Web Analytics
More
    Reklāma

    Azartspēļu industrija panāk cenzūras ieviešanu Latvijas internetā

    Jaunākie raksti

    Par azartspēļu industrijas centieniem panākt tiem nevēlamu tīmekļa vietņu (nelicencētu interneta azartspēļu) bloķēšanu sarunas aktīvāk aizsākās jau iepriekšējā gada nogalē un pēc maza klusuma brīža varam lasīt, ka Latvijas internets tiks cenzēts jau no 1. augusta. Par to pirmdien Ministru kabineta komitejas sēdē vienojās iesaistīto iestāžu un nozaru pārstāvji.

    Mājaslapas tiks bloķētas uz Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas lēmuma pamata. Tāpat panākts arī kompromiss, ka nekāda izskaidrojuma par šo lapu slēgšanu to apmeklētājiem nebūs, jo interneta nozarei šāds risinājums izmaksātu pārāk dārgi. Finanšu ministrijas pārstāve Astra Kaļāne stāstīja, ka projekta mērķis ir ierobežot nelicencētās azartspēles Latvijā un nepieļaut tām piekļūt.

    Reklāma

    Kaļāne stāstīja, ka Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija vismaz reizi ceturksnī sūtīs elektronisko sakaru komersantiem sarakstu ar bloķējamajiem domēna vārdiem, zem kuriem pieejamas nelicencēto interaktīvo azartspēļu mājaslapas. Piecu darba dienu laikā pieeja šīm mājaslapām būs jāliedz līdz pat brīdim, kad inspekcija lems par bloķēšanas atcelšanu – tas notiks, ja azartspēļu sniedzējs Latvijā iegūs licenci.

    Tāpat izraisījās diskusijas par to, vai bloķēto lapu vietā lietotājs jāpāradresē uz azartspēļu inspekcijas mājasalapu, kurā būtu skaidrojums par bloķēšanas iemesliem. Interneta pakalpojumu sniedzēji iebilda, ka šis tehniskais risinājums būtu ļoti dārgs. Nozari gan aizstāvēja satiksmes ministrs un Vilka partijas biedrs Anrijs Matīss, uzsverot, ka galvenais ir ierobežot pieeju nelegālajām azartspēlēm, bet ir vai nav paziņojums par pieejas bloķēšanas iemesliem, ir sekundārs jautājums.

    Likumā jau ir iestrādāta norma, ka interneta pakalpojumu sniedzējiem ir jābloķē azartspēļu vietnes, kas mūsu valstī nav licencētas. Tomēr praksē tas šobrīd netiek īstenots, jo par kārtību, kā tas būtu darāms, joprojām strīdas Finanšu ministrija un interneta pakalpojumu sniedzēji, kuri uzskata, ka bloķēšanas ieviešana viņiem izmaksās ļoti dārgi. „Katram operatoram, protams, tas izmaksu līmenis var atšķirties, bet mēs runājam, ka iespējams tas izmaksu līmenis varētu svārstīties no pusmiljona līdz pusotram miljonam eiro. Tās ir tās vienreizējās izmaksas, kas saistītas ar ieguldījumu un tālāk ir uzturēšanas izmaksas – nu kā nu kurš operators to menedžē,” norāda Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas asociācijas pārstāvis Toms Meisītis.

    Viņš arī atzīst, ka jaunās kārtības ieviešana rada bažas, vai valsts nākotnē ko līdzīgu nemēģinās attiecināt, piemēram, uz vietnēm, kurās tiek pārkāptas autortiesības, kas pakalpojumu sniedzējiem radītu milzīgu slogu. Tomēr Latvijas spēļu biznesa asociācija iebildumiem nepiekrīt. „Mūsu speciālisti ir atraduši risinājumus un piedāvājuši arī LIKTAI šos te variantus, kas norāda, ka šādas te milzīgas izmaksas nevarētu būt, es domāju, ka tas ir vienkārši tā pievilkts,” saka Latvijas Spēļu biznesa asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Ludeks.

