Web Analytics
More
    Reklāma

    Tehnoloģiju kompānijām Krievijas pilsoņu dati būs jāuzglabā Krievijas teritorijā

    Jaunākie raksti

    Krievija tās vadoņa Vladimira Putina virsvadībā arvien vairāk sāk līdzināties Ķīnai. Pēdējā gada laikā uzsākta aktīva pret varu noskaņoto personu un organizāciju tīmekļa vietņu bloķēšana, blogeru kontrolēšana un pat savu procesoru izstrāde. Vakar Krievijas Valsts domē pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kas nosaka, ka uzņēmumiem, kas nodarbojas ar savu klientu (Krievijas pilsoņu) personisko datu apstrādi, šie dati būs jāuzglabā Krievijas teritorijā. Starptautiskās kompānijas nedrīkstēs no Krievijas izsūtīt savu lietotāju personas datus, ja nenodrošinās garantijas, ka dati tiek uzglabāti Krievijā. Nepakļaušanās šiem likumiem draud ar servisu ierobežošanu vai pilnīgu bloķēšanu Krievijas teritorijā. Tas raisa pārdomas par Krievijas varas vēlmi arvien vairāk kontrolēt ārzemju uzņēmumus un rada pamatotas bažas par potenciālu vārda brīvības ierobežošanu slēpjoties aiz vēlmes uzlabot tīmekļa servisu lietotāju personas datu aizsardzību.

    Ja nenotiks nekādas aizķeršanās, likums stāsies spēkā jau 2016. gada septembrī un līdz tam laikam uzņēmumiem ir jāpierāda, ka Krievijas pilsoņu dati tiks uzglabāti Krievijā. Protams, nav īsti skaidrs kā servisi noteiks vai konkrētais lietotājs Вася Пупкин ir Krievijas pilsonis.

    Reklāma

    Īpaši nepatīkami šie jaunumi ir ārzemju tehnoloģiju uzņēmumiem, piemēram, Google, Facebook vai pat mūsu draugiem.lv. Šos servisus lieto arī Krievijā, tomēr datu apstrāde tipiski notiek servisa mājas zemē, ASV, Eiropā vai Latvijā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    03.07.2014 11:27
    03.07.2014 11:30

    Huh, būs vakarā ar silta piena krūzi rokās jāpalasa tas likums, bet cik man zināms, tad Eiropas gadījumā ar ASV noslēgta t.s. “safe harbor” vienošanās.

    The EU Data Protection Directive is an example of a safe harbor law. It sets comparatively strict privacy protections for EU citizens. It prohibits European firms from transferring personal data to overseas jurisdictions with weaker privacy laws, but creates exceptions where the foreign recipients have voluntarily agreed to meet EU standards under the Directive’s Safe Harbor Principles.

    Kaspars
    03.07.2014 11:50

    Ar štatiem tur kaut kāds līgums ir, bet ka piemērs: IT uzņēmums, kurs nodarbojas ar datu apstrādi nevar datus laist ārpus EU.. Eiropas uzņēmumiem “diemžēl” IT centri jāveido Eiropas lētajās valstīs (piem. LV), nevis Indijā
    Bet ar visādiem soctīkliem gan ir cits stāsts..tur, manuprāt, nekas netiek kontrolēts

    Krotow
    03.07.2014 12:09

    Nebūs brīnums, ja Kremļa pahanāts drīz izdos pavēli atslēgt pieeju internetam vispār un izveidos savu “kvanmenu” (kas tas ir, sk. info par Ziemeļkoreju).

    03.07.2014 17:36

    Banu krievijas useriem un miers.

    Reklāma