Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft prezentē Windows Phone 8.1, būtiskākie jaunumi un uzlabojumi

    Jaunākie raksti

    Izstrādātāju konferences BUILD ietvaros Microsoft šodien oficiāli prezentēja jaunāko mobilās platformas Windows Phone 8.1 versiju. Par to baumo jau vairākus mēnešus, bet beidzot tā ir klāt. Īsumā iziesim cauri būtiskākajiem šīs versijas jaunieviesumiem. Ja ar pacietību tā pašvakāk, var lēkt uz šo sarakstu.

    Windows Phone 8.1 izplatīšana oficiāli tiks uzsākta dažu tuvāko mēnešu laikā un ar šo versiju tiks aprīkotas visas jaunās Windows Phone ierīces, kas pārdošanā nonāks aprīļa beigās un maija sākumā. Šobrīd arī nav informācijas kuras ierīces saņems jaunāko Windows Phone 8.1 versiju, tomēr var paredzēt, ka šādu ierīču saraksts būs garš. Izstrādātāji pie jaunās platformas versijas tiks jau 10. aprīlī.

    Cortana – virtuālais asistents

    Cortana_Home_16x9_7E8C8AC9 Cortana_Collection_Travel03_16x9_4026C716 Cortana_Notebook_Menu_16x9_35F7BD5A

    Windows Phone 8.1 ir iekļauts virtuālais asistents Cortana, kas vistiešākajā mērā ir konkurents Google Now un Apple Siri servisiem. To darbina Bing servisi un ar Cortana lietotāji var izveidot atgādinājumus, kalendāra ierakstus, veikt zvanus, kā arī uzzināt informāciju par sporta rezultātiem, laika apstākļiem, ceļojumu galamērķiem. Tāpat Cortana servisam varēs palūgt meklēt informāciju tīmeklī. Cortana, līdzīgi kā Google Now, varēs paziņot tieši lietotājam pielāgotu informāciju. Microsoft norāda, ka Cortana centīsies labāk iepazīt ierīces lietotāju un ar laiku zinās kāds ir lietotāja vārds, kā to pareizi izrunā, kā arī mācēs saprast kura ir lietotājam nozīmīga informācija. Virtuālā asistenta serviss pieejams uz ierīces nospiežot meklēšanas taustiņu un ierakstot vai ierunājot jautājumu telefonā. Sākotnēji Cortana serviss būs pieejamas ASV, pēc tam Apvienotajā Karalistē un Ķīnā. Ar laiku serviss būs pieejams arī citās valstīs.

    Action Center – paziņojumu un vadības centrs

    QuickAction_Default_16X9_13A2B892 Action-Centre

    Šis ir vēl viens jaunums, ko jau no pašiem pirmsākumiem savā platformā iestrādāja Google un ko tikai nesen “nokopēja” Apple savai iOS platformai. Action Center satur svarīgāko telefona funkciju slēdžus (WiFi, Bluetooth, lidmašīnas režīms, ekrāna apgaismojums u.c.), kā arī aktuālākos paziņojumus no dažādām aplikācijām, piemēram, informāciju par ienākošajiem e-pastiem, īsziņām, neatbildētajiem zvaniem, kā arī Cortana paziņojumus.

    Atjaunots slēgekrāns un pielāgojamas aplikāciju ikonas

    lock__test2_111A487B Start_ShadowBox_03_16x9_15B114DC Start_ShadowBox_03_1080p_116x9_4763BE77

    Pateicoties jauniem API izsaukumiem, Windows Phone 8.1 tagad ļauj aplikācijām brīvāk piekļūt pie ierīces slēgekrāna (lockscreen). Tas nozīme, ka tagad uz šī ekrāna būs iespējams attēlot vairāk informācijas no dažādām aplikācijām, piemēram, vizuāli gaumīgi nostrādātu informāciju par kalendāra ierakstiem. Nākamais mazais, bet feinais uzlabojums ir saistīts ar starta ekrāna dinamiskajām ikonām (Tiles). Beidzot tām bez papildu aplikāciju izmantošanas varēsim pamainīt fonu. Vēl klāt nākusi iespēja pievienot trešo ikonu kolonnu. Iepriekš šī iespēja bija pieejama tikai ierīcēm ar lieliem displejiem, piemēram, Nokia Lumia 1520.

    Internet Explorer 11

    Windows Phone 8.1 tiek arī pie jaunākās un svaigākās Internet Explorer 11 tīmekļa pārlūka versijas. Klāt nācis īpašs atvieglotās lasīšanas režīms, kas no mājaslapas izgūst tekstu un atmetot visu lieko (piemēram, reklāmas), attēlo saturu ērti pārskatāmā formā. Ir uzlabots paroļu pārvaldnieks, tagad mājaslapās izmantotās paroles varēsim droši sinhronizēt starp dažādām Windows Phone un Windows ierīcēm. Lietotājiem tagad ir pieejams arī InPrivate “anonīmās” tīmekļa pārlūkošanas režīms, kas nozīmē to, ka telefonā netiks saglabāta informācija par apmeklētājām tīmekļa vietnēm. Pārlūkam klāt nācis WebGL un YouTube video servisa HTML5 video pleijera atbalsts – tīmekļa pārlūkošana kļūs labāka.

