Web Analytics
More
    Reklāma

    Japāņu konstruētajam robotam metas zosāda un tek sviedri

    Jaunākie raksti

    Neseno TED sarunu laikā šveiciešu burvju mākslinieks Marko Tempests (Marco Tempests), kurš burvju trikos izmanto robotus, izteicās: “lai gan robotiem esam devuši seju un ķermeni, mēs nevaram noteikt viņu turpmākos nolūkus un tas dara mūs nervozus. Kad kāds cilvēks jums kaut ko dod, jūs varat nojaust viņa nolūkus, nolasot tos viņa acīs un sejā, sekojot viņa ķermeņa valodai. Taču tā tas nav kontaktējoties ar robotiem.”

    Japāņu zinātnieki to ir nolēmuši mainīt. Viņi arī uzskata, ka viena no mūsu problēmām ir tā, ka nezinām, kas notiek robotu galvās. Robotiem jau ir dota seja, kas ar žestu palīzību atvieglo saskari ar cilvēkiem, taču pētnieki vēlas spert soli uz priekšu un izveidot robotu, kam būtu nekontrolētas fizioloģiskas reakcijas uz ārēju kairinājumu līdzīgi kā cilvēkiem, kas svīst, kad ir satraukti vai kam metas zosāda, kad viņi ir nobijušies.

    Reklāma

    robot-2-1400599794232Dr. Tomoko Yonezawa un pētnieku grupa no Kansai universitātes sākuši strādāt pie šīs idejas realizācijas un Human-Robot Interaction konferencē snieguši pirmos idejas realizācijas paraugdemonstrējumus. Vienam no robota prototipiem metas “zosāda”, kad viņam uzpūš vēsa vēja brāzma vai viņam pastāsta kaut ko biedējošu. Otram robotam ir galva, kas var “svīst”.

    Trešajā prototipā izmantots iebūvēts ventilators, kas imitē izelpu robota runas laikā. Jo skaļāk robots runā, jo stiprāka ir “elpa”. To var izmantot, lai padarītu reālistiskāku robota čukstēšanu.

    Šie gan ir tikai pirmie prototipi, taču vēlme dot robotiem cilvēkus atdarinošas spējas pētnieku vidū bijusi spēcīga jau sen. Līdz šim sociālajiem robotiem ir veidotas sejas izteiksmes un piešķirtas runas spējas, taču fizioloģisko reakciju izveide ir maz pētīta.

    Varētu rasties loģisks jautājums: “vai robots nevarētu mūs apmānīt, parādot vienas emocijas, bet rīkojoties citādi?” Kā rāda Georgia Tech pētījums, cilvēki tiešām jūtas neērti, jo nezin robotu patiesos nolūkus. Jāsaka, ka tā nav diezin ko laba sajūta…

    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=F1SOoGJGT3I]

    Yonezawa saka, ka “dažreiz mūsu sejas izteiksmes ir pretrunā ar to, kas notiek mūsu prātos.”  Turpretī piespiedu reakcijas atklāj mūsu patiesos nolūkus un dodot šīs spējas robotiem, mēs saskarsmi padarīsim vieglāku, jo labāk varēsim viņus izprast. Prototipi pašlaik tiek uzlaboti, – top jaudīgāks elpas ģenerators, kas tuvākajā laikā tikšot publiski demonstrēts.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma