Web Analytics
More
    Reklāma

    Atvieglošot informācijas meklēšanu par ierīcēm, kas savietojamas ar brīvo programmatūru

    Jaunākie raksti

    Brīvās programmatūras Fonds kopā ar Linux distribūcijas Debian izstrādātājiem paziņojuši, ka apvieno resursus tiešsaistes kataloga h-node.org aizpildīšanai un popularizēšanai. Katalogā apkopota informācija par dažādu ierīču savietojamību ar brīvo programmatūru. Vietnē iespējams gūt priekšstatu par to, cik labi tā vai cita ierīce tiek atbalstīta, kā arī iespējams dalīties pieredzē par dažādu ierīču izmantošanu. Katalogā pieejama informācija gan par savietojamību ar atsevišķām komponentēm (video kartes un tml.), kā arī klēpjdatoru modeļiem.

    Sākotnēji h-node bija paredzēts informācijas apkopošanai par ierīču darbību pilnīgi brīvās distribūcijās, kuras iesaka lietot Brīvās programmatūras Fonds. Debian GNU/Linux var pieskaitīt šādu distribūciju grupai, taču tikai gadījumos, ja izmantoti uzstādīšanas parametri pēc noklusējuma. Debian GNU/Linux ir izņēmums (formāli Debian GNU/Linux nav iekļauts pilnīgi brīvu distribūciju sarakstā), taču tas attiecināts tikai uz lietotņu “main” mapi .

    Reklāma

    Pakotnes no “contrib” un “non-free” mapēm katalogā netiek uzskaitītas, jo neatbilst brīvas programmatūras nosacījumiem. Tas nozīmē, ka ierīce netiek uzskatīta par savietojamu ar brīvo programmatūru, ja Debian komplektācijā ir derīgs draiveris, taču tas atrodas mapē “non-free” tāpēc, ka saistīts ar komerciālu programaparatūru.

    Kā līdzīgus projektus var minēt:

    • Component catalog – kompānijas Canonical uzturēts katalogs par savietojamām ierīcēm ar Ubuntu Linux;
    • Saraksts ar ierīcēm, kas savietojamas ar openSUSE (sarakstu uztur lietotāju kopiena);
    • Оficiāls ierīču katalogs, kas satur informāciju par sertificētām ierīcēm izmantošanai SUSE Linux;
    • Saraksts ar ierīcēm, kas savietojamas ar Debian GNU/Linux;
    • Saraksts ar ierīcēm, kas savietojamas ar RHEL/CentOS;
    • linux-on-laptops.com – katalogs, kas satur informāciju par savietojamību ar dažādiem klēpjdatoru modeļiem;
    • Katalogs ar skaņu ierīcēm, kuras atbalsta sistēma ALSA;
    • Linux HCL – serviss, kas ļauj novērtēt savietojamību ar Linux, izmantojot diagnostikas atskaites no MS Windows vides. Šeit iespējams noskaidrot jau pirms Linux distribūcijas uzstādīšanas – kuri moduļi apkalpos to vai citu ierīci, kā arī ierīces, ar kurām, iespējams, radīsies problēmas.
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma