrētās testa ierīces problēma.

    007009

    Lenovo Miix 2 aizmugurējais vāciņš veidots no plastmasas un uzmanīgi apskatot var redzēt, ka tā nav pavisam glumi līdzena. Šāds risinājums gan izskatās labāk, gan ļauj ierīci ērtāk noturēt rokās. Tas ir īpaši svarīgi ierīcei, kuru paredzēts lietot ar vienu roku. Salīdzinājumam iPad mini aizmugure ir gluda un tādējādi ierīce sausās rokās ir daudz slidenāka. Izskatās, ka pilnīgi visas Windows ierīces vajā uzlīmju sērga, jo arī šis planšetdators aplīmēts ar tādām pašām uzlīmēm, kuras jau gadiem redzam arī uz portatīvajiem datoriem. Briesmīgi! :)

    016

    Lenovo Miix 2 ir 2 megapikseļu priekšējā kamera, kas lieti noderēs Skype videozvaniem un 5 megapikseļu aizmugurējā kamera (tādu pašu sensoru izmanto arī pagājušā gada Nexus 7), kas spēj uzņemt tīri pieklājīgas kvalitātes attēlus un pat 1080p HD video. Protams, ar planšetdatoru diez vai mēģināsim aizvietot kameru, tomēr iespēja fiksi uzņemt bildi var lieti noderēt.

    010011

    Ierīces kreisajā sānā nav ne pogu, ne atvērumu. Savukārt labajā sānā atradīsim gan ierīces ieslēgšanas/izslēgšanas un ekrāna bloķēšanas taustiņu, skaļuma regulatoru, microUSB lādēšanas/datu pārraides pieslēgvietu un arī vāciņu zem kura slēpjas microSD atmiņas kartes slots. Ja gribēsim ierīcei pievienot, piemēram, USB zibatmiņu, tad nāksies izmantot pāreju. Audio pieslēgvieta meklējama ierīces augšpusē. Starp citu, šī pati pieslēgvieta kalpo arī kā mikrofona pieslēgvieta. Diemžēl ierīcei nav atsevišķas HDMI pieslēgvietas, kas ļautu ierīci ērti pieslēgt pie monitora vai TV. Tā tomēr ir Windows ierīce un tādas joprojām gribas slēgt pie lielākiem displejiem. Ja iespēja ierīci pieslēgt ārējam displejam ir svarīga, tad varu ieteikt vērst savu uzmanību, piemēram, uz Toshiba Encore 8, kam ir micro HDMI pieslēgvieta.

    012013015

    Lenovo Miix 2 darbojas ar Windows 8.1

    Mazais planšetdators darbojas ar jaunāko Windows 8.1 versiju, kas ir pielāgota šādām skārienjutīgajām ierīcēm. Lietotājam ir pieejama gan modernā vide, kur uz ekrāna izvietoti dinamiski aplikāciju elementi, gan jau gadiem ierastais Desktop režīms, kur viss izskatās gluži tāpat kā “parastajā” datorā. Svarīgi piezīmēt, ka tiek izmantots “pilnais” Windows 8.1 nevis Windows RT versija un tas nozīmē, ka uz Lenovo Miix 2 varēsim uzstādīt visas tās pašas programmas, ko esam pieraduši lietot uz saviem Windows datoriem.

    Windows Store aplikāciju veikals strauji attīstās tomēr ar >100 000 pieejamajām aplikācijām pagaidām vēl smagi iepaliek Google Play (Android) un Apple App Store (iOS) aplikāciju veikaliem, kur aplikāciju klāsts ir piecas reizes lielāks. Tomēr vēlos piezīmēt, ka pliks aplikāciju skaits vēl neko nenozīmē un pirms jebkuras mobilās ierīces iegādes ir jāpapēta vai tai būs pieejamas tieši mums nepieciešamās aplikācijas. Pozitīvi vērtējama arī Windows 8.1 ciešā integrācija ar OneDrive mākoņservisu, kas ļauj ērti piekļūt mākoņservisā uzglabātajiem datiem no dažādām ierīcēm, piemēram, datora vai telefona. Tomēr kopumā ir sajūta, ka Windows uz mobilajām ierīcēm vēl ir kur augt un attīstīties – liela daļa aplikāciju ir “pazaļas” gan funkcionālā, gan stabilitātes ziņā. Lielā mērā Windows 8 uz mobilajām ierīcēm man atgādina dažus gadus pavecu Android. Bet mēs labi redzam par ko Android ir kļuvis mūsdienās un tas liek cerēt, ka arī Windows spēs kļūt tikpat nostrādāts.

