Web Analytics
More
    Reklāma

    Mičiganas universitāte būvē pilsētu, kurā testēs autonomos automobiļus

    Jaunākie raksti

    Arī auto industriju skāris tehnoloģiju zobs un mūsdienīgi auto var tikt uzskatīti par lieliem datoriem. Pagaidām gan tos stūrējam paši, taču arī tas jau dažu tuvāko gadu laikā var mainīties. Jau vairāk nekā piecus gadus tehnoloģiju gigants Google pēta autonomo automobiļu tehnoloģijas un pavisam nesen prezentēja pašu būvētu pilnībā robotizēto auto. Tas, lai arī izskatās pēc mīlīga koala lācēna, prot pilnībā autonomi pārvietoties un braucējam nav iespējas pieķerties pie stūres vai pedāļiem, jo šajā automobilī to nemaz nav. Tik vien Start/Stop poga, lai uzsāktu vai pabeigtu braucienu. Bailīgi, vai ne?

    Google visvairāk par visu patīk dati un uzņēmuma gaišie prāti izskaitļojuši, ka vairāk nekā 90% visu auto negadījumu notiek cilvēku kļūdu dēļ. Tādējādi pilnībā robotizēti auto pārvietošanos varētu padarīt krietni drošāku. Lai arī šādi auto ir aprīkoti ar dažnedažādiem radariem, kamerām un sensoriem, spēj zibenīgi “saprast” situāciju uz ceļa un izrēķināt labāko (drošāko) rīcību, tomēr šīs sistēmas ir vēl ir manāmi “zaļas” un uzlabojamas. Tāpat vēl ir tāls ceļš ejams, lai auto būtu ne tikai autonomi paši par sevi, bet spētu sazināties savā starpā un ar citiem objektiem, piemēram, luksoforiem, ceļa zīmēm un pašu brauktuvi.

    Reklāma

    Tieši tāpēc Mičiganas universitāte šobrīd būvē speciālu poligonu, kas būs speciāli paredzēts šādu robotizētu automobiļu testēšanai. Google savus autonomos auto jau tagad drīkst testēt uz Kalifornijas koplietošanas ceļiem, tomēr uz tiem ir jāievēro augsti drošības noteikumi. Mičiganas universitātes poligons būs aptuveni 13 hektārus liela tipiskas pilsētas kopija ar lielākiem un mazākiem ceļiem, krustojumiem, gājēju pārejām, ceļu remontdarbiem un pat mehāniskiem gājējiem. Šādā kontrolētā vidē varēs pilnvērtīgi pārbaudīt autonomo automobiļu spējas un šie treniņi palīdzēs auto un tehnoloģiju izstrādātājiem radīt patiešām drošus produktus. Paredzams, ka šī mākslīgā pilsēta būs pabeigta jau šoruden.

    umdriving2

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma