Web Analytics
More
    Reklāma

    Krievija pieķerta veicot labojumus Wikipedia ierakstā par MH17 avioreisa katastrofu

    Jaunākie raksti

    Pasaule vēl mēģina atgūties no šoka, ko izraisīja MH17 avioreisa katastrofā bojā gājušie 298 cilvēki, bet tikmēr Krievijas propagandas mašīna mēģina pārrakstīt šo vēsturisko notikumu sev vēlamā gaismā.

    Twitter robots @RuGovEdits, kas izveidots ar nolūku paziņot par Wikipedia tiešsaistes enciklopēdijas izmaiņām, kas ir veiktas no Krievijas varas iestāžu IP adresēm, vakar ir piefiksējis izmaiņas krievu valodas rakstā par civilās aviācijas kastrofām. Tās ir veicis kāds Viskrievijas Valsts televīzijas un radiokompānijas (VVTRK) darbinieks.

    Reklāma

    Raksta sākotnējā versijā bija norādīts, ka lidmašīnu ar BUK sistēmas raķeti (kas saņemta no Krievijas) notriekuši pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas teroristi, bet Krievijas stundu vēlāk veiktajā labojumā rakstīts, ka lidmašīnu notriekuši Ukrainas karavīri.

    Oriģinālais raksta teksts un Krievijas labojums
    Oriģinālais raksta teksts un Krievijas labojums

    Wikipedia ierakstu labošana nav nekas jauns un šādus netīrus darbiņus iepriekš ir veikuši politiķi, uzņēmumi un tos pārstāvošas PR kompānijas. Par laimi Wikipedia ierakstu labojumi tiek dokumentēt, lai pēc tam var apskatīt kādas personas un no kādām IP adresēm ir veikušas labojumus. Konkrēti šajā gadījumā tas ir ļoti būtisks labojums, jo Krievija ir centusies pilnībā mainīt lasītāju uztveri par aviokatastrofas cēloni. Jāpiezīmē, ka neviena puse nevar tikt uzskatīta par pilnībā vainīgu kamēr nav veikta pamatīga un neatkarīga notikušā izmeklēšana.

    Tomēr Krievijas centieni visos mediju kanālos paust savu propagandu nelieciena ne par ko labu. Patiesībā mūsdienās visas lielvaras izplata savus propagandas mudžekļus un no tās nav iespējams izvairīties arī internetā. Iesaku ar lielu devu skepses raudzīties uz blogiem, tvītiem un sarunu ierakstiem, kas tiek “reklamēti” kā īsta un neviltota patiesība.

    AvotsWIRED
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    19.07.2014 12:05

    krievija ar šo gadījumu ir ierijusi pārāk lielu kumosu. Tiem, kas vēl nesaprata, kādi viņi ir, tagad ir sapratuši.

    davfreim
    19.07.2014 12:54

    Žēl to cilvēku, bet Prieks, ka rievs sevi ierok vēl dziļākā kapā, tagad vairs neviens neuzdrošinās verkšķēt pretī, kādreiz, kad teicu, ka krievija=PSRS=nacistiskā vācija, tad krieveļi bļaustījās kā traki, tagad visi savās alāas nolīduši un klusē.

    19.07.2014 13:37
    Reply to  davfreim

    neklusee jau, palasi apollo komentārus, maksas komenti tukstosiem.

    Latvis
    19.07.2014 21:25

    ASV propagandas mašīna izpūš zīloni no mušas par to,
    ka atvērtā enciklopēdijā kāds kaut ko pārmainījis.
    Pat speciālu robotu uztaisījusi, lai Krtieviju pieķertu.
    Un sajūsminātie bāleliņi tik klapē ar ausīm un bļauj – Krievija, krieveļi, rašisti…
    Interesanti, ko jums tā Krievija tādu nodarījusi, ka tik ļoti to nīstat?

    19.07.2014 23:09
    Reply to  Latvis

    Krievija kā Krievija, bet pēc tās galvas Putina pavēles tika okupēta Krima un līdz šim brīdim tiek atbalstīti nemieri Ukrainas austrumos.

    Latvis
    20.07.2014 13:07

    Uz ASV aktīvās starptautiskās darbības un tās rezultātu – tiešo un netiešo upuru fona Krievijas izdarības nešķiet pārmērīgas.
    Krimu tomēr savā laikā diezgan dīvaini viens padomju līderis atdāvināja Ukrainas PSR, gadījās izdevība un paņēma to atpakaļ.
    Nemieri Ukrainas Austrumos, protams, nav nekas labs, bet Krievija tos neatbalsta vairāk kā citas valstis iejaucās dažādos notikumos – Kosovā vai nesen Lībijā.

