Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo ThinkPad 8 Windows planšetdatora apskats

    Neiedomājami - planšetdators darbam!

    Jaunākie raksti

    Ir ļoti interesanti noskatīties ražotāju centienos izpatikt klientam, piedāvājot dažādas nianses modernajā 8 collu ekrāna izmērā. Iepriekš apskatītie LG G Pad 8.3 un Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 bija lieliskas Android planšetes ar šai operētājsistēmai piemītošiem niķiem un patīkamiem stiķiem, bet iepriekš manās rokās nebija nonācis neviens pilntiesīgs Windows (nu jau par laimi) 8.1 planšetdators.

    Windows 8 un attiecīgi arī 8.1 ir dzimis, lai to uzstādītu planšetdatoros un klēpjdatoros ar skārienjūtīgu ekrānu. Metro saskarnes daļa dod iespējas teju visas Windows labās īpašības izbaudīt arī kabatā ieliekamā viedierīcē. Pilnvērtīgs Windows 8 planšetdatorā spēs apmierināt viskašķīgākā klienta vēlmes, bet ar to nevēlos sacīt, ka jaunākā Microsoft operētājsistēma šajā nelielajā viedierīcē uzvestos ideāli. Nebūt tā nav, jo kas galddatorā ir iespējams, ne vienmēr būs iespējams planšetdatorā un lielākajiem viedierīču skeptiķiem būtu jāsaprot, ka katram darbam ir sava paveikšanas metode. Pilnīgi universālu ierīci mēs varam arī nesagaidīt, bet Lenovo ThinkPad 8 ir pareizais virziens, ja meklē ko vairāk par Android.

    Reklāma

    Lenovo Tab 8 020

    Ikdienā esmu Windows 8.1 lietotājs, bet ne Metro saskarnes cienītājs. Kopš pēdējā lielā Windows 8.1 jauninājuma arī Metro sadaļā ieviesta zināma kārtība, bet tāpat no tās cenšos izvairīties. Planšetdatorā Metro ir uzskatāma par pamata saskarni, kas lika nedaudz pārskatīt prioritātes ikdienas darbos.

    Tehniskā specifikācija: 

    • Windows 8.1 32 biti
    • Izmēri 224.3 x 132 x 8.8 mm, 439 g svars
    • Ekrāns 8.3 collas 1200 x 1920 punkti, IPS LCD tehnoloģija, ap 273 ppi punktu blīvums
    • Aizmugures kamera 8 megapikseļi, zibspuldze, auto fokuss, 1080p video uzņemšana
    • Priekšējā kamera 2.2 megapikseļi, 1080p video (video zvans ar 720p)
    • Intel Bay Trail Atom Z3770 četru kodolu 2.4 GHz procesors, 2 GB RAM
    • Intel HD Graphics
    • 64 vai 128 GB iekšējā atmiņa, paplašināma ar microSD
    • Bluetooth 4.0, WiFi, microUSB 3.0, microHDMI, GPS savienojumi
    • Iekļauts Office Home & Student 2013

    Lenovo Tab 8 002

    Izskats un uzbūve

    Lenovo ThinkPad 8 fiziskais izskats daudz neatšķiras no ierasta planšetdatora. Tam tāpat ir ekrāns, ieslēgšanas un skaļuma regulēšanas pogas, zem ekrāna ir skārienpoga ar Windows logo.

    Planšetdatora kreisajā sānā ir microHDMI pieslēgvieta un zem vāciņa paslēpta microSD kartes ievietošanas ligzda. Blakus microSD varētu ievietot arī SIM karti, ja vien šis  Lenovo ThinkPad 8 būtu aprīkots ar mobilā interneta iespējām. Labajā sānā ir minētās skaļuma un ieslēgšanas pogas, kā arī microUSB 3.0 pieslēgvieta. Austiņu 3.5 mm pieslēgvieta atrodas planšetdatora apakšdaļā.

