Web Analytics
More
    Reklāma

    Visām Apple iOS aplikācijām 1. februārī būs būt 64-bitos

    Jaunākie raksti

    Apple 64-bitu iOS operētājsistēmas ideja ir tikai gadu veca, bet ražotājs jau liek izstrādātājiem gatavoties 32-bitu aplikāciju norietam. Ar nākamā gada 1. februāri izstrādātājiem nāksies pielāgoties Apple vēlmēm un App Store iesniegt arī savu iOS aplikāciju 64-bitu versijas. Prasībai par 64-bitu iOS aplikāciju nāksies pielāgoties gan jaunām aplikācijām, gan esošo aplikāciju jauninājumiem.

    Jaunā prasība ne tikai atvieglos Apple darbu ar iOS, bet laika gaitā arī atsijās tās aplikācijas, kas ilgstoši netiek atjauninātas. Tiek pieļauts, ka ar nākamos lielo iOS laidienu 32-bitu iOS aplikācijas vispār varētu tikt izskaustas, jo mobilā operētājsistēma tās vairs neatbalstīs.

    Reklāma

    Izstrādātājiem nekas cits neatliks, kā ķerties pie darba, lai aplikācijas pārstrādātu pēc jaunajiem Apple nosacījumiem. 64-bitu iOS aplikācijas teorētiski nozīmē ātrdarbības pieaugumu spēlēs un citās prasīgās aplikācijās.

    Diemžēl te nonākam arī pie cita secinājuma – Apple grasās pamest vecākas viedierīces iznīcībai. Precīzāk – tās, kurām nav A7 un A8 procesori. Apple A7 procesors atrodams iPhone 5S, iPad Air, iPad Mini 2 un iPad Mini 3, kā arī A7 modifikācija uzstādīta iPad Air. Attiecīgi iPhone 5, iPhone 4S un vecāko iPad liktenis var jau nākamgad tikt izlemts. Un te nav runa par kaut kādu relatīvi maznozīmīgu operētājsistēmas jauninājumu, bet par to, ka šīs viedierīces no aplikāciju veikala nevarēs neko ielādēt.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Juris
    21.10.2014 11:38

    Kāpēc Kursors.lv nolaižas dzeltenās preses līmenī? Ziņas avotā rakstīts, ka izstrādātāji aicināti “to build a single binary with both 32-bit and 64-bit code.” Nav ko celt paniku.

    Juris
    21.10.2014 11:48

    Ak, ieraugot raksta autoru uzreiz ir skaidrs, kāpēc raksts ir tādā stilā, Artis tak ir Android hardcore fans!

    vvv
    21.10.2014 12:35
    Reply to  Juris

    tāpat, kā tu ios onānists?

    21.10.2014 12:46
    Reply to  vvv

    Tāpat kā Tu, komentāru trollis? Pie lietas, lūdzu, nevis drukā dumus komentārus, kam nav nekādas jēgas!

    Artis Abols
    21.10.2014 12:56

    Tomēr bez 64-bit versijas tur nekas nenotiks. Redzēsim, redzēsim kā viss izvērtīsies. Apple ir veikli šādos procesos, atstājot aiz borta vecākas ierīces. Piemērus? Vecāki iPod touch nesaņem jaunās iOS, pāreja no PowerPC uz Intel un attiecīgi OS X versiju neražošana PowerPC, triks ar iPhone/iPad lādētāju standartu.

    Es šoreiz saskatu sazvērestību – iPad netirgojas, davai piegriežam skābekli gada vai divu laikā iPad, iPad 2, iPad 3 un iPad 4.