    Drošības uzlabojumi biznesa lietotājiem

    Jaunajā Windows Phone 8.1 versijā ieviests VPN drošo savienojumu atbalsts, kas ļaus droši pieslēgties uzņēmuma sistēmām. Ir padomāts arī par e-pastu drošību, S/MIME atbalsts nozīmē to, ka tagad varēsim droši parakstīt un šifrēt savus e-pastus.

    Uzlabotas un jaunas Sense aplikācijas

    Settings_WifiSense_16x9_5716CBC2 DataSense_Overview_16x9_79D8037F Settings_BatterySaver_Overview_16x9_55D4C394

    Microsoft turpina attīstīt savas Sense aplikācijas. Jau iepriekš ar Data Sense varējām noskaidrot cik daudz datus patērē mūsu izmantotās aplikācijas un tagad klāt nākusi arī Battery Power Sense aplikācija, kas parādīs kuras aplikācijas visvairāk izmanto ierīces resursus. Baterijas saudzēšanas režīmā ir parādījusies iespēja atzīmēt aplikācijas, kuras nevajadzētu ierobežot. Jaunums ir Wi-Fi Sense aplikācija, kas ne tikai palīdzēs automātiski pieslēgties uzticamiem bezmaksas WiFi piekļuves punktiem, bet arī spēs tava ar paroli aizsargātā bezvadu tīkla resursus bez paroles izpaušanas nodot Skype, Facebook un Outlook saglabātajiem kontaktiem.

    Navigācijas taustiņi uz ekrāna

    Gluži tāpat kā Android, tagad arī Windows Phone ierīču ražotāji varēs iztikt bez fiziskiem vai fiziski-skārienjutīgiem taustiņiem – starta, atgriešanās un meklēšanas taustiņi varēs tikt attēloti pa taisno uz ierīces displeja.

    Klusā stunda

    Klāt nācis jauns režīms ar ko varam tikai konkrētiem cilvēkiem atļaut ar mums sazināties. Visiem citiem mēs nebūsim pieejami un telefons nepīkstēs vienā laidā kad mums nepieciešams klusum un miers.

    Wordflow tastatūra

    Word-Flow

    Uzlabojumus ir piedzīvojusi arī platformas tastatūra – tagad tā darbojas līdzīgi Swype un varam rakstīt vārdus burtiski “švīkājot” no burta uz burtu bez pirksta atraušanas no ekrāna. Microsoft prezentācijā izteicās, ka tastatūra darbojas patiešām labi un ar to ir izdevies pārspēt pat ātrrakstīšanas Ginesa rekordu, ko iepriekš sasniedza Samsung Galaxy S4.

    Uzlabotas aplikācijas

    Skype_CallUpgrade_dialer_16x9_404E031C Calendar_WeekView_16x9_17D4426A Photos_All_16x9_73F83E84

    Windows Phone 8.1 uzlabojumus ir piedzīvojušas arī vairākas aplikācijas. Piemēram, Skype tagad ir vēl pamatīgāk integrēta sistēmā un tagad runājot ar kādu cilvēku izmantojot mobilo tīklu varēsim ērti ar viņu izveidot Skype video zvanu. Tāpat Skype ir savienots ar Cortana digitālo asistentu. Uzlabojumus ir piedzīvojusi arī kalendāra aplikācija, tai ir pārstrādāts nedēļas skats, ērtāka pārslēgšanās starp dienām, nedēļām un mēnešiem. Kopumā tā arvien vairāk atgādina datorā izmantoto Outlook un pat parāda laika prognozi. Atsevišķās aplikācijās ir izdalītas Mūzikas, Video un Podkāstu aplikācijas (beidzot ir atsevišķi skaļuma regulatori mūzikai un zvana tonim). Kontaktu centrā tagad ir lielākas bildes no sociālajiem tīkliem, nācis jaunu servisu atbalsts (arī Apple iCloud). Galerijas aplikācijā tagad ērtāk var apskatīt nesen uzņemtos attēlus (grupējas pēc uzņemšanas datuma un vietas) un pievienots jaunu foto servisu atbalsts. Savukārt kameras aplikācijā tagad klāt nākusi vairāku attēlu uzņemšanas iespēja (burst mode).

