Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā radīts pasaulē pirmais bezpilotu lidaparāts, kas autonomi seko tā lietotājam

    Jaunākie raksti

    Latvijas uzņēmums SIA “Helico Aerospace Industries”, kas nodarbojas ar bezpilota lidaparātu tehnoloģiju attīstīšanu, nācis klajā ar savu pirmo produktu – bezpilota lidaparātu “AirDog”, kas autonomi seko sportistam un filmē to ar GoPro sporta kameru. Šis ir pirmais šāda veida produkts pasaulē, kas nodrošina pilnvērtīgu bezpilota sekošanas un filmēšanas funkciju vienlaicīgi. Par šo jauno produktu pagājušajā nedēļā runājām radio Star FM tehnoloģiju rubrikā, aicinu noklausīties šo sarunu.

    Reklāma

    “Šis ir revolucionārs produkts, kas pilnībā mainīs to, kā tiek filmēts “action” sports – snovbords, veikbords, skeitbords, BMX, motokross, un dažādu sporta veidu freestyle disciplīnas, kuras ir skatāmas un efektīgi parādāmas tieši no gaisa. Līdz šim vienīgais risinājums bija noīrēt helikopteri,” stāsta AirDog idejas autors Edgars Rozentāls.

    AirDog darbības princips ir vienkāršs – sportists uz rokas vai pie ķiveres piestiprina pulti, kurai seko lidaparāts. Lai nodrošinātu šo sekošanu tiek izmantoti sarežģīti algoritmi, GPS, bluetooth, akselometri, barometrs, magnetometrs, autopilots u.c. sistēmas sastāvdaļas, kas savienotas ar jaudīgu procesoru un kuras programmatūra radīta “Helico Aerospace Industries”.

    AirDog pults prototips
    AirDog pults prototips

    “Esam ieguldījuši neskaitāmas negulētas naktis, noslīcinātus, sasistus lidaparātus, bet esam gandarīti par rezultātu,” stāsta Rozentāls. “AirDog pats paceļas un nolaižas, pats kontrolē augstumu un ātrumu, kā arī attālumu no sportista, ko pirms lidojuma var iestatīt speciālā aplikācijā, kas atradīsies lietotāja viedtālrunī.”

    Pie AirDog projekta darbs tika uzsākts jau pagājušā gada vasarā. Līdz šim produkta izstrādē uzņēmums ir investējis aptuveni 1/4 miljonus eiro. Šī gada vasarā plānots uzsākt arī AirDog ražošanu Latvijā, šobrīd tiek apzināti potenciālie sadarbības partneri.

    Šādi top AirDog lidaparāts
    Šādi top AirDog lidaparāts

    AirDog uzsāk pārdošanu ambiciozajā Kickstarter.com kampaņā ASV

    Lai iepazīstinātu pasauli ar šo unikālo produktu, šodien uzņēmums ir uzsācis pārdošanas kampaņu ambiciozajā kolektīvā finansējuma interneta vietnē ASV Kickstarter.com. Aicinu ikvienu Kursors.lv lasītāju piedalīties kampaņā vai vismaz padot šo ziņu pēc iespējas vairāk saviem draugiem un paziņām, kas aizraujas ar aktīvajiem sporta veidiem!

    “Ar šo kampaņu mēs vēlamies sasniegt trīs mērķus – iegūt plašu atpazīstamību vienā no lielākajiem pasaules tirgiem – ASV, veikt pirmās produkcijas partijas iepriekšpārdošanu, kā arī savākt līdzekļus, kas nepieciešami produkcijas ražošanas uzsākšanai,” atzīst Edgars Rozentāls.

    AirDog lidaparātu var iepriekš pasūtīt Kickstarter.com kampaņas laikā arī no Latvijas. Pirmo produkcijas partiju paredzēts piegādāt jau šī gada oktobrī/novembrī. Vairāk informācijas var atrast produkta mājas lapā: www.airdog.com.

    SIA “Helico Aerospace Industries” apvieno inženieru, uzņēmēju, aviācijas un programmēšanas ekspertu komandu, kurus vieno un aizrauj aktīvs dzīvesveids un ekstrēmie sporta veidi. Uzņēmums atrodas Rīgā un nodarbina 15 darbiniekus.