    Lenovo Tab 8 009

    Lenovo ThinkPad 8 aizmugurē, kreisajā augšējā stūrī ir kameras acs un neliela LED zibspuldze, kā arī   ThinkPad logo, kuram darbības laikā sarkani iekvēlojas punkts uz “i” burta. Aizmugures apakšdaļa izvietoti stereo skaļruņi. Kā jau iepriekšējā Windows planšetes apskatā minēts, arī  Lenovo ThinkPad 8 neiztiek bez uzlīmju slimības – kopumā testa ierīcei tās ir piecas, bet pērkot veikalā saņemsi “tikai” četras.

    Pa perimetru viltīgi izvietota gumijota apmale, kas ļauj Lenovo ThinkPad 8 ērtāk turēt rokā un, iespējams, to nedaudz pasargā nokrišanas gadījumā.

    Lenovo Tab 8 005

    Lenovo ThinkPad 8 ir diezgan pasmags, apmēram 100 gramus smagāks par  Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 un pat nedaudz smagāks par 10 collīgo Sony Xperia Z2 Tablet. Toties Lenovo ThinkPad 8 nešķobīsies un neļodzīsies.

    Ekrānu sargā Gorilla Glass aizsargstikls un pats ekrāns rāda ļoti patīkamas krāsas, piedāvājot vērā ņemamus skatu leņķus. Izteikti kvalitatīvs ekrāns un teju izcils attēls.

    Ja pret kaut ko varētu rasties iebildumi Lenovo ThinkPad 8 planšetdatora uzbūvē, tad tas ir ekrāna bloķēšanas pogas izvietojums. Regulāri ainavas skata novietojuma laikā netīšām izslēdzu ekrānu. Windows 8.1 planšetdatora gadījumā izslēgts ekrāns nozīmē arī aizmidzinātu planšetdatoru, bet pie šīs nepilnības atgriezīšos nedaudz vēlāk.

    Lenovo Tab 8 012

    Lenovo ThinkPad 8 aprīkots ar neatšifrētas ietilpības akumulatoru, kuram tiek solīta astoņu stundu darbība. Astoņas stundas ir nedaudz pārspīlēti un manās rokās tas strādāja apmēram sešas ar pusi stundas, kas ir daudz mazāk, nekā spēj Android un iOS planšetdatori. Uzlādei komplektā nāk USB 3.0 2A lādētājs, bet tik pat ātri planšetdatoru varēsi uzlādēt arī ar veco labo USB 2.0 2A lādētāju.

    Kur irbulis? Tāda nav un šis fakts ir ļoti aktuāls mirklī, kad no Metro saskarnes pārceļamies uz ierasto Windows vidi. Arī šo niansi plašāk izklāstīšu nedaudz zemāk.

    Kopumā Lenovo ThinkPad 8 uzbūve ir ērta, pārdomāta un nevienā mirklī nerodas lētuma sajūta. Patīkami, ka Lenovo ThinkPad 8, pretēji iepriekš apskatītajam Lenovo Miix 2, ir saņēmis microHDMI izeju, kas to padara pat par galddatora aizvietotāju, ja vien pievienojam Bluetooth klaviatūru, peli un atbilstošu monitoru ar HDMI vadu. Un šis jau ir milzīgs pluss – vairs nekādas dokumentu sinhronizācijas un iespējamās problēmas ar WiFi tīklu, lai sasniegtu nepieciešamo prezentāciju. Pilnīgi viss darbs ir līdzi kabatā. Lenovo ThinkPad 8 ir pirmā manās rokās nonākusī viedierīce, kas tiešām spēj aizvietot galddatoru.

    Planšetdators un Windows 8.1

    Kā jau minēju, Windows 8.1 man nav svešs, bet no Metro saskarnes labprāt turos pa gabalu, lai arī meklēšanas ziņā un biežāk izmantoto programmu apkopošanā vienuviet tā ir nepārspējama. Laikam ir pārāk grūti rast iemeslu Metro izmantošanai, kamēr neizmanto skārienekrānu. Galddatoram Metro ir milzīgs Start Menu, planšetdatoram Metro ir dzīvības avots.

