Web Analytics
More
    Reklāma

    Google I/O 2014 svarīgākie jaunumi

    Jaunākie raksti

    Vakar Google aizsāka izstrādātājiem veltīto Google I/O 2014 konferenci norādot, ka pēdējā mēneša laikā visā pasaulē Android ir lietots uz vairāk nekā miljards ierīcēm. Android lietotāji kopā katru dienu nosūta 20 miljardus teksta ziņojumu, uzņem 93 miljonus pašfoto, jeb pašiņu un nostaigā 1.5 triljonu soļu. Beidzot vairāk nekā puse (62%) 2014. gadā pārdoto planšetdatoru darbojas ar Android. Pagājušajā gadā no visiem pārdotajiem planšetdatoriem ar Android darbojās 46% un 2012. gadā – 39%. Salīdzinot ar 2013. gadu, šogad Android ierīču lietotāji daudz vairāk uzstāda aplikācijas (pieaugums par 236%).

    Šajā ierakstā esmu apkopojis galvenos Google prezentētos jaunumus, tomēr pilnai bildei aicinu noskatīties pilno s3 stundas garo Google I/O 2014 galvenās prezentācijas video.

    Reklāma

    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=wtLJPvx7-ys]

    Android One – pieejamas mobilās ierīces

    Lai arī Android ierīces jau tagad ir plaši pieejamas dažādos cenu segmentos, tomēr jaunattīstības reģionos joprojām pat lētie Android telefoni nereti ir pārāk dārgi. Tāpēc Google ir izveidojusi Android One projektu, kura ietvaros tiks izstrādātas īpaši lētas un tādējādi pieejamas Android ierīces. Tās darbosies ar Android operētājsistēmu un lietotājiem būs pieejami ne tikai Google servisi, bet arī ierīces ražotāju un vietējo operatoru sagatavotas aplikācijas. Google rūpēsies, lai arī šīs ierīces laicīgi saņemtu jaunākos programmatūras atjauninājumus gluži tāpat kā Nexus ierīces šobrīd.

    Pasākumā Android vadītājs Sundars Pičai (Sundar Pichai) parādīja vienu konkrētu piemēru kāds varētu būt šāda tipa viedtālrunis. Micromax ir radījis ierīci, kas maksā mazāk nekā 100 ASV dolārus un kas aprīkota ar 4.5 collu displeju, divu SIM karšu atbalstu, SD atmiņas kartes slotu un FM radio. Pirmās Android One ierīces uzsāks ražot Micromax, Karbonn un Spice. Tās jau šoruden būs pieejamas Indijā un ar laiku šī programma tiks izvērsta arī citos reģionos.

    google-io2014-1

    Material Design – vienots dizains visām ierīcēm

    Android plašā ierīču dažādība ir vienlaicīgi gan milzīgs platformas trumpis, gan sodība. Līdz šim šajā ziņā varējām novērot diezgan lielu bardaku – vienas un tās pašas aplikācijas vai tīmekļa servisi uz dažādām ierīcēm izskatās dažādi. Tas apgrūtina to lietošanu un daļā gadījumu pat aizbaida lietotājus prom. Google I/O 2014 konferencē Google atklāja vienoto dizaina valodu “Material Design”, kas noteiks, ka aplikācijām un servisiem jāizskatās vienoti uz dažādām ierīcēm sākot no televizoriem un beidzot ar viedpulksteņiem. Īsumā – jaunais Android dizains kļuvis minimālistiskāks, krāsaināks un pat gaisīgāks. To caurvij dažādas animācijas, kas mēģina šajā “plakanajā” dizainā ieviest telpiskuma sajūtu. Ar jaunajām dizaina vadlīnijām var iepazīties google.com/design tīmekļa vietnē.

    google-io2014-2

    Zemāk var apskatīt jaunajā dizaina valodā pārstrādāto Gmail e-pasta aplikāciju (pa labi telefonā un apakšā planšetdatorā).

    google-io2014-3
    No kreisās: tagadējais Gmail aplikācijas dizains un jaunais aplikācijas dizains

    google-io2014-4

    Android “L” (Android 5.0) saņemsim jau rudenī

    Konferencē Google parādīja ieskatu jaunajā Android 5.0 versijā, kam pagaidām dots nosaukums Android “L”. Veidojot šo Android versiju, Google milzu uzsvaru veltīja tam, lai platforma spētu labi darboties un būtu ērti izmantojama dažādās ierīcēs – ne tikai viedtālruņos un planšetdatoros, bet arī televizoros, automobiļos un viedpulksteņos. Android “L” veidota izmantojot jauno Material Design dizaina valodu un līdz šīs versijas nonākšanai mūsu ierīcēs (jau rudenī), Google sola jaunajā dizainā sagatavot savas nozīmīgākās aplikācijas.

