Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy S5 mini apskats

    Pirmais pilntiesīgais mini modelis no Samsung.

    Jaunākie raksti

    Samsung nav pirmo reizi ar pīpi uz jumta mini modeļu jautājumā. Jau iepriekš esam redzējuši flagmaņu Galaxy SIII un Galaxy S4 mazos radiniekus. Precizitātei nākas atzīt, ka Samsung veidotie mini modeļi tikai nedaudz izskata ziņā atgādina flagmaņus, bet tehniskās specifikācijas ziņā tiem pamatīgi piekāpjas. Ne tik piekāpīgas ir mini modeļu cenas, kas tiem neļauj pilnvērtīgi iekarot pircēju sirdis.

    Vienīgi Sony Comapct modeļi ir paveikuši labu un ideālu darbu. Vairākas nedēļas pavadīju ar tiem kā pamata telefoniem un šķīros nelabprāt. Samsung jaunais Galaxy S5 mini modelis uzskatāms par pāreju starp dārgo flagmani un vidējas cenu kategorijas viedtālruņiem. Bet tas nespēj sacensties ar Sony Compact sērijas modeļiem.

    Reklāma

    Šoreiz jāatzīst, ka Galaxy S5 mini ir tiešām interesants mini modelis. Tas ir lēnīgāks, bet no Galaxy S5 flagmaņa pārmantojis būtiskas iezīmes, kas mazo modeli padara pievilcīgu un izceļ uz pārējo mini viedtālruņu fona.

    Galaxy S5 mini 023

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 4.4.2 KitKat
    • Procesors: Exynos 3 Quad 3470 četru kodolu 1.4 GHz Cortex-A7, Mali-400MP4 video apakšsistēma
    • Ekrāns: Super AMOLED, 4.5 collas, 720 x 1280 punkti, ap 326 ppi
    • Iekšējā atmiņa: 16 GB, papildināma ar microSD līdz 64 GB
    • RAM: 1.5 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR, LE), infrasarkano staru raidītājs
    • Kamera: 8 megapikseļi, 3264 x 2448, autofokuss, LED zibspuldze, HDR, video 1080p ar 30 fps. Priekšējā – 2.1 megapikselis, video 1080p ar 30 fps
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS
    • Krāsas: melna, balta, elektro zila un zelta
    • Izmēri un svars: 131.1 x 64.8 x 9.1 mm, 120 g
    • Akumulators: Li-Ion 2100 mAh
    • Papildus: PayPal sertificēts pirkstu nospiedumu lasītājs, IP67 mitruma un putekļu noturība (1 metra dziļumā 30 minūtes), sirds sitienu sensors, Dropbox 50 GB
    • Cena: sākot no 300 eiro interneta veikalos

    Galaxy S5 mini 020

    Izskats un uzbūve

    Patīkami, ka Galaxy S5 mini tiešām ir maziņa pilnā izmēra Galaxy S5 kopija. Galaxy S5 mini modelis var lepoties ar pirkstu nospiedumu lasītāju, kā arī tā aizmugurē pie kameras acs ir sirds sitienu sensors. Izmantotie materiāli ir identiski Galaxy S5 flagmanī izmantotajiem. Mūsdienu vājprātīgajam viedtālruņu tirgum netipiski, bet Galaxy S5 mini saņēmis arī IP67 ūdens noturību. Protams, interesanti kā tā panākta, ja uzlādes pieslēgvietu nesedz nekādas “durtiņas”.

    Galaxy S5 mini 009

    Galaxy S5 mini viss ir savās vietās – pogas un kameras ir ierastajās vietās, ekrānu ieskauj no Galaxy S5 laikiem zināmā spīdīgā plastmasas apmale. Būtiskākā fiziskā atšķirība vērojama microUSB pieslēgvietā. Galaxy S5 bija microUSB 3.0 ar aizveramu vāciņu, bet Galaxy S5 mini saņēmis microUSB 2.0, ko nesedz nekas. Patīkami, ka arī Galaxy S5 mini aprīkots ar infrasarkano staru raidītāju, kas var tēlot mājas elektronikas pulti.