    Avots: LSM.LV

    Manuprāt tas ir pilnīgi absurds lēmums un nesīs tikai ļaunumu. Azartspēļu industrijas pārstāvji savā tuvredzīgajā vēlmē noturēt interneta ērā grimstošo biznesu ķeras pie rīkiem par kuriem tiem nav ne mazākās nojausmas. Mani māc patiesas bažas, ka līdzīgus trikus jau tuvākajā laikā sāks izspēlēt arī citas nozares un politiskie spēki. Kā nekā, cenzūras tehniskais risinājums jau būs vietā un likumu pavilkt uz vienu vai otru pusi būs mazākā problēma. Īpaši interesanta man šķiet valsts pārvaldes pārstāvju arogance operatoriem sagaidāmo izdevumu sakarā un pilnīga neiedziļināšanās par pašu bloķēšanas procesu. Tas, ka bloķēšanas gadījumā netiks parādīts paziņojums par šo faktu, ir augstākajā mērā nepareizi un nevis sekundārs jautājums. Laipni lūdzam Krievijā, kur viss tiek bloķēts pa labi un pa kreisi!

    Protams, sirdi mierīgu dara apziņa, ka tehnoloģijas tāpat būs soli priekšā un šī sistēma visdrīzāk neko nespēs izmainīt. Domāju, ka būs jāizveido informatīvi izglītojošs materiāls par to kā panākt, ka šāda tipa absurdi ierobežojumi vairs nav ierobežojumi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    35 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    migors
    03.06.2014 07:42

    Maziem solīšiem, it kā aizsargājot mūs, cenzūra ienāk visās sfērās. Piekrītu ka tas ir tikai laika jautājums kad sāks bloķēt arī politiski nevēlamas lapas un blogus. Nesen jau bija likums par PSRS noziegumu noliegšanu, tagad šis. Nu vai tad kāds protestēs pret PSRS noziegumu aizliegšanu? Pret azartspēlēm arī tas pats. Tādā veidā tiek radīti likuma precedenti, kas vēlāk tiks izmantoti arī citās sfērās.
    Domāju ka LV teritorijā jebkura cenzūra ir pretlikumīga.

    LV satversme:
    100. Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.

    03.06.2014 10:27
    Reply to  migors

    Neviens jau tev neļauj paust savus uzskatus. Arī alkohola tirdzniecība un smēķēšana ir ierobežotas… manuprāt ir pareizi regulēt bīstamās industrijas, kas nopietni kaitē sabiedrībai. Azartspēles kaitē.

    rainers
    03.06.2014 11:42
    Reply to  Vigants

    ja nopērk licenzi.tad vairs nekaitē?

    Alex
    03.06.2014 18:23
    Reply to  Vigants

    Ja nopērk licenci, t.b. valstij atlec sava daļa, tad viss ir bumbās – cilvēki var darīt visu, galvenais, lai cilvēku slaucēji padalās ar “krusttēvu” t.i. valsti.

    ivars
    03.06.2014 09:26

    Šo nosacīti var nosaukt par cenzūru. Tiesa, tas nenozīmē, ka nebūs sniega lavīnas efekts un ar līdzīgām idejām nenāks klajā citas iestādes, kas ietekmēs mūsu dzīvesveidu internetā daudz krasāk.

    P.S.
    Čīkstēt šeit par cenzūru ir kas līdzīgi kā čīkstēt, ka neļaušana braukt ar auto, ja nav iegūtas tiesības to vadīt, ierobežo cilvēka pārvietošanās brīvības

    rainers
    03.06.2014 11:50
    Reply to  ivars

    ja man nav tiesību,tad es nevaru braukt,bet man ir iespēja tās nolikt…bet es nevaru ietekmēt piem. sporta biržu,lai tā te pirktu licensi,jo mūsu tirgus viņai par mazu varbūt…tātad esmu cietējs sevis labad…ja savu naudu atstāj optibetā piemēram,tad tas nekas ,ka ģimene bez maizes,galvenais,ka kantoris samaksājis…

    Rich
    03.06.2014 09:53

    Kur jūs izrakāt ka tā ir cenzūra????, tā ir nelegālu spēļu elles izklapēšana kuras nemaksā nodokļus mūsu valstī! Lūdzu nejauciet divas dažādas lietas interneta brīvība un elles aparāti!
    Tad kad firma godīgi reģistrēsies Latvijā un atdos valstij piederošos vismaz 60% tad viss tiks atļauts!