    Jaunajā Android versijā ir pārstrādāta paziņojumu sistēma un tagad tos no dažādām aplikācijām varēsim redzēt uzreiz uz ierīces slēgekrāna. Android izlems kā prioretizēt šos paziņojumus, lai lietotājs uzreiz redzētu pašus savarīgākos notikumus. No tiem uzreiz būs iespējams nonākt attiecīgajā aplikācijā, piemēram, lai atzvanītu kādam cilvēkam.

    google-io2014-11 google-io2014-12 google-io2014-13

    Google vēlas atvieglot ierīces atbloķēšanu pie reizes neapdraudot tās drošību. Jaunā atbloķēšanas sistēma, izmantojot Bluetooth savienojumu, atrašanās vietas noteikšanas un pat balss analīzes tehnoloģijas ļaus iekļūt ierīcē savam saimniekam. Piemēram, ja uz mūsu rokas atrodas Android Wear viedpulkstenis, telefons to atpazīs un ļaus tikt ierīcē bez paroles prasīšanas. Līdzko telefonu paņems rokā kāda cita persona, būs jāievada parole, lai ierīci varētu atbloķēt.

    Android “L” tagad pilnībā izmanto ART un tādējādi darbosies ātrāk ne tikai sistēma, bet arī aplikācijas. Sākot ar šo versiju Android varēs pilnvērtīgi darbināt uz 64 bitu platformām. Jaunajā Android versijā liela uzmanība pievērsta arī baterijas darbības uzlabojumiem un Google sola, ka ar jauno Android versiju ierīces darbosies ilgāk.

    google-io2014-16

    Google norāda, ka Android “L” ir līdz šim pamatīgākais Android atjauninājums, kurā ir pārstrādāts dizains, daudzi sistēmas mehānismi un arī drošība. Prezentācijā tika uzsvērts, ka Google Play servisi tiek atjaunināti katras sešas nedēļas un 93% Android ierīču lietotāju darbojas ar to jaunākajām versijām. Tādējādi līdz minimumam tiek samazināta dažādu vīrusu u.c. ļaunatūras iespējamība pretēji tam kā to savā prezentācijā pirms mēneša zobgalīgi norādīja Apple sakot, ka Android ir slavens ar saviem vīrusiem.

    google-io2014-17

    Android “L” izstrādātājiem tiks piedāvāts jau no šodienas, tomēr visiem pārējiem lietotājiem būs mazliet jāuzgaida – paredzams, ka tie var sākt cerēt saņemt šo atjauninājumu šoruden.

    Mobilais internets tiek ievīts Android sistēmā arvien ciešāk

    Google ir pārstrādājusi savus tīmekļa servisus un tagad arī tie “runā” jaunajā Material Design dizaina valodā. Interesanti, ka Android “L” nesen atvērto aplikāciju sarakstā tagad parādīsies arī atvērtās Chrome tīmekļa pārlūka cilnes. Ar šo soli Google mēģina sapludināt kopā klasiskās aplikācijas ar tīmekļa lapām. Google ir veikusi uzlabojumus arī aplikāciju satura indeksēšanā un tagad Google meklētājā atradīsim norādes ne tikai uz mums noderīgām tīmekļa vietnēm, bet arī aplikācijām.

    google-io2014-14 google-io2014-15

    Android Wear

    Tā kā mūsdienās cilvēki izmanto dažādas viedās ierīces un Google vēlas darbināt tās visas, tad Android ir iemācījies labāk saprast kur ierīce tiek izmantota. Kas ir loģiski, jo mobilo ierīču lietošanas paradumi būtiski atšķiras mājās un darbā. Bez tam, starp šīm dažādajām ierīcēm lietotāja datiem jāsinhronizējas ātri, efektīvi un bez papildus darbībām. Google ļoti lielu uzmanību velta balss atpazīšanas tehnoloģijām un tas norāda, ka nākotnē ar savām ierīcēm sazināsimies sarunājoties ar tām.