    [vimeo=http://vimeo.com/98016298]

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    mednis
    16.06.2014 12:07

    izskatās, ka līdzīgi projekti sāk augt kā sēnes https://www.kickstarter.com/projects/sqdr/hexo-your-autonomous-aerial-camera

    Kēkss
    16.06.2014 12:35
    Reply to  mednis

    Jā, būtu interesanti dzirdēt komentāru, ar ko AirDog ir labāks par Hexo+.
    Pirmkārt droši vien jau šādiem uzdevumiem nevajag 6 motorus, līdz ar to labāks baterijas laiks. Tāpat izskatās, ka hexo+ ir 2d gimball, kamēr Airdog ir 3d. Un vēl, protams, saitīte- kurš pro sportists grib telefonu kabatā turēt, it īpaši uz ūdens.
    Bet nu cena hexo+ ir drusku zemāka.

    Kekss
    16.06.2014 14:51
    Reply to  Kēkss

    Rekur ir arī Airdog ražotāju komentārs par šo. Main differences are: -Waterproof tracker enables you to shoot over water (surf, wake, kite) without range issues and with delayed take-off option; -Full camera auto-control including pitch control – keeps you in the middle of the frame at all times; -GoPro is in its protective case (AirDog is the only drone that offers this); -Foldable design which makes AirDog easy to carry and store; -Tracker is easy to use with gloves or on helmet when it is out of sight; -There is no evidence that aggressive action sports following can be done with smartphone. If it would be possible all DIY enthusiasts would have made plenty of videos already, but we have not seen any . We also tried this solution initially. We abandoned the idea a year ago and developed AirLeash – with sophisticated algorithms and very precise sensors inside; -AirDog has many advanced flight modes (six) like record lap, aim&shoot, circle around plus many dedicated modes for different action sports, because in every sports you need a bit different settings from our experience. It is not just about sending drone to a GPS coordinates; -Increased wind resistance. We could have… Read more »

    Jr
    16.06.2014 16:11
    Reply to  Kēkss

    Air dogam nav 3d gimbals. ja no šitās jomas neko nejēdzat tad nerunājat
    AirDog uses 2 axis gyro-stabilized gimbal

    Kēkss
    16.06.2014 16:21
    Reply to  Kēkss

    @Jr Ja ar “šito jomu” bija domāta lasīšana, tad tiešām vainīgs- pārskatījos un neizlasīju rūpīgi līdz galam.

    Rūdolfs Putniņš
    16.06.2014 15:12
    Reply to  mednis

    Viena sēne.

    hh
    16.06.2014 15:51

    Mani vairāk inreresē, kā viņi nodrošina drošību. Nedaudz aizraujos ar šo hobiju un tā kā drošība šeit ir liels faktors, tad ir interesenti vai šis aparāts spēj neiepīties kokos, elektrības vados un visbeidzot citos dalībniekos, it sevišķi, ja tas ir motokross, kur strauji mainās augstumi.. Līdzīgas ierīces ir izveidojuši daudzi, tā kā baigais jaunums tas nav.. Un kā diez ar darbības laiku? Ja reiz kaudze ar sensoriem, tad varētu būt gana rijīgs..

    Māris
    16.06.2014 17:14
    Reply to  hh

    Tas, ka kāds ar savām mazajām rociņām, savā mazajā garāžiņā ir salodējis līdzīgu brismīgu brīnumu, kurš ir neglīts, liels un maksā 10 reizes dārgāk nevienu neinteresē.
    Prieks, ka džeki ir izveidojuši komerciāli pievilcīgu, funkcionālu un problēmu risinošu produktu, ko citi līdz šim nav spējuši izdarīt – tas ir jaunums.

    Krotow
    16.06.2014 16:12

    Štrunts par sekošanu – ka tikai netaisa uz galvas.

    17.06.2014 01:08

    FAKE. Uzņēmums atrodas Palo Alto USA.
    TIe no Latvijas melo. VIņi laikam grib nozagt ideju.
    Te links ar īsto produktu un kompāniju Helico Aerospace Industries US LLC

    https://www.kickstarter.com/projects/airdog/airdog-worlds-first-auto-follow-action-sports-dron

    Dogs
    18.06.2014 15:52
    Reply to  Kangarooo

    tu esi idiots

    Zombijs
    09.07.2014 11:43
    Reply to  Kangarooo

    Tas Helico Aerospace Industries US LLC ir MEITAS UZŅĒMUMS!

    Hobijists
    18.06.2014 17:21

    Arī aizraujos ar šo hobiju un tas pats jautājums. Vai viņš ir drošs pret apkārtējo vidi, tas ir, augsti koki, elektrolīnijas utt?

    ReinisRu
    19.06.2014 14:15

    Bļin,drošības fani,jūs tešām domājat,ka izstrādātāji nav padomājuši par to,lai šis helikopteris neiepītos vados vai krūmos???
    Visi tik gudri,tik gudri-kāpēc tad paši neesat uzbūvējuši savus dronus?

    Reklāma