    Lenovo ThinkPad 8 komplektā nav saņēmis irbuli un tas padara planšetdatoru nespējīgu, kad nonākam parastajā Windows vidē. Tajā ir visādi sīki ķeksīši, nelielas drop-down izvēlnes, mazītiņi burtiņi un neskaitāmas citas sīkas detaļas, kas 8 collu ekrānā rada grūtības izdarīt jebko. Diemžēl Windows 8.1 nepiedāvā līdzīgu automātiskas palielināšanas funkciju kā Android – ja Android operētājsistēma nav sapratusi kur tieši lietotājs vēlējies pieskarties un blakus ir divas linkadreses, tad tās tiek palielinātas, lai lietotājs var sabakstīt vēlamo. Windows 8.1 nedara neko, ja nesaprot ko tieši lietotājs vēlas. Tas ir nenormāls mīnuss, it īpaši kad nākas uzstādīt kādu programmu un to pielāgot ieliekot vai izņemot kādu ķeksi. Dropbox galddatora versijas uzlikšana pārvērtās murgā un Bluetooth klaviatūras vai peles meklējumos.

    Lenovo Tab 8 SCR 017

    Otrs kritiskais mīnuss ir minētais izslēgtais ekrāns, kas uzreiz noliek planšetdatoru gulēt (Sleep). Esi pieradis, ka Spotify turpina atskaņot iecienīto skaņdarbu pēc ekrāna aizmidzināšanas? Windows 8.1 planšetē to nevarēs, jo Power Options nepiedāvā nekādas citas iespējas, kā tikai Sleep. Vai nu ekrāns deg un viss notiek, vai arī ekrāns nedeg un Lenovo ThinkPad 8 čuc saldā miegā. Tieši tas pats attiecas uz microHDMI pieslēgšanu – planšetdatora ekrāns jādedzina kopā ar ārējo monitoru.

    Standarta ekrāna klaviatūra piedāvā latviskās rakstzīmes un nenāksies uzstādīt Laacz Apostrofu vai Tildes programmatūru, ja vien negrasies izmantot ārējo klaviatūru. Pilnvērtīgai Bluetooth klaviatūras darbībai nāksies kādu no minētajām programmām uzstādīt Lenovo ThinkPad 8 planšetdatorā.

    Lenovo Tab 8 SCR 006

    Miix 2 apskatā jau tika piesaukta bremzēšana ik pa laikam un jāatzīst, ka arī Lenovo ThinkPad 8 neiztiek bez pamatīgām aizturēm, it īpaši ja tiek instalēta kāda programma. Tad planšetdators sasalst uz nenoteiktu laiku, dažreiz līdz par instalēšanas beigām.

    Uzskatīju dažas diezgan nepatīkamas lietas, kas mani kaitināja Lenovo ThinkPad 8 darbībā un Windows ierastās darbvirsmas nespējā sadarboties ar pirksta pieskārienu, tomēr jāatceras, ka Windows 8.1 piedāvātā Metro saskarne tiek galā ar vairumu problēmām. Microsoft visu laiku strādā, lai  Windows 8.1 padarītu arvien ērtāku un skārienekrāniem piemērotāku.

    Lenovo Tab 8 SCR 007

    Windows 8.1 planšetdatorā piedāvā vairāku logu režīma izmantošanu, ko gan neceļas roka saukt par ideālu. Astoņu collu ekrānā dalītais skats ir pietiekami ērti izmantojams, bet daudzlogu režīma izsaukšana ir piņķerīga un ne vienmēr izdodas. Vairākām Metro saskarnes izskata programmām ir noteikt zināms minimālais loga platums, kas padara logu dalījumu gandrīz konstanti pa vidu ekrānam.