    Tipisks Android viedtālruņa lietotājs telefonā ielūkojas 127 reizes ik dienu un Google to ņēmusi vērā veidojot savu valkājamās elektronikas ierīcēm paredzēto Android Wear platformu. Tā veidota ar domu piedāvāt iespēju uzreiz redzēt pašus svarīgākos paziņojumus.

    google-io2014-18

    Android Wear ierīces būs pieejamas gan ar kantainiem, gan apaļiem displejiem un tās visas sapratīs mūsu dotās balss komandas. Paziņojumi no dažādām aplikācijām pulksteņu ekrānos tiks attēloti līdzīgi kā Google Now kartītes un starp tiem varēs ērti pārslēgties paslidinot ar pirkstu pa ekrānu, kā arī veikt papildus darbības, piemēram, iestatīt taimeri, atvērt kartes aplikāciju vai veikt zvanu. Lai arī Android Wear ierīces visnoderīgākās būs savienotas ar telefonu, tomēr daļu aplikāciju tās spēs darbināt arī pašas. Tagad uzstādot aplikāciju uz telefona, kam pievienota Android Wear ierīce, automātiski uz pulksteņa uzstādīsies aplikācijas Android Wear daļa un lietotājam pašam nebūs jāmeklē speciālas aplikācijas versijas pulkstenim. Izstrādātājiem jau ir pieejami Android Wear SDK rīki, lai tie var ķerties pie aplikāciju izstrādes.

    LG G Watch un Samsung Gear Live  jau no vakardienas ir pieejams pasūtīšanai Google Play veikalā. Moto 360 būs nopērkams jau šovasar.

    Android Auto

    Janvārī Google paziņoja par Open Automotive Alliance tehnoloģiju un auto ražotāju apvienību, kuras galvenais mērķis ir paātrināt atvērtu tehnoloģiju iestrādāšanu automobiļos. Aliancē iestājušies jau vairāk nekā divdesmit auto ražotāji un starp tiem ir atrodami arī tādi Latvijā zināmi zīmoli kā Audi, Ford, Opel, Honda, KIA, Hyundai, Nissan, Mazda, Nissan, Renault, Škoda, Subaru, Volkswagen un Volvo. Tas nozīmē, ka šajos automobiļos jau drīzā nākotnē (šogad) varēs ērti izmantot Android ierīces. Android Auto SDK izstrādātājiem paredzētie rīki būs pieejami jau drīzumā, tomēr publiski Android Auto būs pieejams tuvāk gada beigām, kad oficiāli tiks izlaists Android “L”.

    Android Auto ir Google atbilde Apple Carplay (arī Microsoft testē līdzīgu auto paredzētu Windows darbinātu sistēmu) un šajā produktā galvenais uzsvars tiek likts uz navigāciju, saziņu un mūziku. Sistēma mācēs nodrošināt balss vadītu navigāciju, attēlot paziņojumus par zvaniem un īsziņām neapgrūtinot auto vadīšanu un atskaņot mūziku no Google Play, telefona vai citiem servisiem, piemēram, Spotify.

    google-io2014-19

    Praksē šī sistēma darbojošas sekojoši. Pievienojam Android telefonu pie auto un tā panelī iebūvētajā displejā redzēsim pierasto Android saskarni, kas ir īpaši pielāgota automobiļiem. Starp elementiem varēs pārslēgties ar auto vadības mehānismiem (piemēram, pogām uz stūres) vai ar balss komandām.

    slide-1

    slide-2

    slide-3

    Android TV – mēģinājums numur trīs

    Google jau vairākus gadus flirtē ar TV tehnoloģijām, tomēr panākumi ir nosacīti. Pirms nepilna gada prezentētais Chromecast “puļķis” ir iemantojis zināmu popularitāti, tomēr kopumā Google pagaidām TV jomā nav vērā ņemamu panākumu. Google to apzinās un norāda, ka tagad šai jomai pievērsīsies pavisam nopietni un Google I/O 2014 konferencē prezentēja Android TV projektu. Tagad Google televizorus uztver vienkārši kā vēl vienu ekrānu un tādējādi aplikāciju izstrādes rīki un paņēmieni būtiski neatšķiras un izstrādātāji varēs ātri un ērti radīt mobilās aplikācijas, kas darbojas uz viedtālruņiem, planšetdatoriem, viedpulksteņiem un pat TV.

    Tagad Android televizoriem pielāgotā platforma spēs darboties gan uz televizoriem, gan atsevišķām pie televizoriem pieslēdzamām ierīcēm līdzīgi kā Apple TV vai Amazon Fire TV. Sharp, Sony un TP Vision (Philips) jau nākamgad sāks piedāvāt Android TV darbinātus televizorus.

