Web Analytics
More
    Reklāma

    Apgriezienus atkal uzņem Eiropas Savienības nepatika pret Android

    Jaunākie raksti

    Eiropas Komisija jau spējusi nolikt uz lāpstiņām Microsoft un tagad pēc Windows uzstādīšanas tiek piedāvāta izvēle starp populārākajiem interneta pārlūkiem. Internet Explorer vairs netiek uzspiests. Šķiet, ka līdzīgu scenāriju piedzīvos Google aplikācijas, kas tiek uzspiestas kopā ar Android operētājsistēmu.

    Teorētiski viedierīču ražotāji savos Android aparātos var uzstādīt kādas vien aplikācijas tīk, bet faktiski Google liek ražotājiem neuzstādīt viedierīcēs konkurējošas aplikācijas. Ar līgumiem tiek paredzēts, ka ražotāji neuzstādīs alternatīvas Google Maps, aplikāciju veikalam, meklēšanai un citiem Google servisiem.

    Reklāma

    Eiropai nepatīk, ka Android ar 80% tirgus daļu bieži nostājas pret dažādiem ierobežojumiem, kas attiecas uz konkurenci. Tāpat par vismaz diskutabliem tiek uzskatīti jautājumi sakarā ar Google nodokļu nomaksu Eiropā un privātuma politiku. Iespējams, ka Google Eiropā nevarēs pārdot Nexus ierīces zem pašizmaksas, jo tas kropļojot tirgu. Google Play veikalā tiek bloķētas citu aplikāciju veikalu lietotnes, kas arī ir nepieļaujami eiropasprāt.

    ES konkurences komisāram Hoakinam Almunjam novembrī beidzas pilnvaru termiņš un izskatās, ka viņš grasās drīzumā slēgt esošo izmeklēšanu pret Google un tai pat dienā vērt vaļā jaunu, precizētāku izmeklēšanas versiju. Procesa pārzinātāji norāda, ka nekad iepriekš neviens uzņēmums nav vienlaicīgi bijis “zem lupas” par tik plašu pārkāpumu klāstu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    01.08.2014 11:23

    Var viņam piekrist par to, ka Google šobrīd zināmā mērā kāpj tai pašā grāvī, kur savulaik Microsoft. Lai gan, atšķirībā no Internet Explorer Windows, Chrome nav Android OS neatraujama sastāvdaļa. Izmest Android līdzi nākošo standarta pārlūkprogrammu (tā nav Chrome) arī būtu pilnīgs idiotisms, jo tad vairs nav nekā, ar ko kaut vai no interneta ielādēt tās programmas, kas ir vajadzīgas darbam. Ne viss atrodas Play.

    Nettwerk
    01.08.2014 15:12

    Nu bet android vispaar ja paardotu bez servisiem, tad nogrimtu dibenaa kaa paareejie. Ja pasties kopsuma tad Google pamatigi spiezh uz saviem servisiem.

    01.08.2014 17:56

    Apple vispār nepieļauj citu app stori eksistenci, pat klavieri citu neļāva gadiem izmantot, bet to kkā aizmirst visi.

    davfreim
    03.08.2014 17:00
    Reply to  mankulito

    Apple nav “opensouce”… Andoid ir tāds, pēdiņās ieliku, jo ja jau open, tad kāpēc google uzspiež kaut kādas savas programmas.

    03.08.2014 18:13
    Reply to  davfreim

    Kurā galā viņi ko uzspiež? Tev ir iespēja nelietot jebko un atrast alternatīvu. Defaultā aplikācijas ir ieliktas, lai čaiņiki, kas neprot lietot Play Store, nepaliktu ar tukšu trubu.

    Zulu
    01.08.2014 18:16

    Ar kādām tiesībām kaut kāda institūcija var bāzt degunu un sākt kaut ko koriģēt manis piedāvātajā precē vai pakalpojumā? Kas tā par huiņu? Es kaut ko izstrādāju, kas pirms tam vēl VISPĀR neeksistē (ok šajā gadījumā nopērk un turpina izstrādāt) un vienā brīdī kāds izdomā, ka manis piedāvātais pakalpojums vai prece apdala kādu citu. Google piedāvā ražotājiem uzstādīt Android un tātad tas ir Google produkts. Nepatīk nosacījumi – ej dirst, izmanto citu. Ja kapitālisms, tad līdz galam.

    01.08.2014 22:18

    ES varas vīriem širmis galīgi aizbraucis. Kādā sakarā viņi diktē, kādām aplikācijām būt vai nebūt citu izstrādātāju produktos? Spriedums par IE vispār bija tizluma kalngals.

    01.08.2014 22:25

    Ūja, ūja – monopolistus ir jākontrolē un jāierobežo. Jo savādāk citiem nav pilnīgi nekādu izredžu izsisties līdz lietotājiem.

    01.08.2014 23:04

    Monopols vispār ir diskutabls temats, bet ne visos rakstā minētajos momentos iet runa par monopolu. Protams, tādus līgumus, kas liedz uzstādīt konkurējošas aplikācijas, jādedzina ugunī, bet, piemēram, Nexus tirdzniecība zem pašizmaksas ir patērētāju interesēs, un citu aplikāciju veikalu ierobežošana ir pozitīvi no drošības viedokļa.

    Un kādā veidā MS bija monopols ar IE? Kāpēc tad tiesa nepiespieda iebūvēt izvēli, kādu teksta redaktoru lietot, kādu komandrindas rīku lietot vai kādu attēlu apstrādes aplikāciju lietot? Tajā spriedumā nebija nekādas loģikas. Tas nav monopols, tās ir noklusētās aplikācijas, kas nāk ar katru sistēmu un kuras lietotājs bez problēmām var nomainīt. Turklāt, ja nemaldos, spriedums tika pieņemts laikā, kad interneta pārlūku lauciņā jau valdīja Chrome.

    Man, kā aplikāciju izstrādātājam, šāda iejaukšanās produkta dizainā vienkārši liek ļoti aizsvilties, tāpēc arī tāds dusmīgs komentārs.

    Uldis
    25.11.2014 09:25

    Runa jau iet par to ka tiek liegta citu ražotāju veidota produkcija. Piemēram es izveidoju jaunu pārlūkprogrammu, itkā sākumā viss ir ok, bet tad nezināmu iemeslu dēļ google bloķētu manu produktu jebkādīgi lejuplādēt savās ierīcēs. Vot tā ir tā lieta par ko viņi runā. Ir jādod jauniem uzņēmumiem iespēja kaut kā attīstīties un izplatīt savu produktu.

    Reklāma