    Nevajag aizmirst, ka kopā ar planšetdatoru tiek saņemta pilnvērtīga Windows 8.1 versija, kā arī ofisa programmatūra Microsoft Office Home & Student 2013, kas varētu būt labs iemesls šāda planšetdatora iegādei.

    Lenovo no savas puses nav centies planšetdatora atmiņu piebāzt ar lieku programmatūru un ThinkPad 8 planšetdatorā atradīsim vien pāris ražotāja programmas, kas atbild par piemērotu draiveru uzstādīšanu un drošību planšetdatorā.

    Veiktspēja un spēles 

    Lenovo ThinkPad 8 nav nekāds spēka iemiesojums, bet moderni ir veidot operētājsistēmas un programmas, kas nepieprasa mežonīgus datora resursus. Windows 8.1 startēšanās pavisam noteikti aizņem mazāk laika, nekā Android ierīcēs redzētais, bet Android pēc tam ar aplikāciju startēšanu būs veiklāks, nekā planšetdatorā uzstādītais Windows 8.1.

    Lielākais Lenovo ThinkPad 8 ātrdarbības mīnuss būs spēlēs, jo ja jau mums ir pilnvērtīga operētājsistēma, tad tā izmantot arī visas tās pašas datorspēles, ko simtus vai pat tūkstošus vērti spēlēm paredzēti datori. Precizitātei jāatzīmē, ka Windows videi paredzetās spēles nāksies vadīt ar kādu fizisku kontroles ierīci, jo ekrānā bakstīt var tikai retai quest tipa spēlei.

    Lenovo Tab 8 014

    3DMark Cloud Gate: 1241

    Geekbench 3: 3061

    PCMark 7: error :))

    Fotogrāfijas

    Fotogrāfiju uzņemšana ar galddatoru vai klēpjdatoru parasti nenotiek. Protams, kaut ko var paveikt ar iebūvētu vai pievienotu web-kameru, bet pirmo reizi sastapos ar Windows, kuram ir iekšā kameras aplikācija.

    Lenovo Tab 8 SCR 026

    Aplikācija nodrošina vienkāršu fotogrāfijas uzņemšanas procesu un arī video kameras funkcijas. No Nexus paķerta ideja par foto sfēru, iespējams koriģēt zibspuldzes lietošanu un ekspozīcijas kompensāciju. Ar to arī foto programmas iespējas apraujas.

    Lenovo Tab 8 SCR 024

    Pašas fotogrāfijas man par lielu pārsteigumu izdodas labas un lieliskas. Acīm redzot planšetdators spēj nodrošināt kvalitatīvu uzņemto datu apstrādi un krāsu attēlojuma ziņā  Lenovo ThinkPad 8 gribētos ierindo viedierīču fototopa augšdaļā. Protams, savu lomu nospēlēs nelielais attēlu veidojošais sensors, bet tāpat kameras spēja patīkami iepriecina.

    Lenovo Tab 8 SCR 029

    Lenovo Tab 8 SCR 022

    Lenovo Tab 8 SCR 021

    Lenovo Tab 8 SCR 025

    Secinājumi

    Windows 8.1 planšetdators noteikti ir gaidīta pārmaiņa pēc neskaitāmiem Android un iOS līdziniekiem ar daudz šaurāku iespēju klāstu. Microsoft gājiens, piedāvājot pilnu Windows 8.1 un ofisa programmatūru neliela izmēra planšetēs, ir vērtējams kā interesants triks pircēju piesaistei. Lenovo ThinkPad 8 iespējams izmantot kā pilnvērtīgu datoru, to tikai nāksies pieslēgt pie monitora un Bluetooth klaviatūras. Protams, dators sanāks nedaudz lēnīgs, bet tas ātrdarbībā neatpaliks no lētākiem galda un klēpjdatoriem ar HDD tipa diskiem.

    Darbināt prasīgākas lietotnes ir iespējams, tikai nāksies nedaudz uzgaidīt līdz tās ielādējas. Lielākā problēma būs salīdzinoši niecīgais operatīvās atmiņas apjoms – 2 GB mūsdienām ir nekas, it īpaši ja fonā “griežas” vairākas atvērtas pārlūka cilnes, mūzika un ofisa programma.

    Lenovo Tab 8 022

    Lenovo ThinkPad 8 būs grūti izmantot kā klēpjdatora aizvietotāju ceļojumā, jo ievade bez fiziskas klaviatūras ir vēl lēnāka nekā Android planšetdatoros ar modernajām ekrāna klaviatūrām, piemēram, SwiftKey. Toties, ja ir klaviatūra, Lenovo ThinkPad 8 bez šaubām pārspēj Android iespējas un nespēju veikt latvisko rakstzīmju ievadi.

    Lenovo ThinkPad 8 tiešs konkurents ir iepriekš apskatītais Lenovo Miix 2, kas ir nedaudz vājāks planšetdators bez HDMI izdejas un ievērojami zemākas izšķirtspējas ekrānu. Funkciju un iespēju ziņā abi planšetdatori ir ļoti līdzīgi.

    Ar Android un iOS iespējām, protams, Windows 8.1 ir grūti salīdzināt, jo pirmie ir dzimuši kā mobilas platformas, kamēr Windows ir gadu gaitā pielāgojies lietošanai skārienekrānos.  Android un iOS vienos vārtos saliek Windows 8.1, kad runa būs par interneta pārskatīšanu, spēlēm, izklaides aplikācijām u.c. niekiem. Windows 8.1 komplektā ar šādiem tehniskajiem parametriem ir uzskatāms par darba zirgu, bet spēles tikpat kā nebūs iespējams darbināt. Kopumā – pilnīgi dažādas iespējas.

    Lenovo Tab 8 019

    Neesmu pārliecināts, ka būtu gatavs planšetdatoru izmantot nopietnam darbam, ja vien tam nav ērtas dokstacijas iespējas, kas to pārvērs par galddatoru. Protams, dokstacija to pārvērstu par nemobilu ierīci, toties lietojamu rakstu darbiem. Kaitinošākais ir tas, ka šobrīd katram pašam ir jāizlīdzas kā nu māk, lai Lenovo ThinkPad 8 pārvērstu par darba staciju – jāmeklē atbalsts tā noturēšanai vertikāli, jāmeklē klaviatūra, pele, HDMI vads. Kā minimums komplektā prasās dokstacija ar ierasta izmēra USB pieslēgvietām. Ražotājs gan nosaucis Lenovo ThinkPad 8 par “dockable”, bet pie aksesuāriem doku neatrast.

    Neiedomājami - planšetdators darbam!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Displejs
    8
    Kamera
    8
    Veiktspēja
    6
    Programmatūra
    7
    Baterija
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars
    06.05.2014 11:39

    Kā ir ar to dokstacīju? manuprāt tai jābūt vismaz par papildus samaksu nopērkamai
    lai es lietotu planšeti laptopa vietā:
    *RAM vismaz 4Gb
    *laba dokstacīja – iespēja pieslēgt vismaz 2 monitorus, kā arī lērumu USB štellītes

    tāpēc pa lielam jūtos mazliet vīlies..tik ilgi šī nozare tiek attīstīta..vaitad tiktiešām ir tik grūti uzražot vienu (ok..dārgu) bet ļoti jēdzīgu planšeti?

    Elva
    06.05.2014 13:17
    Reply to  Kaspars

    Visticamāk, viņiem tas pagaidām ir neizdevīgi un jāizbīda jau esošie projekti, jāgūst no tiem nauda un tad tikai ražos tādus, kā mēs vēlamies, lai nopelnītu vēlreiz, vēlreiz, vēlreiz…

    Kristens
    16.05.2014 18:05
    Reply to  Kaspars
    rudis
    06.05.2014 12:54

    Ja pie konkurentiem norādīji Miix 2, tad būtu loģiski pieminēt arī virkni citus modeļus. Dell Venue Pro (ar aktīvo irbuli), Toshiba Encore (ar miniHDMI), Asus VivoTab Note 8 un Acer W4. Tiem visiem ir praktiski identiska tehniskā specifikācija un cena.