    Pirmie Android TV ierīču ražotāji
    Pirmie Android TV ierīču ražotāji

    Zemāk attēlā var apskatīt Android TV lietotāja saskarni. Tajā pašā centrā varam piekļūt Google Play izvietotajām filmām, kā arī darbināt dažādas spēles (arī vairākspēlētāju režīmā) un aplikācijas. Starp citu, Google Play filmu sadaļa tagad oficiāli pieejama arī Latvijā. Televizoru var vadīt ar balsi, pulti vai arī no Android mobilās ierīces un pat Android Wear viedpulksteņa.

    Android TV saskarne
    Android TV saskarne

    Uzlabojumus ir saņēmis arī Chromecast. Tagad pie Chromecast ierīces varēs pieslēgties pat nezinot konkrētā bezvadu interneta tīkla paroli – Chromecast pietiks tikai ar to, ka mobilā ierīce ir pieslēgusies mobilajam internetam, lai varētu nosūtīt uz TV video vai fotogrāfijas. Tagad Chromecast ļaus uz TV attēlot Android telefonā vai planšetdatorā notiekošo (līdzīgi kā to var panākt ar Miracast tehnoloģiju).

    google-io2014-29

    Android darbam un izklaidei

    Jaunajā Android “L” versijā vienas ierīces ietvaros būs iespējams nodalīt darba un privātos datus un aplikācijas. Google par šiem drošības mehānismiem saka lielu paldies Samsung, kas padalījās ar savu pieredzi veidojot līdzīgo Knox drošības risinājumu. Google sadarbojas ar Dell, Huawei, HTC, HP, Lenovo, Samsung, Sony, LG, Motorola un ASUS, lai šo ražotāju ierīcēs tiktu nodrošināti iepriekš pieminētie drošības risinājumi.

    Jau iepriekš vēstīju, ka Google Drive ofisa aplikācijas tagad pieejamas kā atsevišķi produkti un beidzot Dokumentiem un Izklājlapām ir pievienojusies arī Google veidotā prezentāciju aplikācija. Ar šīm aplikācijām tagad varēs pilnvērtīgi apstrādāt Microsoft Office dokumentus bez to konvertācijas uz Google Dokumentu formātu. Tādējādi lietotāji varēs ērtāk darboties ar Word, Excel un Powerpoint dokumentiem. Tāpat Google ir pilnveidojusi kolektīvās dokumentu labošanas iespējas.

    google-io2014-30

    Google Drive mākoņservisu lieto jau vairāk nekā 190 miljoni cilvēku (dati par pēdējā mēneša aktīvajiem lietotājiem) un Google to ir padarījusi vēl noderīgāku uzņēmumiem. Dati tiek šifrēti gan uz serveriem, gan ceļā uz lietotāja ierīci, piedāvāti lietotāju un dokumentu pārvaldīšanas rīki, auditēšanas rīki un neierobežota diska vieta par 10 dolāriem mēnesī (katram lietotājam).

    Google Fit – veselības informācijas platforma

    Beidzot arī Google ir prezentējusi savu “veselības platformu”, kas uzglabās un darbosies ar tās lietotāju veselības datiem, kas tiks iegūti no dažādām aplikācijām un valkājamajām ierīcēm. Izstrādātāji un ierīču ražotāji varēs radīt produktus, kas darbosies ar lietotāja aktivitāšu un veselības datiem, tomēr lietotājam būs iespēja nedot šādus datus vai arī izdzēst šo informāciju no Google servisiem. Jauno platformu jau sākušas izmantot tādas kompānijas kā Adidas, Nike, Mio, Basis, Polar, Withings u.c. Jau tuvāko nedēļu laikā pie Google Fit platformas izstrādes rīkiem (SDK) varēs tikt ikviens interesents.

    google-io2014-31

    Chromebook datori spēj darbināt Android aplikācijas

    Mūsu pusē Chromebook datori nav nedz oficiāli pieejami, nedz īpaši aktuāli, tāpēc par šiem jaunumiem pavisam īsumā. Google sāk Android aplikācijas portēt uz Chrome un tādējādi laika gaitā arī uz Google izstrādātajiem datoriem būs pieejamas Android aplikācijas. Tāpat Android mobilās ierīces tagad labāk sadarbojas ar Chromebook datoriem un datora ekrānā redzēsim uz telefonu iesūtītās īsziņas, informāciju par zvaniem vai arī nepieciešamību pieslēgt telefonu pie lādētāja.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Es Pats
    26.06.2014 21:42

    Labs raksts.
    Paldies!

    Briedis
    27.06.2014 11:57

    Nezinu kā jums, bet vizuāli jaunais dizains, īpaši rakstā parādītā Gmail iesūtne, ļoti velk uz iOS7 dizainu :) Bet man patīk! :)

    Reklāma