Web Analytics
More
    Reklāma

    Google par 500 miljoniem nopērk satelītu kompāniju Skybox Imaging, izsekos mūs arī no kosmosa

    Jaunākie raksti

    Var droši uzskatīt, ka Google ir viens no tehnoloģiju gigantiem, kas piefiksē un analizē teju ik katru mūsu soli internetā. Tas tiek darīts ar vienu galveno mērķi – lai varētu piemeklēt un parādīt mums reklāmas. Google pamatbizness joprojām ir reklāmas un arī šobrīd pasaulē populārākā mobilā platforma Android veidota ar domu šīs reklāmas aizgādāt pēc iespējas vairāk cilvēkiem.

    Šonedēļ Google paziņoja par to, ka par 500 miljoniem ASV dolāru ir iegādāta satelītu kompānija Skybox Imaging. Google pirkuma faktu izziņoja ļoti lakoniski, norādot, ka Skybox satelīti palīdzēs uzlabot Google Maps karšu pakalpojumus un laika gaitā satelītu uzņēmuma komanda un tehnoloģijas palīdzēs nodrošināt interneta pakalpojumus grūti pieejamos reģionos un katastrofu seku likvidēšanas darbos. Tomēr vēlos uzsvērt, ka šis darījums nav tik viennozīmīgi un vienkārši vērtējams.

    Reklāma

    Kas ir un kas nav Skybox?

    Skybox ir iesācējuzņēmums, kas nodarbojas ar satelītu izstrādi, nogādāšanu un vadīšanu kosmosā, attēlu uzņemšanas un apstrādes tehnoloģiju apstrādi un lielo datu apstrādes/analītikas risinājumu izstrādi.

    Iesākumam būtu labi saprast, ka Skybox kosmosā ir uzlaiduši tikai vienu satelītu (SkySat-1), taču jau tagad uzņēmumam ir maksājoši klienti. Konkrētā satelīta uzbūve izmaksājusi 2 – 5 miljonus ASV dolāru un tas ir smieklīgi mazs naudas apjoms salīdzinot ar klasiskiem līdzīgas nozares satelītiem, kas ir ne tikai būtiski lielāki izmēros, bet maksā vismaz miljardu ASV dolāru katrs. Tādējādi šis piecus gadus jaunais iesācējuzņēmums ir kā atbilde jau eksistējošai satelītu datu industrijai un darbojoties efektīvāk, spēj savus pakalpojumus piedāvāt būtiski lētāk. Bez tam, ja paši satelīti maksā lētāk, tos lielākā skaitā var ātrāk nogādāt kosmosā un tādējādi uzlabot uzņemto attēlu kvalitāti un skaitu. Jau šobrīd Skybox plāno uzbūvēt un orbītā nogādāt 15 šādus satelītus un ir spējis piesaistīt investīcijas 91 miljona ASV dolāru apmērā.

    SkySat-1intheCleanRoom
    Skybox satelīts

    Skybox plāno kosmosā palaist satelītu tīklu, kas spēj uzņemt augstas izšķirtspējas attēlus un klientiem piedāvā ne tikai pašus attēlus (un pat video), bet arī datu analītikas pakalpojumus. Ar šiem satelītiem, piemēram, RIMI var automatizēti “izspiegot” cik piepildītas ir Maxima veikalu stāvvietas, kāda situācija ir mežos, labības laukos vai naftas uzglabātuvēs. Protams, šāda informācija lieti noderēs arī militārām vajadzībām, taču militāristiem jau tagad ir arī pašiem savi tehniskie risinājumi.

    Ko īsti var saskatīt Skybox satelītu uzņemtajos attēlos? Skybox ievēro ASV likumdošanu (kas gan pavisam tikko ir atvieglināta) un neļauj saskatīt objektus, kas uz zemes ir mazāki par 50 cm. Tātad, no kosmosa ar Skybox satelītu uz zemes noliktu avīzi neizlasīsi, tomēr varēs saskatīt cilvēkus, auto un industriālus objektus. Spēcīgi!

    Kāpēc Google vajag Skybox?

    Google ir izteikta datu analītikas kompānija un tādai datu nekad nebūs par daudz. Pēdējā laikā Google ir norādījusi par savām interesēm iekarot arī kosmosu, jo izstrādā savu lidojošo balonu sistēmu Project Loon, no Facebook rokām izrāva bezpilota lidaparātu izstrādātāju Titan Aerospace un pat pārņēma vienu no NASA angāriem. Google vēlas pārvaldīt attēlveidošanas satelītu biznesu, jo karšu serviss ir daudzu citu Google projektu pamatā. Piemēram, Google autonomo auto darbība nav iedomājama bez precīzas un aktuālas karšu informācijas. Kā šis darījums ietekmēs mūs? Google servisi un pakalpojumi kļūs labāki un visuresoši.

    Ja vēlies vairāk uzzināt par Skybox, iesaku noskatīties zemāk izvietoto interviju ar uzņēmuma dibinātājiem un izlasīt šo Wired rakstu.

    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=jO42ogHxa2c]

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    13.06.2014 15:17

    Cepurīte no folija mūs glābs no izsekošanas.

    Reklāma