    Pats vairāk kā pusgadu lietoju Dell Venue Pro, tiesa bez irbulīša, tāpēc to nevarēšu komentēt.
    Ļoti gribētu iebilst par ekrāna baktīšanu. Atceros, ka sākumā ar pirkstu baksīt desktop vidē tiešām bija visai baisi, bet ar regulāru apdeitu palīdzību no Dell un Microsoft puses, situācija ir krietni uzlabojusies, un tagad nejūtu milzīgu atšķirību no Android/iOS.

    ragnis
    06.05.2014 14:05

    Pāris mēnešus lietoju Lenovo Thinkpad Yoga 13, kas ir ultrabook un planšetes hibrīds (var salocīt vienā plaknē) un darbojas uz Windows 8. Secinājumi – ļoti labs, pilnvērtīgs darba dators ar diezgan-tālu-no-perfektas planšetes funkionalitāti kā papildu iespēju brīviem brīžiem.

    Ivars
    07.05.2014 02:30

    ThinkPad 8 var lietot ar klaviatūru, kas tika ražota ThinkPad Tablet 2 vajadzībām. Pēdējam (šo tableti arī pats lietoju) ir gan irbulis, gan dokstacija. Cik sapratu, tad ThinkPad 8 vajadzībām ražotājs uzskatīja par neizdevīgu veidot speciālu klaviatūru.

    Ivars
    07.05.2014 22:58
    Reply to  Artis Ābols

    Nezinu, kas tur labāks, bet manis aprakstītais risinājums izskatās šādi
    http://blog.lenovo.com/design/the-thinkpad-8-happy-accident

    Ivars
    08.05.2014 20:23
    Reply to  Artis Ābols

    Darīt var, protams, kā kuram šķiet labāk, bet runāt par neērtām pogām šajā gadījumā ir pilnīgi garām.

    davfreim
    12.05.2014 11:03

    Un tiešām jēga? Tā nav ne planšete, jo par smagu, ne laptops, jo par lēnu, atkal atgriežas apmēram kā kādreiz lētie nekam nederīgie netbooki, tais lietu, bet funkcionāli bezjēdzīga.

    Tad jau labāk macbook air, nekā tāds, jāsagaida vienīgi labāki displeji macbook air. Planšetei ir jābūt planšetei, nevis kaut kam mistiskam, kas nav ne kompis ne planšete, kaut kāds neizdevies krustojums.

    Kaspars
    12.05.2014 11:30
    Reply to  davfreim

    Šobrīd pirkt tādu “krutā gala” planšeti jēgu tiktiešām neredzu nekādu, bet ar nepacietību gaidu to brīdi, kad planšete spēs pilnvērtīgi aizstāt pc. Proti, būs pilnvērtīgs kompis, kuru atvienojot no dokstacījas iegūst ērtu un vienmēr līdzi paņemamu planšeti

    Ivars
    06.06.2014 23:07
    Reply to  davfreim

    Tas, vai funkcionāli bezjēdzīga ir atkarīgs no funkcijām. Ja ir jāstrādā ar dokumentiem, prezentācijām, epastu utt. tad to visu šī planšete izdarīts bez aiztures. Pats lietoju vecāku ThinkPad Tablet 2 planšeti, kurai ir arī irbulis un varu veikt ar to piezīmes. Kādreiz darbā izmantoju laptopu, tagad to ir aizvietojusi krietni vieglāka un mazāka planšete.

    Reklāma
    Neiedomājami - planšetdators darbam!Lenovo ThinkPad 8 Windows planšetdatora apskats