    Galaxy S5 mini 010

    Tehniski Galaxy S5 mini ir IP67 sertifikācija un tas nozīmē, ka telefonam ir pilnīga putekļu noturība un tam nekas nenotiks, ja uz laiku līdz pusstundai to iegremdēsim ūdenī līdz 1 metra dziļumam. Ieteiktu būtu jābūt ļoti piesardzīgam, jo telefonam ir noņemams aizmugurējais vāciņš. Tas dod iespēju tikt pie nomaināmās baterijas, atmiņas un SIM karšu pieslēgvietām, taču rada papildus riskus. Ieslēdzot telefonu pēc baterijas izņemšanas, kā arī atslēdzot to no lādētāja, Galaxy S5 mini uzskatāmi brīdinās par to, lai kārtīgi aizspied vāciņu.

    Kopumā par Galaxy S5 mini uzbūvi nav nekādu iebildumu. Tas ir ieturēts ierastajā Samsung plastmasas stilā (ja neskaita Galaxy Alpha), bet visas detaļas ir nostrādātas ne sliktāk kā pilna izmēra Galaxy S5.

    Galaxy S5 mini 025

    Ekrāns

    Galaxy S5 mini saņēmis Super AMOLED 4.5 collu ekrānu ar 720 x 1280 punktu izšķirtspēju, kas dod ap 326 ppi punktu blīvumu. Ekrāna punktu blīvums ir, manuprāt, ideāls – atsevišķi pikseļi ir redzami tikai ļoti piepūloties, bet procesoru nenoslogo lieks „kustināmu” pikseļu apjoms.

    Sākotnēji bija problēmas ar AMOLED ekrānu zilganumu, bet nu jau aptuveni gadu no Samsung neesmu redzējis nevienu zilganu ekrānu. Toties Super AMOLED spēj piedāvāt augstākās klases enerģijas taupīšanu, kad tas nepieciešams. Bet par to vēlāk.

    Uzskatu, ka Galaxy S5 mini ekrāns ir ļoti labs. Protams, kāds varētu vēlēties lielāku punktu blīvumu, bet tad vienīgā iespēja ir skatīties piecu collu flagmaņu virzienā ar 1080p izšķirtspēju. Ar ekrāna krāsām, darbību un aizsargpārklājumu pret skrambām viss ir vislabākajā kārtībā.

    Galaxy S5 mini 030

    Veiktspēja

    Internetā atrodama informācija, ka Galaxy S5 mini nekrāpjas ar veiktspējas testu rezultātiem. Exynos 3 Quad 3470 četru kodolu 1.4 GHz Cortex-A7 procesors uzskatāms par identisku Snapdragon 400 spējām. Snapdragon 400 sastopams vairumā citu ražotāju „mini” modeļos, kā arī daudzos budžeta viedtālruņos. Lielākā atšķirība varētu būt video apakšsistēmu darbībā.

    Sintētiskās veiktspējas testi nesagādā nekādus pārsteigumus un Galaxy S5 mini ir HTC One mini 2 un Moto G veiktspējas līmenī.

    Galaxy S5 mini scr 008 Galaxy S5 mini scr 007 Galaxy S5 mini scr 009

    Ikdienas lietošanā ik pa laikam iezogas kāda bremzīte, bet tā nav kritiska. Manuprāt, saskarne strādā pat patīkamāk nekā Moto G ar Android 4.4.4 KitKat. Galaxy S5 mini nav aiztures mājas ekrānu „pārzīmēšanā” pēc iziešanas no apjomīgām aplikācijām. Moto G ar Snapdragon 400 tomēr kādu sekundes daļu padomā pirms spēj „pārzīmēt” mājas ekrānu pēc prasīgu aplikāciju aizvēršanas.

    Patīkami, ka Galaxy S5 mini ar savu procesoru spēj nodrošināt pirkstu nospiedumu lasītāja, pulsa mērierīces un soļu skaitītāja veiklu darbināšanu, ne sliktāk kā Galaxy S5.

    Akumulators un enerģijas taupīšana

    Galaxy S5 mini uzstādīts lietotāja nomaināms Li-Ion 2100 mAh akumulators. Tas būtu uzskatāms par pašu minimumu šāda izmēra un veiktspējas viedtālrunim. Te gan nākas atzīt, ka pilnvērtīgi lietots Galaxy S5 mini ar vienu uzlādi iztiek tikai vienu diennakti. Divas man nekā neizdevās sasniegt. Vērtēju, ka tas šādam viedtālrunim ir maz. Teorētiski Cortex-A7 kodoliem vajadzētu būt taupīgākiem. Iespējams, ka enerģiju papildus tērē spilgtais ekrāns, soļu skaitītājs vai kas tamlīdzīgs.