    PAR KO IR BRĒKA?????….

    …skuteli

    InC
    03.06.2014 10:18

    Vai tiešām pašlaik licencētas ir tikai šīs http://www.iaui.gov.lv/lv/azartspeles/interaktivo-azartspelu-licences?

    03.06.2014 10:25

    Man liekas, ka valdībai vajadzētu strādāt abos virzienos – ierobežot nelegālo (es atbalstu nelegālo azartspēļu ierobežošanu) kā arī proaktīvi strādāt legālā pie satura pieejamības. Tam jānotiek vienlaicīgi. Ja aizliedz interneta azartspēles tad tikai vienlaicīgi ar to, ka ir pieejamas legālas. Ir vēl daudzas jomas kuras tieši tā pat varētu uztvert – aizliedzot torrentus un pirātu līčus vajadzētu parūpēties lai līdzīgs saturs būtu pieejams legāli, piemēram, no Netflix un citiem servisiem kā arī lokalizētais saturs būtu pieejams par konkurētspējīgu cenu. Jomas kuras varētu šādā veidā sakārtot būtu: Azartspēles, Mūzika, Video, seriāli, e-grāmatas, satura abonementa servisi u.c. Man sirdij tuvā egrāmatu problēma: Valstij vajadzētu pieņemt noteikumus, ka ikviena grāmata kas tiek izdota drukātā veidā ir pieejama arī elektroniski, atvērtā formātā (lai atbalstītu esošās e-lasīšanas iekārtas) un par tādu pašu vai zemāku cenu. Līdzīgi varētu noteikt attiecībā uz pārējo Latvijā radīto digitālo materiālu – jābūt digitāli pieejamām ziņām, seriāliem, filmām (iespējams, par naudu) – viss, kas ir lokalizēts un/vai radīts Latvijā. Šādā veidā mēs nodrošinātu, ka Latviešu valoda iegūst ievērojamu vietu digitālajā saturā, kur šobrīd izteikti dominē Angļu un Krievu valodas. PS Jā zinu, ka tur ir problēmas ar to ko ļauj autortiesību turētāji, bet šoreiz varbūt padomāsim ko mēs gribam un pastrādāsim… Read more »

    03.06.2014 10:28

    Starp citu – vajadzētu šajā regulārajā azartspēļu kategorijā iekļaut arī visas mobilās aplikācijas ar “in app purchases” kā piemēram Candy Crush Saga.

    Mā***censored***
    04.06.2014 09:57
    Reply to  Vigants

    LOL

    03.06.2014 11:48

    Varētu likuma bīdītāju un pieņēmēju bērniem un e-pastu nosūtīt kādu čupiņu ar azarspēļu lapu adresēm un pielikumā pamācību, kā lietot TOR :)

    Kas par varturu & mafijas cēlsirdību – regulēt, cenzēt ļaunumu.

    http://papodehomem.com.br/wp-content/uploads/2012/05/nikolai-yezhov-nkvd.jpg

    03.06.2014 12:07

    BTW tie izglītojošie materiāli jāpublicē pirms 1.augusta, jo pēc tā datuma var nobloķēt arī blogu utml, kur publicēta informācija, kā apiet cenzūru.

    Varētu izveidot torrentu, kurā būtu saraksts ar visām LV “nelegālajām” azartspēļu vietņu adresēm un klāt TOR browser un citas mantas no https://www.torproject.org/, pamācības.

