Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Komisija piespriež naudas sodu Infineon, Philips un Samsung par mikroshēmu cenu noteikšanu

    Jaunākie raksti

    Eiropas Komisija (EK) šonedēļ paziņoja, ja ir piespriedusi 138 miljonu eiro naudassodu tehnoloģiju uzņēmumiem Infineon, Philips un Samsung par karteļa izveidi ar nolūku vienoties par mobilo ierīču SIM kartēs, viedkartēs, bankas kartēs, pasēs un TV viedkārtēs izmantoto mikroshēmu cenām. Kompānijas ir koordinējušas savas darbības, lai kontrolētu šo mikroshēmu tirgu Eiropā un tādējādi šie uzņēmumi ir ietekmējuši šo produktu cenas saviem klientiem un gala lietotājiem.

    2008. gadā aizsāktā izmeklēšana atklājusi, ka līgumi tika noslēgti laika periodā no 2003. gada septembra līdz 2005. gada septembrim. Uz pārkāpumiem ir norādījis uzņēmums Renesas (tolaik Hitachi un Mitsubishi apvienība) un tāpēc tas ir izvairījies no 51 miljona eiro soda. Infineon piemērots vislielākais sods – 82.8 miljoni eiro, Samsung par sadarbošanos ar izmeklētājiem būs jāmaksā samazināts 35.12 miljonu eiro sods, bet Philips sodīts ar 20 miljonu eiro sodu.

    Reklāma

    ES Konkurences komisārs Žoakins Almunija (Joaquin Almunia) norādījis, ka mūsdienās viedkaršu mikroshēmas tiek izmantotas ļoti daudzās ierīcēs un ir svarīgi, lai to ražotāji koncentrējas uz inovācijām un labāko produktu radīšanu. Ja tiek pielietoti negodīgi biznesa paņēmieni un tiek veidots bizness uz gala lietotāju rēķina, tad ir jāsaņem sods.

    Infineon un Philips (kas savu mikroshēmu biznesu ir pārdevis) norādījuši, ka sods ir piespriests nepamatoti un uzņēmumi mēģinās to pārspūdzēt.

    Šī gada jūnijā ASV mikroshēmu gigantam Intel tika piespriests 1.43 miljardu eiro liels sods par pret konkurenci vērstu darbību veikšanu. 2009. gadā Latvijas Konkurences padome pieņēma lēmumu, ar kuru konstatēja Eiropas Kopienas dibināšanas līguma un Latvijas Konkurences likuma pārkāpumu – aizliegtu vienošanos starp pieciem uzņēmumiem, kas izplata Samsung Electronics Co. Ltd. ražoto tehniku. Uzņēmumiem uzlikts naudas sods kopumā Ls 6 622 635 apmērā.

    AvotsBBC
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    davfreim
    07.09.2014 22:23

    Ļoti labi, visiem. kas vienojas turēt mākslīgi augstu cenu vajadzētu likt ļoti bargas soda naudas.

    Reklāma