    Ar ekrāna ēdelīgumus var cīnīties, samazinot tā spilgtumu, bet Super AMOLED uzreiz kļūst pelēcīgs un neizteiksmīgs. IPS ekrāniem tik strauji nekrītas kontrasts, samazinot izgaismojumu.

    Galaxy S5 mini 023

    Enerģijas taupīšanu nodrošina divu līmeņu iespējas. Mazāku apjomu spēs sataupīt parastais enerģijas taupības līmenis. Tas ierobežo fona datus, atslēdz dažas viedtālruņa funkcijas un krasi samazina ekrāna spilgtumu. Diemžēl ekrāna spilgtums tiek samazināts līdz gandrīz nelietojamam apmēram. Pat tumsā to nevar normāli izmantot. Netiek piedāvātas nekādas iespējas ekrāna spilgtumu palielināt līdz normāli saskatāmam līmenim. Uzskatu, ka tādēļ pirmās pakāpes enerģijas taupības režīms ir gandrīz neizmantojams.

    Otrā līmeņa energotaupība nozīmēs vēl krasāk „apgraizītas” viedtālruņa spējas. Galaxy S5 mini pārslēgsies melnbaltajā režīmā un aktīvas paliks vien zvanu, SMS un kalendāra funkcijas. Toties ekrāns būs labi saskatāms un Galaxy S5 mini sola vairāk nekā 10 dienu gaidstāvi ar vienu uzlādi.

    Saskarne un papildus iespējas

    Samsung krāsainā un pārbagātā TouchWiz saskarne kādreiz tika lamāta par to, ka TouchWiz bremzējot viedtālruņu darbību. Pat paši jaudīgākie Samsung flagmaņi cieta no TouchWiz. Bet tas vairs nav novērojams pēdējos redzētajos Samsung viedtālruņu modeļos. Jāpiebilst, ka TouchWiz pat Galaxy S5 mini aizņem gandrīz 1 GB RAM, brīvus atstājot vien pāris simtus megabaitus tik dārgās operatīvās atmiņas.

    Galaxy S5 mini scr 010 Galaxy S5 mini scr 011 Galaxy S5 mini scr 012

    Toties Samsung TouchWiz pielāgojumi ir plaši. Galaxy S5 mini iekļauta pilna pirkstu nospiedumu nolasītāja funkcionalitāte. Tāda pati redzama Galaxy S5 un Galaxy Alpha viedtālruņos. Galaxy S5 mini pirkstu nospiedumu lasītājs saņēmis PayPal sertifikāciju. PayPal maksājumu veikšanai nāksies uzstādīt vienu nelielu papildus aplikāciju un ar savu lietotāja vārdu pieteikties maksājumu servisā. Papildus tam, Galaxy S5 mini pirkstu nospiedumi atbloķēs ekrānu un iespējos darbošanos Private mode, kas ļauj paslēpt fotogrāfijas, video un dokumentus no citu acīm.

    Neiztrūkstoši pievienots Samsung Magazines mājas ekrāns. Tas ir noņemams, tādējādi atvieglojot viedtālruņa darbību. Uzskatu, ka Flipboard katrs pats var sameklēt Play veikalā un Galaxy S5 mini ar vēl vienu smagu mājas ekrānu nav jāapgrūtina.

    Galaxy S5 mini scr 013 Galaxy S5 mini scr 014 Galaxy S5 mini scr 015 Galaxy S5 mini scr 016 Galaxy S5 mini scr 017 Galaxy S5 mini scr 018

    Kā jau ierasts, augšējā rīku josla ir plaši pielāgojama. No tās var pārvaldīt daudzus iestatījumus, ekrāna spilgtumu u. tml. Tāpat vari iznest ārā piecu biežāk izmantoto aplikāciju īsceļus.

    Galaxy S5 mini visu aplikāciju skatā iespējams apslēpt liekās ikonas. Tāpat Samsung pieļauj atslēgt daļu no liekajiem servisiem, kas uzstādīti rūpnīcā.

    Šoreiz netiek piedāvāts vairāku logu režīms, bet ir pieejama Toolbox funkcionalitāte, kas ekrāna malā rāda trīs punktus aplītī. Uzspiežot uz tiem, atveras biežāk izmantoto aplikāciju īsceļi. Ideja līdzīga Facebook Messenger Chat Heads.

    Galaxy S5 mini un TouchWiz saskarne piedāvā ierasto Samsung pievienoto iespēju un aplikāciju komplektu. Varētu vēlēties nedaudz vairāk brīvas vietas RAM atmiņā, bet nevienu mirkli Galaxy S5 mini tās nepietrūka.

    Galaxy S5 mini scr 020 Galaxy S5 mini scr 021 Galaxy S5 mini scr 023Galaxy S5 mini scr 026 Galaxy S5 mini scr 025 Galaxy S5 mini scr 024

    Foto un video

    Galaxy S5 mini kamera saņēmusi 8 megapikseļus, 3264 x 2448 maksimālo izšķirtspēju (4:3), autofokusu, LED zibspuldze, HDR, kā arī video uzņemšanu 1080p ar 30 kadriem sekundē. Ja vēlies 16:9 malu attiecības attēlu, tad maksimālā izšķirtspēja krīt līdz 6 megapikseļiem.

    Vairākos apskatos esmu redzējis, ka Galaxy S5 mini kameras spējas tiek sauktas par labām, bet man ir dalītas jūtas. Protams, jāņem vērā, ka rudenīgā laikā gaisma ir tik cik tā ir. Cilvēka acs ļoti pielāgojas un mums šķiet, ka gaisma ir pieņemamā apjomā, bet kamera nespēj šādi adoptēties. Tai nākas palielināt ISO vērtību un/vai ekspozīcijas laikus, lai iegūtu pieņemami labi eksponētu attēlu. Un te sākas Galaxy S5 mini problēma – viedtālrunis pat agrus rītus un vēlus vakarus cenšas pārtaisīt par dienu, attiecīgi zūd detaļas un attēla asums.

    Galaxy S5 mini foto 021 Galaxy S5 mini foto 018 Galaxy S5 mini foto 014

    Manuprāt, kameras aplikācija ir pārāk optimistiska attiecībā uz ekspozīcijas laikiem. Bieži tiek izmantota 1/30 sek., kas ir pārāk garš ekspozīcijas laiks, fotografējot ar viedtālruni. Daudzas bildes sanāk nedaudz izsmērētas.

    Toties iznākušās bildes uzskatu par ļoti veiksmīgām. Krāsas ir spilgtas, bet tai pat laikā dabīgas. Detalizācija ar zemu ISO ir pietiekama. Makro fotogrāfijas piekritēji var līksmot, jo Galaxy S5 mini spēj fokusēt apmēram 5 cm no objektīva.

    Ar video uzņemšanu arī neiet viss tik gludi, kā varētu vēlēties. Autofokuss bieži maldās un nespēj izlemt uz ko īsti fokusēt. Galaxy S5 mini nepiedāvā nekādu attēla stabilizāciju video uzņemšanas laikā, attiecīgi iegūtais gala rezultāts nav diez ko baudāms. Kopumā nav kritiski, bet nav arī īsti labi.

    Bildes iekš Dropbox.

    Konkurenti

    Galaxy S5 mini 300 eiro sākuma cena to nostāda visai nepatīkamā konkurentu kompānijā. Par līdzvērtīgu cenu var iegūt īpašumā vairākus pagājušā gada flagmaņus, kas varētu būt prātīgāks pirkums par mazo un salīdzinoši vājo Galaxy S5 mini.

    LG G2 par 299 eiro piedāvā 5.2 collu ekrānu ar 1080p izšķirtspēju, lielisku akumulatoru un Snapdragon 800 procesoru tandēmā ar 2 GB RAM.

    LG Nexus 5 maksā jau laimīgi 305 eiro un piedāvā visu to pašu ko LG G2, bet samazināto akumulatoru atsver laicīgi Android jauninājumi.

    Galaxy S5 mini 029

    Samsung Galaxy S4 par 330 eiro ir pieņemams pirkums iepriekšējam Samsung flagmanim. Galaxy S4 pēc Android 4.4.2 KitKat saņemšanas neesmu rokās turējis, bet diez vai tam ir kas slikts nodarīts.