    Tāpat priecē fakts, ka Microsoft ir izlēmis visiem “mazajiem” Windows 8 planšetdatoriem par velti nodrošināt Microsoft Office Home & Student 2013 ofisa programmatūru un tādējādi arī ar Lenovo Miix 2 varēsim sev ierastajā formā apskatīt un rediģēt ofisa dokumentus.

    Screenshot (1) Screenshot (22) Screenshot (21)

    Desktop režīms uz tik maza displeja nav diez ko ērti lietojams, tomēr tas noderēs, ja gribēsim apskatīt vai pielabot ofisa dokumentus vai piekļūt citam, piemēram, Google Chrome tīmekļa pārlūkam. Un katru reizi ieslēdzot šo režīmu sirdī iedursies sāpe par to, ka nevaram ierīci pieslēgt monitoram. Eh, Windows tomēr gribas lietot kā datoru pat ja tas iestrādāts mazā planšetdatorā.

    Screenshot (4) Screenshot (19) Screenshot (18)

    Ātrdarbība, atmiņa un baterija

    Kā tas viss darbojas? Jāsaka, ka Lenovo Miix 2 darbojas pietiekami naski un 1.33 GHz četrkodolu Intel Atom Bay Trail (Z3470) procesors ar 2 GB LPDDR3 operatīvo atmiņu nav nīkulīga kombinācija. Principā veiktspējas ziņā šo mazo planšetdatoru var salīdzināt ar vienkāršā (lētā) gala laptopiem. Proti, darbošanās ar ierīci ir gana plūdena un arī programmas un tīmekļa lapas atveras bez ilgas gaidīšanas. Uzreiz gan piezīmēšu, ka gluži pamatīgas spēles ar šo ierīci nevarēsim spēlēt, jo videokarte tam gluži vienkārši nav paredzēta. Arī tādas “smagas” programmas kā Photoshop labāk darbināt uz spējīgākiem (datora) dzelžiem. Ierīce spēj iestartēties aptuveni 10-14 sekunžu laikā, bet jau ieslēgtas ierīces ekrāna atbloķēšana ir zibenīga. Diemžēl ik pa laikam novēroju ilgstošākas iebremzēšanas un manā testēšanas laikā pāris reizes ierīce uzkārās pavisam. Tā arī nekļuva skaidrs vai tā ir dzelžu, vai programmatūras problēma.

    Izrāvu cauri vairākus veiktspējas testus, lai var šo ierīci salīdzināt ar līdzvērtīgiem konkurentiem:

    • 3DMark Cloud Gate: 1228
    • Geekbench 3: 2610
    • PCMark 7: 2376

    Ierīcei ir 32 GB iebūvētā atmiņa, taču lielāko daļu no tās aizņem Windows un reāli lietotāja datiem pāri paliek vien nepilni 9 GB. Salīdzinājumam, 16 GB iPad mini lietotājiem ir pieejami veseli 13 GB vietas. Par laimi varam atmiņu palielināt ar lētām microSD atmiņas kartēm un tādējādi mazināt sāpi par mazo atmiņu. Eksistē arī Lenovo Miix 2 modelis ar 64 GB iebūvēto atmiņu.

    Ierīces oficiālajā specifikācijā norādīts, ka baterija nodrošina darbību līdz 7 stundām. Reālajā dzīvē ierīces darbības ilgums ir ļoti atkarīgs no tā cik aktīvi izmantosim ierīci, bet pie vidējas noslodzes (interneta pārlūkošana, sauja YouTube video un ofisa dokumentu pielabošana) man ierīce darbojās nepilnas 8 stundas. Šāds rādītājs nav diez ko liels salīdzinot ar citiem 8 collu planšetdatoriem, kur tipiski baterija ierīci spēj darbināt līdz 10 stundām. Bet kā jau minēju, baterijas darbības ilgums atkarīgs no dažādiem faktoriem un esmu lasījis, ka dažiem lietotājiem ir izdevies no šīs mazās ierīces izspiest laukā pat 10 stundu darbības rādītājus un tas ir ļoti labi. Patiesībā svarīgi, lai planšetdators mums spēj nokalpot pilnu dienu un pa nakti jau to var pieslēgt lādētājam. Starp citu, aktīvi darbinot šo ierīci, tā spēj kļūt nepatīkami karsta.