    Windows Phone savienošana ar TV vai projektoru

    Tagad Windows Phone telefonu var pievienot ar USB kabeli pie datora un ar speciālu programmu uz datora varēs apskatīt telefona ekrānā notiekošo. Dažos sagaidāmajos viedtālruņos būs iestrādāts Miracast tehnoloģijas atbalsts, kas ļaus bez vadu izmantošanas savienoties ar šo tehnoloģiju atbalstošiem televizoriem.

    Centrā Microsoft konts

    Gluži tāpat kā konkurējošām platformām, arī Microsoft centrā ir vienotais Microsoft konts. Ja mēs izmantojam vienu un to pašu kontu uz mūsu Windows 8.1 datora, planšetdatora un Windows Phone 8.1 viedtālruņa, tad starp visām ierīcēm automātiski sinhronizēsies izvēlētās saskarnes tēmas krāsa, aplikāciju pirkumi un WiFi paroles.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    25 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    kristapsungurs
    02.04.2014 23:17

    Man ļoti patīk tavi raksti un tava aktivitāte, katru dienu ir ko palasīt, bet tev vajadzētu mēģināt atdalīt savu dzīvi no android ,kad stāsti par windowsphone, jo ir jūtams,ka esi android fans. :)

    02.04.2014 23:37

    Manuprāt, viena no būtiskākajām lietām Windows Phone 8.1 sakarā ir pilna WinRT pieejamība un iespēja veidot vienu aplikāciju, kas darbosies uz visām Windows platformām. Tas ir svarīgi izstrādātājiem, bet tik pat svarīgi arī lietotājiem, jo tas nozīmē plašāku aplikāciju klāstu, kā arī prezentācijā minēto iespēju iegādāties aplikāciju vienu reizi un izmantot gan datorā, gan telefonā nevis pirkt atsevišķi katrai platformai.

    Rihards
    03.04.2014 04:53

    Vai vai vai…. nevaru iedomāties kura telefona OS spēj kaut mazliet blakus stāvēt windows telefona sexīgajam stilam.

    assa
    03.04.2014 08:24

    To Siri, Cortanu un Google now kāds LV lieto? Un interesnti būtu zināt, cik tos lieto pasaulē un vai angliski runājošās zemēs tās ir plaši lietotas?

    davfreim
    03.04.2014 21:28
    Reply to  assa

    Es diezgan biež Siri lietoju pārvietojoties ar auto, lai atskaņotu konkrētu albūmu vai dziesmu, jo nav jau tā, ka nevar braukt un knibināt telefonu, bet man ērtāk un ātrāk ir pateikt: “play ACDC decibel” :)

    lēpis
    30.07.2014 15:01
    Reply to  davfreim

    Vai tad Siri ir pieejams arī latviski (iOS jaunumiem gan nesekoju līdzi)? Man visai neērti šķiet nomainīt telefonā valodu un/vai reģionu uz US angļu un ASV.. Nez, pēc cik gadiem, ja vispār būs Cortana latviski.

    assa
    03.04.2014 09:04

    Un dažas no fīčām interesanti aprakstītas, tāds sajūta, ka šī ir revolūcija windows vidē, – kas citiem bija jau sen, win parādījies tikai tagad un to tad nevar saukt tikai par nieka kosmētiku, bet wow-beidzot! Nerunāju par skaļumu, bet par VPN, aplikāciju sync, telef-TV uc lietām, kas tiešām šķita pašsaprotamas.

    Ak jā, mans ieteikums redaktoriem, ne šī, bet citu rakstu sakarā- iespēju robežās, tulkojot reklāmas materiālus, censties atzīmēt lietas, kas LV nedarbosies un/vai darbosies par maksu, kā daudzi mūsu reģionu neatbalstoši tiešsaites servisi, paroļu glabātāji, lai cilvēkam parastajam nav vilšanās, ka puse no reklāmas materiālos iesvērtajām lietām ierīcē nedarbojas. Man piemēram bija paliels pārsteigums nopērkot TV šmartu, ka bezmaz puse solīto un latviski izreklamēto app pie mums nav pieejamas vispār ne par maksu, nekā. Lauzt un ķimerēties var, bet negribas, tāpēc drusku piešvilpiena sajūta palika!

    03.04.2014 18:52
    Reply to  assa

    Smieklīgi, ka tieši to pašu cilvēki saka par jebkuru citu operētājsistēmu, kurā parādās kas “jauns”. Lai arī ko Microsoft, Apple un Google darītu, viņi vienmēr tiek nosodīti par kavēšanos.

    Es uzskatu, ka Windows ir aizgājis tumšos neceļos, bet ar Windows Phone Microsoft gan visu dara pareizi. Prieks lietot.