    Xperia Z1 par 335 eiro ir tieši gadu vecs modelis ar labāko kameru no šiem visiem minētajiem. Tam ir IP58 mitruma un putekļu noturība, diemžēl pieviļ švakais TFT tehnoloģijas ekrāns.

    Gala vārds

    Galaxy S5 mini uzskatāms par vienu no veiksmīgākajiem „mini” modeļiem. Tam, protams, pogas izgriež Sony Xperia Compact modeļi, jo tie saņem pilnvērtīgu procesoru un gandrīz pilnīgu RAM apjomu, bet arī to cenas ir augstākas. Sony Xperia Z1 Compact ir pavecs un ar mazu ekrānu, kamēr Sony Xperia Z3 Compact ir pavisam svaigs un dārgs.

    Galaxy S5 mini ir pilnīgs pretstats Galaxy S4 mini, kas bija maziņš un pārāk apgraizīts modelis ar salīdzinoši vāju ekrānu un augstu cenu. Galaxy S5 mini ar 4G un NFC savienojumiem būs padārgs prieks (+95 eiro). Viens no Galaxy S4 mini bonusiem tieši bija 4G tīkls, bet arī tam bija izdalīts cits modeļa numurs. Galaxy S4 mini starta cena bija ap 320 eiro.

    Galaxy S5 mini 032

    Ļoti iepriecināja Galaxy S5 mini uzbūves un papildiespēju atbilstība lielajam Galaxy S5 flagmanim. Te tiešām ražotājs nav noskaudis nevienu no funkcijām, ja neskaita microUSB 3.0. Pat mitruma un putekļu noturība ir savā vietā.

    Ne tik iepriecinoša ir kameras darbība, bet pieļauju, ka to var daļēji labot, izvēloties citu kameras aplikāciju. Kopumā fotogrāfijas nav kritiskas, tās pat ir uzskatāmas par labām, bet kremt tas, ka viena bilde ir laba un tai var sekot vairākas ne visai labas fotogrāfijas. Trūkst stabilitāte kameras kvalitātē.

    Galaxy S5 mini 037

    Uzskatu, ka arī akumulators varēja uzrādīt labākus darbības laikus ar vienu uzlādi. Vismaz divas pilnas diennaktis ir tas, ko sagaidu no energotaupīgajiem Cortex-A7 kodoliem.

    Kopumā uzskatu, ka Galaxy S5 mini būs pietiekami apmierinošs viedtālruņa modelis, kad tā cena vairs nebūs līdzvērtīga Nexus 5 iegādes cenai. Galaxy S5 mini ir vairākas būtiskas iespējas, kameras nespēja ir daļēji labojama ar citas aplikācijas izvēli. Arī akumulators, visticamāk, pēc vairākiem uzlādes cikliem iestrādāsies. Nostaigāju ar Galaxy S5 mini kā pamata viedtālruni aptuveni pusotru nedēļu un esmu ar to pilnīgi apmierināts.

    Samsung Galaxy S5 mini cenas Latvijas Interneta veikalos

    Pirmais pilntiesīgais mini modelis no Samsung.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    8
    Displejs
    7
    Kamera
    5
    Veiktspēja
    6
    Programmatūra
    7
    Baterija
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis Zarins
    13.10.2014 11:34

    Klau, kad tad būs iPhone 6 apskats, cik noprotu jau testējat pilnā sparā… ;)

    Kaspars
    13.10.2014 12:10

    Vēlviens offtopic jautājums
    ar IP67 pieejami ir tikai androidveidigie telefoni?

    Artis Abols
    13.10.2014 13:55
    Reply to  Kaspars

    No viedtālruņiem – jā. Vismaz Apple ūdensnoturība būs pulkstenī, par WinPhone neko nespēju iedomāties.

    KKTK
    13.10.2014 14:35

    Nesapratu kāpēc pulsa mērītājs tika pieminēts saistībā ar CPU? Vispār kāpēc tas ir tāds kā jaunums kā dēļ jātaisa speciāls hardwars? Tak jebkurš vecais aparāts ar LED spuldzi un foto kameru ar atbilstošu programmatūru spēja nosasīt pulsu…

    Reklāma
    Pirmais pilntiesīgais mini modelis no Samsung.Samsung Galaxy S5 mini apskats