    21.10.2014 17:51
    Reply to  Artis Abols

    Jap, iPod Touch 4G šķiet viss īsākais supporta laiks kāds redzēts, pieejams bij tikai iOS 5 un 6, nesalīdzinoši ar iPod Touch 2G, kam no iOS2 (savulaik vēl saucās iPhone Os) supports vilkās līdz pat iOS4! :)

    Žans
    21.10.2014 13:36

    Godīgi, es esmu vīlies projektā “Kursors”, bieži vien rakstos ir kaut kāds aplamības, tapāt, ka tagad raksta autors izdomāja pēkšķi, ka Apple cenšas atbrīvoties no 32bit iOS gadžetiem. Kaut arī Apple vienkārši motivē aplikācijas veidot papildus pielāgotas 64-bit procesoriem, lai gala lietotājs varētu saņemt vēl vairāk labumu no sava ābola ar 64-bit CPU. Ar 32-bit CPU pirmie kritīs āboli ar A5(iespējams arī A5X – iPad 3.paaudzes) un tas būs ne ātrāk, ka pēc gada līdz ar iOS9. Bet vēl ir A6/A6X, kuri es teiktu ir pat ļoti ļoti dzīvīgi uz iOS8 un tie noteikti vēl divus gadus saņems iOS jaunākos atjauninājumus.

    21.10.2014 13:43
    Reply to  Žans

    Ūja, ūja. Arta izteikums, kas balstīts uz citviet lasīto, nav nemaz tik nepareizs. 32 bitu ierīces laika gaitā tiks nomainītas uz 64 bitu ierīcēm, tomēr personīgi arī es uzskatu, ka tas nenotiks gada vai divu laikā. Prasība iesniegt aplikāciju 64 bitu versijas ir apsveicama, jo kāda jēga no jaunām tehnoloģijām, ja tās netiek izmantotas.

    Te gan prasītos arī kāda aplikāciju izstrādtāja komentārs par šo tēmu. Kā šis jaunums ietekmēs viņu darbu?

    Artis Abols
    21.10.2014 13:50
    Reply to  Žans

    Tieši šī doma ir izteikta – cietīs visi ar 32-bitu OS. Gads līdz iOS 9 nav nemaz tik daudz, ja pieņem, ka arī šobrīd iPad 4 tiek tirgots uz urrā.

    Un problēma būs aplikāciju pieejamības galā. To šobrīd sapratīs vecāko iPod touch īpašnieki, kuri vēl tos ik pa laikam palieto.

    Juris
    21.10.2014 17:40
    Reply to  Artis Abols

    Artis laikam tā arī neko nav sapratis. Tik pat skaļi varēji paziņot, ka šobrīd cieš visi Nokia lietotāji un cietīs arī Blackberry lietotāji, un ka vispār Apple ir sūds un visi, kas to lieto, smagi cieš.

    Aleksejs Mjaliks
    21.10.2014 20:31

    Kā jau citu komentāru autori norādīja, tad raksta autors tikai bezjēdzīgi ceļ paniku. Tā ir visai ierasta Apple prakse, ka ik pa brīdim uzņēmums ievieš obligātu prasību izmantot jaunākos izstrādes rīkus. Šajā rakstā nez kāpēc nav vārda par to, ka sākot ar to pašu 1. februāri iesūtītām lietotnēm ir jābūt būvētām ar iOS 8 SDK. Varēja taču sacerēt, ka tas ir gals iOS 7 atbalstam. Šāda veida obligātu prasību iOS programmētāji ir piedzīvojuši arī ar visām iepriekšējām iOS versijām, kā arī šāda prasība, piemēram, tika ieviesta attiecībā uz obligātu 4″ atbalstu. Tomēr tas nekad nav rezultājies tulītējā vecāku ierīču atbalsta pārtraukšanā. Tas paliek izstrādātāju ziņā, vai turpināt atbalstīt vecākas ierīces, vai nē. Un parasti vecāku ierīču atbalsts samazinās “dabīgā” ceļā – izstrādātājiem pieņemot lēmumu nemocīties ar dažu procentu ierīču atbalstu. Apple tiešā ietekme šajā ziņā ir visai niecīga. Bet jāatzīst, ka Apple cenšas arī netieši panākt vecāku iOS un ierīču atbalstu pārtraukšanu no izstrādātāju puses. Tā, piemēram, jaunājā Xcode 6 nav iekļauts iOS 6 simulators, bet tas netraucē izstrādi arī šai OS versijai, ja vien pa rokai ir kāds iPhone ar vecāku OS, ko izmantot testēšanai. Vēl kāds piemērs no pagātnes, kad Xcode 4.5 “pa kluso” pazuda armv6 atbalsts –… Read more »

    Reklāma