    Par vienas “nelegālās” vietnes pievienošanu sarakstam – 5 lati. Torrenta izveidotāja un turētāja “bizness” :)

    Par ideju – 5 lati man :)

    BTW 2 To “alkoholisko dzērienu tirdzniecība internetā” jau apkaroja?

    03.06.2014 12:46

    Cenzūra – nepieņemami.

    Tiešām apbrīnoju tos farizejus / tautalogus, kuri skaidro – līdz ar mirkli, kad X% nodeva tiek nomaksāta Latvijā, “ļaunās” azartspēles kļūst pat tām uz kurām var pievērt acis. (apzināti un vulgāri saīsinu “pamatojumus”)

    migors
    03.06.2014 16:31

    Francijas revolūcijas laikā mēģināja aizliegt spekulēt ar maizi, neizdevās. Tad par šo pārkāpumu ieviesa nāvessodu. Domājat ka tas palīdzēja? Nē maizes cena pieauga astranomiski. Jo risks taču lielāks :)
    Tāda ir cilvēka daba.

    Aizliegums parasti dod pretēju efektu, līdzīgi kā tas ir ar torrentiem un citām ar autortiesībām saistītām lietām.
    Bet radot likumā precedentus cilvēku tiesību ievērošanai valdība paver ceļu arī plašākām sekām nākotnē.

    Ja bloķēs tās vietnes tad tie kam vajadzēs sāks izmanto VPN serverus, proxy un tā pat nekas netiks panākts. Līdzīgi kā UK visi kas vilka torrentus tā arī velk.

    bombelats
    05.06.2014 08:42
    Reply to  migors

    Nevajag nenovērtēt aizliegumu efektivitāti. Pēc jebkāda aizlieguma ieviešanas skartā aktivitāte strauji samazinās. Protams,ka neizmirst, bet paliek tikai tie, kam riktīgi pietrūkst adrenalīna, kam tas ir asinīs kaut ko pārkāpt, un peļņas nozarēs alkatīgie. Padomā kā būtu, ja neexistētu aizliegumu. Super, anarhija

    migors
    03.06.2014 16:42

    Vispār visi šie aizliegumi padara dzīves kavalitāti sliktāku. Kaut vai kad AKKA/LAA kasijās ar youtube un rezultātā daudzi video nebija pieejami. Tā pat viņus skatijāmies, tikai tas radija neērtības. Un google maps ofline mode? Es vēl aizvien dusmojos ka nevaru saglabāt LV kartes. Jebkurš aizliegums tā pat tiks apiets, tikai radīs neērtības un vai papildus izmaksas.

    Alex
    03.06.2014 18:31
    Reply to  migors

    +1
    Aizliedzēji parasti ārstē sekas – analfabēti savādāk neprot… īsti speciālisti cīnās ar sekām, novēršot cēloņus.

    KLF
    03.06.2014 22:07

    Nomaksā nodokli LV un rušini uz pilnu klapi ja ! Kāpēc LV būtu jāpieļauj ka kaut kādi da vienalga kādi iegūst naudu un nemaksā nodokļus ? Redz radīt mājas lapu pārtulkot to pat tik neprogresīvā valodā kā Latviešu iekša ir, bet nomaksāt nodokļus ne ? Un beigu beigās ja man kā spēlētājam liekas ka mani uzmeta, ir iespēja pie kā griezties ja kompānija ir licencēta jo tā riskē ar licences pazaudēšanu bet ja nelegālais ok tad ir arī centrāltirgus iespējams tur var uzspēlēt “napjorstoku” uz savu risku bez licences
    Mums jau dotajā mirklī ir kaudze cenzūru ne tikai Netā un nekas dzīvi esam.
    UN pēdīgi iedomājies ka VISI pasaules internet azartspēļu kantori nopērk LV licences kas sanāk ??? JĀ sanāk, ka Tev atkal kā lietotājam tie visi būs pieejami ! – Jeb nebūs cenzēti ko Loģiku saskati ?
    Uzsaukums saviem azartspēļu mājas lapas turētājiem – Nopērc licenci Latvijā un es joprojām būšu Tavs klients :D
    Noņemam pirkstus no pogas Panic ja Kungi un Dāmas :)
    PS. Kristap S. skaties uz lietām plašāk, brīvība nav Anarhija ;)