    Secinājumi

    Es esmu viens no tiem cilvēkiem, kas ar neviltotu interesi vēro kā Microsoft no visnotaļ garlaicīga “parasto” datoru programmatūras ražotāja transformējas par modernu ierīču un pakalpojumu piedāvātāju. Tas nebūtu iespējams bez Windows 8, taču Google un Apple mobilo platformu laikmetā Microsoft šīs pārmaiņas nenāk viegli. Android un iOS mobilās ierīces joprojām ir krietni pārākas satura patērēšanas ērtības ziņā, tāpēc Microsoft cenšas uzsvērt to, ka ar Windows darbinātām mobilajām ierīcēm var arī pastrādāt. Un te nav melots, jo ne Android, ne iOS pagaidām nav īstas alternatīvas “parastajiem” datoriem ar kuriem esam pieraduši pelnīt savu dienišķo maizi. Windows 8 planšetdatori vēl nav sasnieguši savas attīstības augstāko pakāpi, tomēr es uzskatu, ka šobrīd tos jau var pavisam nopietni izvērtēt kā alternatīvu Andrīšiem un aipediem. Īpaši, ja ikdienā daudz strādājam ar Windows datoriem un vēlamies darbus pārnest uz krietni mobilākām ierīcēm.

    Kādu brīdi palietojot Lenovo Miix 2 nebeidzu sajūsmināties par to, ka mūsdienās ir iespējams tik vieglā un plānā ierīcē iebūvēt diezgan pilnvērtīgu datoru. Varbūt es esmu viens no nedaudzajiem, kas par to sajūsminās, bet man tas šķiet patiešām iespaidīgi. Un es patiešām ticu, ka šādas Windows darbinātas mobilās ierīces kādreiz spēs sasniegt vismaz to attīstības līmeni kādā šobrīd ir Android un iOS ierīces. Tad tās būs patiešām killer ierīces!

    Starp citiem pirmās paaudzes 8 collu Windows 8 planšetdatoriem Lenovo Miix 2 izvirzās kā līderis, tomēr nevajadzētu iedomāties,  ka Lenovo Miix 2 pilnībā spēs aizvietot mūsu datoru. Taču kā rezerves variants vai ceļojumu ierīce tā būs laba alternatīva. Lenovo Miix 2 ir gaumīga un izmēros ērta ierīce ar plašām pielietojuma iespējām (programmatūras ziņā), tomēr to mazliet ierobežo tehniskās iespējas (nav iespējams ērti pieslēgt monitoru, tīkla kabeli vai jebkādu citu USB perifērijas iekārtu). Ja šīs tehniskās nianses ir svarīgas, es ieteiktu vērst uzmanību uz paša Microsoft radītajiem Surface planšetdatoriem. Starp citu, drīzumā plānoju pabeigt un publicēt arī Surface 2 apskatu. Lai arī to darbina Windows RT, tomēr ierīces fiziskā uzbūve un tastatūra ir slavas dziesmu vērti aspekti.

    Pozitīvais:
    • Pievilcīga cena
    • Ierīce ir ļoti plāna un viegla
    • “Pilnais” Windows 8.1 ar iekļautu Microsoft Office

    Negatīvais:
    • Vārgi skaļruņi
    • Maz atmiņas (ir microSD atmiņas kartes slots)
    • Nevar pieslēgt pie monitora vai TV

    Lenovo MIIX 2 cenas Latvijas interneta veikalos

    Lenovo Miix 2 ir pievilcīgs, plāns un viegls Windows 8.1 planšetdators par pievilcīgu cenu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Displejs
    7
    Kamera
    6
    Veiktspēja
    7
    Programmatūra
    7
    Baterija
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars
    01.04.2014 14:56

    uzrakstīju savu viedokli, bet tad izmeta erroru, ka jāieraksta e-pasts utt. varēja uz to pārbaudi veikt ātrāk, otreiz nerakstīšu.

    īsumā, ja lieto 5″ telefonu, kāpēc labāk neskatīties uz lenovo miix 2 10,1″ būs gan klaviatūra, hd kamera, HDMI pieslēgs

    Ivars
    02.04.2014 23:57
    Reply to  Kaspars

    Īsumā – uz telefona nav Windows 8.1. Kādam tas var būt svarīgi.

    Kaspars
    09.04.2014 15:16
    Reply to  Ivars

    uz telefona ir windows 8.1 tikai ar phone piebildi :)
    bet tā drošvien būtu cita diskusija par to, ko tieši būtisku nevar izdarīt uz WP8.1, bet var uz win8.1 planšetes.

    Kurlander
    01.04.2014 17:28

    Jaunais Lenovo ThinkPad 8 izskatās ļoti labi un ir daudz labāks… Miix 2 kā saka “bites the dust” :)

    Ivars
    02.04.2014 23:55
    Reply to  Kurlander

    Protams, ThinkPad 8 ir labāks, bet cenas atšķirība daudziem pietiekams iemesls izvēlēties Miix 2, kuram nav nekādas vainas.

    Reklāma
    Lenovo Miix 2 ir pievilcīgs, plāns un viegls Windows 8.1 planšetdators par pievilcīgu cenu.Lenovo Miix 2 planšetdatora apskats