Web Analytics
More
    Reklāma

    Vai gaidāmi jaunumi pēc Ubuntu 14.04 LTS iznākšanas?

    Jaunākie raksti

    Saskaņā ar grafiku 17. aprīlī paredzēta Ubuntu 14.04 LTS iznākšana. Kods “LTS” nozīmē, ka šis būs laidiens ar ilgstošu tehniskā atbalsta laiku (līdz 2019. gada aprīlim). De facto tas arī nozīmē, ka regulāro Ubuntu laidienu plejādē šis uzskatāms par t.s. stabilo laidienu, ko gan mājas lietotājs, gan uzņēmēji var droši izmantot savu ikdienas uzdevumu veikšanai (Ubuntu laidieni, kuru nosaukumos “LTS” nav minēts, uzskatāmi par tādiem kā testa laidieniem, kuros tiek  ieviestas dažādas jaunas tehniskās iespējas un servisi, kas tiek testēti līdz kārtējā LTS laidiena iznākšanai).

    Ubuntu Linux un uz tā bāzētās Linux distribūcijas (Ubuntu daudzie paveidi – Kubuntu, Xubuntu, kā arī Mint Linux, ElementaryOS un tml.), šķiet, ir populārākie produkti, ko pašreiz izvēlas vienkāršais atvērtā pirmkoda operētājsistēmu lietotājs. Daudzejādā ziņā par to jāpateicas apstāklim, ka pats Ubuntu veidots uz Debian GNU/Linux bāzes, kas slavens ar savu stabilitāti un vienu no ērtākajām pakotņu pārvaldības sistēmām. Ja Ubuntu pirmsākumos personiski man tas patiesi asociējās ar autoru vēlmi padarīt Linux cilvēcīgāku un saprotamāku ikvienam, pēdējos gados Ubuntu Linux man asociējas tikai un vienīgi ar grafisko darba vidi Unity, kuras ērtums parastajā PC ir stipri apšaubāms. Saprotams, ka ar katru laidienu kompānija Canonical cenšas spert soli tuvāk savam sapnim – izveidot ekosistēmu, kurā lietotājs varētu vienotā saskarnē darboties gan, izmantojot PC, gan mobilās ierīces, gan TV. Tāpēc, diemžēl, galvenie jauninājumi saistīti tikai ar kaut kādām jaunām “fīčām” Unity vidē. Man kā cilvēkam, kas lieto Linux sistēmas ne pirmo gadu, tomēr vairāk gribētos, lai vairāk tiktu strādāts vienkāršošanas virzienā – padarīta ērtāka sistēmas iestatīšana (kaut vai tā pati failu kopīgošana, izmantojot Samba un tml.), Canonical vairāk piedalītos dažādu ierīču draiveru izstrādē un tml.

    Reklāma

    [youtube=https://www.youtube.com/watch?&v=ZAREcpd6_eE]

    Atgriežoties pie raksta tēmas, domāju, ka nekas kardināli jauns (ja neskaitam distribūcijā iekļauto programmu versijas) un inovatīvs nav gaidāms. Papildus gan gribētu pozitīvā nozīmē pieminēt Latvijas entuziastu pūliņus Ubuntu Linux latviskošanā – šī, šķiet, ir vislabāk latviskotā Linux distribūcija.

    Daudzu lietotāju skatieni vērsti projekta ElementaryOS virzienā, kura veidotāji sola jaunu laidienu ar nosaukumu “Isis” neilgi pēc Ubuntu 14.04 LTS iznākšanas. Galvenokārt, domājams, popularitāte saistīta ar to, ka ElementaryOS dizains stipri atgādina Mac OS X dizainu. ElementaryOS pamatā ir Ubuntu Linux kods, taču grafiskā darbvirsma ir veidota no nulles, izmantojot projekta GNOME tehnoloģijas.

    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=mzSPGkOyzW8]

    Pie Ubuntu tēmas, visticamāk, atgriezīšos pēc pāris mēnešiem, lai atskatītos uz jaunā laidiena sekmēm, taču gribētu piebilst, ka, neskatoties uz maniem ne tik pozitīvajiem komentāriem paša Ubuntu sakarā, jāuzteic kompānijas Canonical centieni virzīt Ubuntu Linux kā alternatīvu citām operētājsistēmām. Manuprāt, pateicoties tieši Canonical aktivitātēm varam priecāties par kompānijas Valve aktivitātēm saistībā ar spēļu portēšanu Linux platformai, kas ir viens no būtiskākajiem apstākļiem lietotāju intereses raisīšanai par atvērtā pirmkoda operētājsistēmām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    14.04.2014 13:10

    LV Ubuntu kopienas vēstuļkopā atrodama informācija par to, ka Latvijas Universitātē būšot Ubuntu sagaidīšanas pasākums https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-lv/2014-April/000329.html . Pagaidām konkrētākas informācijas manā rīcībā nav.

    Rezgalis
    16.04.2014 12:50

    Vai tiešām nekas jauns nav gaidāms!?
    Citāts: Atgriežoties pie raksta tēmas, domāju, ka nekas kardināli jauns (ja neskaitam distribūcijā iekļauto programmu versijas) un inovatīvs nav gaidāms. Papildus gan gribētu pozitīvā nozīmē pieminēt Latvijas entuziastu pūliņus Ubuntu Linux latviskošanā – šī, šķiet, ir vislabāk latviskotā Linux distribūcija.

    Un tas pēc rakstā ievietotā video, kurā uzskatāmi parādītas tās “necilās izmaiņas”.
    Savukārt par latviskotājiem papriecāties var vienīgi valodnieki un viņu pietuvinātie.

    Reklāma