    Reālpolitikā eņģelu nav nevienā pusē un man arī Ukrainas jaunais režīms nerada lielāku ticamības momentu par veco – tie paši vēži tikai citās kulītes un kad vēl piebāž mūsu portālus ar tā propagandas dezinformāciju, nu nav nekā tur no mūsu dziesmotās revolūcijas un barikāžu godprātīguma un ideālisma…

    davfreim
    20.07.2014 11:16
    Reply to  Latvis

    Ko nodarījus? Nogalinājusi vecvecākus, radiniekus izsūtījusi uz sibīriju. Latvija ir atpalikusi no visas Eiropas dēl tiem mēsla krieviem.
    Tagad Rīgā pilns ar to okupantu atvasēm. Visur prasība zināt krievu valodu, lai gan nemanu tik daudz to krievu tūristu Latvijā, ši prasība ir dēl okupantiem, kuri nezina valdts valodu.
    80% noziedznieku ir krievi, cietumos šos lopus uzturam mēs, par saem nodokļiem.
    Slimnīcās nodzērušies lopi, kuriem ir nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība 70% krievi.

    Latvis
    20.07.2014 12:58
    Reply to  davfreim

    Neredzu jēgu pierakstīt šodienas Krievijas Federācijai – 23.gadus jaunai valstij visus boļševiku Padomijas grēkus. Arī man vecaistēvs sarkano nomocīts, tēvs sibīrietis, bet kāja jēga atbildību par to uzlikt šodienas krieviem.
    Jo tad mums jāšķetina vēsture vismaz līdz latviešu sarkanajiem strēlniekiem,
    kas gan tieši veicināja boļševiku režīma uzvaru,
    gan netieši – Pirmās Republikas izveidošanu.
    Rīkļurāvēji tie mūsu etniskās izcelsmes karakalpi esot bijuši ne pa jokam, pēc tam čekā augstus amatus ieņēma, GRU dibināja..
    Kas attiecas uz nodokļiem tagad, tos vienlīdz maksā (vai nemaksā:) )gan latvieši, gan krievi un kuri taisa vidusmēra latvietim vairāk problēmu, krievi vai pašu bāleliņi, par to vēl varētu padiskutēt…

    20.07.2014 18:30
    Reply to  davfreim

    Ūja, ūja, kas par skarbu komentāru! Nu nav viss arī tik melnbaltās krāsās krāsots.

    21.07.2014 08:45
    Reply to  davfreim

    No kurienes tāda statistika par cietumiem? Tīri intereses pēc jautājums. Pašam gadījās kādus 10 gadus savas dzīvies IeM sistēmai veltīt, bet ar tādu statistiku nesaskāros, lai gan pie datu apkopošanas strādāju.

    davfreim
    21.07.2014 12:53

    No iepriekšējām 100 gudro galvu vēlēšanām, jo cietumnieki arī gāja cietumos balsot visi, tur arī bija redzams nacionālais iedalījums un par ko balsoja (SC kāds pārsteigums). Skatos ziņas utt. un vēlēšanu laikā šie skaitļi uzpeldēja gan LTV1 ziņās, gan kaut kur interneta medijos.

    20.07.2014 11:46

    Ja nopietni, tad Wikipēdijā vajadzētu rakstīt tikai apstiprinātus faktus. Konkrētajā gadījumā abi varianti nav 100%
    Vēl: aicinātu tautiešus aktīvāk pildīt info Wiki, latvisko ierakstu uz 10000 iedzīvotājiem mums ir 3x mazāk kā lietuviešiem un 5x kā igauņiem.
    Un pie tik mazas aktiitātes nebūtu brīnums, ja kāds “latvis” sarakstītu pilnīgas muļķības

    Agris Ratniks
    20.07.2014 20:09
    Reply to  Ivars Indāns

    Pilnīgi piekrītu! Pašlaik tieši papildinu rakstus latviešu Wiki, jo mums to ir diezgan maz salīdzinot ar kaimiņiem.

    Šaubas
    20.07.2014 12:15

    Kurš te ir/var būt tik ļoti pārliecināts, ka labojums ir nepareizs un oriģināls ir pareizs?

    20.07.2014 18:31
    Reply to  Šaubas

    Līdz nav noslēgusies neatkarīga izmeklēšana, visas versijas ir un paliek tikai versijas. Mani vairāk uztrauc tas, ka teroristi (Krievija) traucē veikt šo izmeklēšanu.

    Reklāma