    KLF
    04.06.2014 09:30

    Ok, Piedāvā savu reālu risinājumu, būtu interesanti uzzināt Tavas domas kā :)

    Dzintars
    04.06.2014 16:25

    Ļoti labi par sevi pateici. Taču nezināšana jau nav šķērslis drukāt sašutuma pilnus tekstus. Vai ne? Par nozari neko nezinu, bet viedoklis man ir. Sekls viedoklis. Apskatīta tikai viena problēmas puse.

    JoHoHo
    07.08.2014 11:37

    Ja nekļūdos Francijā ir digitālā/virtuālā robežsardze (valsts iestāde), kas nodarbojas ar visa veida bloķēšanu t.sk. bērnu pornogrāfija, nelic. azartspēles, utt.

    Qwasd
    04.06.2014 09:36

    Vēl viens iemesls lietot VPN.

    Ezis
    04.06.2014 17:38

    “Diskutablāks būtu bērnu pornogrāfijas vai kaut kādas vardarbības satura bloķēšana, bet arī tur visdrīzāk es būtu pret cenzūras ieviešanu. ”

    izskatās, ka te kāds palaidis garām iespēju paklusēt…

    bombelats
    05.06.2014 08:54

    Nu nevajag jaukt cenzūru ar ierobežošanu. Virtuālajā vidē visu, tādā gadījumā var pabāzt zem cenzūras. Ja ļauno serveri uzspridzinātu, tad tā nebūtu cenzūra. Tāpat kā spaisa kioska likvidēšana pie Brīvības pieminekļa nav cenzūra. Tad sanāk, ka surogāta bloķēšana epastā ir cenzūra, bet kas tad būtu maximveidīgo bukletiņu aizliegums pastkastītē?

    Dzintars
    05.06.2014 10:28

    Lika pasmaidīt šī frāze: “…noturēt interneta ērā grimstošo biznesu…”. Azartspēles ieiet internetā ar joni. Saprotu, ka Kristaps to varēja nezināt. Jā, Latvija seko ar novēlošanos (kā jau ierasts), bet pieņēmumiem par biznesa grimšanu nav pat vismazākā pamata.
    http://www.statista.com/statistics/270728/market-volume-of-online-gaming-worldwide/

    Lol
    04.07.2014 04:35

    Jūs te par kaut kādiem nodoklīšiem u.c muļķībām. Cik jūsuprāt tādi licenzētie (manās acīs visi pēdējie mēsli) ir samaksājuši nodokļos? :) Ok, licenzi izņēma, bet tas arī viss. Pēc tam ne tur algas oficiālas, ne citi nodokļi tiek maksāti. Pilnīgas muļķības. Zinu vairākus cilvēkus, kas pelna lielu naudu no azartspēlēm un to naudu pēc tam tērē/iepludina Latvijā.

    lēpis
    30.07.2014 14:30

    Arī Itālijā sen kā ir bloķētas, cenzētas – sauc kā gribi – valstī nereģistrēto azartspēļu saiti. Nu ne ko…tāpat dzīvojam. Manuprāt, kārtējā uzpūstā pīle.

    MB
    31.08.2014 08:05
    Reply to  lēpis

    Tiešām nez kas un kā, bet šeit par itāliju:
    http://www.maltatoday.com.mt/business/business_news/30115/italy-cannot-block-online-gambling-says-eu-court-20130923

    Pilnīgi piekrītu Kristapam – cenzūra ir apkarojama un nosodāma 99% gadījumu.

    Reklāma