    Kaspars
    03.04.2014 12:45

    Lai arī “kosmētiskais remonts”, tomēr ļoti gaidīts, cerams update būs arī uz mana lumia625
    Visvairāk novērtēju action center un flīžu dizaina iespējas
    bet visādi citādi mani apmierina arī šī brīža funkcionalitāte, telefons ir telefons un dators ir dators..neredzu iemeslu slēgt telefonu pie TV, ja klipiņus youtube un filmas var skatīties pa tiešo gan no smart, gan no pc, kas tam ir pieslēgts
    varbūt vienīgi 2x gadā būtu feini bildes pa tiešo uz lielā ekrāna apskatīt, bet mākoņosanas iespējas to diezgan ērti nodrošina
    aplikāciju universitāte arī manuprāt ir mazliet lieki “uzpūsta”..manuprāt uz telefona ekrāna nekad nebūs iespējama ērta (un arī vajadzīga) pilnīga funkcionalitāte programmām, cita lieta ir ja aplikācijas varētu vieglāk modificēt starp dažādām platformām, nevis rakstīt no jauna..

    03.04.2014 14:18

    Lumia 625 saņems WP 8.1.

    Vairāk brīnums par Lumia 520, kas arī saņems WP 8.1.

    Tiek ziņots, ka WP 8.1 saņems visi Lumia modeļi, kas savu dzīvi uzsāka ar WP8.

    assa
    03.04.2014 14:34

    hmm, diez kāds ir iemesls, kāpēc 8 windowsu nevar iedot 7 win lietotājiem? Tas 7 win phone ir reāls kauna traips windows vēsturē!~

    Kaspars
    03.04.2014 14:58
    Reply to  assa

    pilnībā piekrītu, bet win8 droši vien pārāk daudz kas ir izmainīts, lai tā vienkārši upgeidotu

    03.04.2014 18:46
    Reply to  assa

    Iemesls ir aparatūra. WP 8 nav uzlabota WP 7 versija, tā ir pilnīgi cita operētājsistēma.

    Norics
    05.04.2014 04:46

    Vai tad Cartana arī būs Latviešu valodā, nezinu kā skanēs Latviešu valodā

    Norics
    06.04.2014 03:14

    Nokia simbian gan kaut kas bija piemēram balss frāze un skaņa motivs un zvanītaja vārdus nosauca

    Gatis
    05.04.2014 12:44
    Reply to  Norics

    Tā jau esam knapi 2 miljoni, un Wp8 lietotaju labi ja kādi 2-3% no visiem iedzīvotājiem kuriem ir telefoni.

    Norics
    07.04.2014 02:38

    dažas fīčas tikai darbosies angļu valodā interfeisā

    Paula
    21.04.2014 13:25

    Ir kādas prognozes, kad parādīsies Latvijā? Un vai Lumia 620 arī būs pieejams?

    lēpis
    30.07.2014 14:53

    Tā kā uz 8.1 atjaunināju vien pavisam nesen, vēl neesmu atkodusi šādas tādas fīčas. Jautājums zinātājiem: kā ieslēgt InPrivate “anonīmās” tīmekļa pārlūkošanas režīmu? Un kāda ir jēga no tā Wifi Sense arī neesmu iebraukusi.

    Nu jā, MS ir veicis uzlabojumus pārlūkā, taču (vēlaizvien) trūkst opcija augšupielādēt attēlus, izmantojot pārlūku.. Pie plusiem minēšu Action Center – ļoti, ļoti noderīgs rīks! Nav vairs nepieciešams piespraust Connectivity Tiles, kā arī visu iestatījumu ikonu. Un beidzot, beidzot ir uzlabots kalendāra interfeiss – iepriekšējā versija su*ks! Arī galerijas aplikācija kļuvusi daudz ērtāka. Mīnusi – Action Center nenodrošina mobilā tīkla funkcijas slēdzi – tas jāieslēdz manuāli ejot caur iestatījumiem (bet es šajā gad. esmu saglabājusi Connectivity Tiles). Un pagaidām neesmu apradusi ar jauno ekrānšāviņa izveidi – man tā šķiet neērtāka. Vēl, kā jau esmu teikusi iepriekš, tas, ka spēles no Game hub ir pārcēlušās uz kopējo aplikāciju sadaļu gan mani neiepriecina – manāms bardaks tagad telefonā. Bet kopumā ņemot, nekādus WOW uzlabojumus gan neredzu, ir tikai tīri estētiski uzlabojumi. Skype gan varēja būt uzlobots, trūkst opciju, bet nu ne kā.

    lēpis
    30.07.2014 14:56

    PS. ir kas zināms, kad Cortana parādīsies arī Eiropā?

    lēpis
    30.07.2014 15:05

    Ai, un kās vēl mani iepriecināja / beidzot mutivides skaļusm ir atdalīts no zvanītāja skaļuma.
    PS. ir kas zināms, kad Cortana parādīsies vismaz Eiropā?

    Reklāma